Page 20 - NAKlap 2022. október X. évf. 9
P. 20

20      ÉLELMISZERIPAR                                                                    2022. október |         LAP               LAP  | 2022. október                                                                                        21
                                                                                                                        A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
           A rövid ellátási lánc kulcsa az együtt-



           működésre és innovációra való nyitottság





           Napjaink fontos kérdése az élelmiszer-ellátási láncok működése,
           melyet mi sem bizonyított jobban, mint az elmúlt években tapasz-                              A kapcsolódó témákról és meg-
                                                                                                         oldásokról kaphatnak betekin-
           talt pánikvásárlások, átmenetileg üres polcok, vagy újszerű érintke-                          tést a II.  reL  eXPó-n, amely
           zésmentes vásárlási felületek megjelenése. A fogyasztóknak mára                               2022. november 10-én kapos-
                                                                                                         váron, a Magyar Agrár- és Élet-
           meghatározó csoportja fordul a helyi alapélelmiszereket ellátó csa-                           tudományi  egyetem  kaposvári
                                                                                                         Campusán kerül megrendezésre
           tornák felé, ami a rövid élelmiszer-ellátási lánc (REL) használatára                          a kislépték egyesület és a Nem-
           ösztönzi a termelőket is.                                                                     zeti Agrárgazdasági  kamara
                                                                                                         közös szervezésében. A szakki-
                                                                                                         állítás és szakmai fórum infor-
                                                                        ről, mint a kártyás fizetés, házhoz-  mációt és konzultációs lehető-
                                                                        szállítás lehetősége, az alternatív   séget biztosít a reL-ben érintett
                                                                        élelmiszerek és kényelmi termékek   szereplők, termelők, piacszerve-
                                                                        elérhetősége vagy épp a környezet-  zők, vidékfejlesztők, kosárkö-
                                                                        barát csomagolási módszerek alkal-  zösségek, beszállítók, szakta-
                                                                        mazása. A vendéglátás és a közét-  nácsadók, helyi terméket hasz-
                                                                        keztetés is mind inkább igényli a helyi   náló éttermek és kereskedők,
                                                                        alapanyagokat, amik újabb elváráso-  valamint az önkormányzatok,
                                                                        kat támasztanak a termelők felé.  LeADer szervezetek, tanács-
                                                                          A termeléssel, feldolgozással,   adók, kertészkedők számára.
                                                                        értékesítéssel  marketinggel és  a
                                                                        kereskedelmi gyakorlat trendjeivel    tóSZeGI-FAGGYAS kAtALIN
                                                                        kapcsolatos új ismeretekre, képzé-  – kISLÉPtÉk NAGY VIktórIA/      Miért jó a biotermesztés?
                                                                        sekre a legtapasztaltabb termelők-                     NAk
                                                                        nek is szükségük van, hogy a ter-
                                                                        mékkínálatukat, szolgáltatásaikat   további információk a rendezvényről
                                                                        és ezzel a vásárlói kört is bővíteni   a www.kisleptek.hu oldalon és az   A biotermények előállítása során nem alkal- Ennek megfelelően a polcokra kerülő terményeknek  taságú” állati takarmányok nélkül. Ezek a termények,
             A termelőket a jobb jövedelmező-  lemzői, a termelő-, előállító személye   tudják. Számtalan platform, infor-  alábbi Qr kódon:    maznak szintetikus növényvédőszereket, ennek  frisseknek kell lenniük.    illetve a preventíven alkalmazott antibiotikumok és
           ség, míg a fogyasztókat a megbízha-  vagy akár már a meglévő tapasztalat.   matikai szolgáltató segíti a termelő-                köszönhetően – a szennyeződés kockázatának   A bio termények termesztése nem csupán az élel- növekedési hormonok elutasítása garantálja, hogy
           tóság és a termékek frissessége   Azonban ma már nem elég csak   ket az online számlázás-fizetés és                              elkerülését feltételezve – nincs bennük kimutat- miszerbiztonság alapjait segít megteremteni. A bio- az állatok megfelelő életminőséget élhessenek.
