Page 20 - NAKlap 2022. május X. évf. 5
P. 20

20      ZÖLDSÉG­GYÜMÖLCS                                                                     2022. JÚNIUS |       LAP
                                                                                                                        A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
           Egészségesek a magyar




           zöldségek és gyümölcsök!






           Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az                      tőnek tartjuk, ami kimeríti a hitel-  zöldséget és gyümölcsöt előállítani,
           európai zöldségek és gyümölcsök: az                          rontás tényét, különösen így, a sze-  mert a kórokozók és kártevők töme-
                                                                                                       ge pusztítaná el azokat. A humán
                                                                        zon kezdetére időzítve.
           Európai Unióban a legszigorúbb szabályo-                       Ezekkel az írásokkal szemben a   gyógyászatban  alkalmazott, gyak-
           zás szerint folyik a termesztés.                             valóság az, hogy a növénytermesz-  