           motiválja. A reL lényege, hogy minő-  termelni és azt a piacra vinni. A piacon   értékesítés, sőt a nulla kilométeres            ható szermaradvány.                    gazdálkodók vegyszerrel nem kezelt magokat hasz-  A biogazdálkodással foglalkozó vállalkozásoknak
           ségi  élelmiszerekhez jussanak a   maradás komoly kihívások elé állítja a   logisztika bevezetésében. Új képzési                   Ezzel szemben a konvencionális mezőgazdasági  nálnak, így biztosított, hogy a fiatal növények is meg- is segítség az Agrár Széchenyi Kártya. Kifejezetten a
           fogyasztók közvetlenül, vagy minél   gazdálkodókat és élelmiszer-előállí-  programok is támogatják az élmény-                    termelésben a szintetikus gombaölő vagy rovarölő  feleljenek a biogazdálkodás szigorú követelményei- mezőgazdasági  ágazatban  dolgozó  vállalkozások
           kevesebb köztes szereplő bevonásá-  tókat, akik kénytelenek követni a leg-  gazdaságok, reL szervezők munká-                     szerek alkalmazása elterjedt gyakorlat. A maradvá- nek. Az előállításuk lehetővé teszi a környezetünk és  részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű,
           val, ami több szempontból is előnyös.   újabb trendeket. egyre több új igény   ját és a kamara is biztosít a gazdál-             nyaik sok esetben a terményekben is megjelennek,  a természetes vizeink védelmét, hiszen kisebb kör- állami kamat- és kezességi díjtámogatásban része-
           A helyi termékek megvásárlásával   fogalmazódik meg a vásárlók részé-  kodók részére ismeretátadást.                             így azok az emberi szervezettel közvetlen módon  nyezeti terhelést jelentenek a megművelt talaj szá- sített szabad felhasználású folyószámlahitel.
           támogatjuk a helyi termelőket, élel-                                                                                             kerülnek kapcsolatba. Noha a szermaradvány-szint  mára.
           miszer feldolgozókat, akik szintén                                                                                               az esetek többségében az egészségügyi határérték   A biotermesztés nagyon fontos feltétele a geneti-
           helyben költhetik el nyereségüket. A                                                                                             alatt marad, egy-egy terményben rendszerint több- kailag  módosított  szervezetek,  illetve  azok  szár-
           fogyasztók pedig közelebb kerülhet-                                                                                              féle szermaradvány és szintetikus molekula mutat- mazékainak mellőzése. Ez nem csupán az emberi
           nek a termeléshez, a természethez,                                                                                               ható ki. Ez általánosságban elmondható, legyen szó  fogyasztásra termesztett élelmiszerekre vonatko-
           továbbá biztonságos, hazai gazda-                                                                                                konvencionális zöldség-, gyümölcs- vagy gabona- zóan igaz, hanem az állati takarmányozás céljaira
           ságból kikerülő termékekhez jutnak.                                                                                              termesztésről.                         előállított terményekre is.
           Ha közvetlenül az előállítótól vásárol-
           juk meg az élelmiszert, úgy informá-                                                                                             Mindenmentes termények                 Állatnak is jobb, ami az embernek
           lódni tudunk annak hátteréről, kiala-
           kul egy kölcsönös bizalmi kapcsolat.                                                                                               A biotermékek – természetükből adódóan – nem   Ebből  látható,  hogy  a  biotermesztés  állatjóléti
           Amit a fogyasztó ismer, abban bízik,                                                                                             tartalmazhatnak ízfokozókat, adalékanyagokat, tar- szempontokat is szolgál. Az ökológiai gazdálkodás
           de a helyi termékek iránti bizalmat                                                                                              tósítószereket  és  más  szintetikus  vegyületeket.  elképzelhetetlen lenne megfelelő minőségű és „tisz-  A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlatnak. Részletek: kavosz.hu
           sok minden alakíthatja, befolyásol-
           hatja: a termelés, élelmiszer-előállí-                                                                                                   Az Agrár Széchenyi Kártya országszerte elérhető a Széchenyi Kártya Program hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák,   989902

           tás módja és technológiája, az alap-                                                                                                                    a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége valamint a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban
           anyagok származása, minőségi jel-
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24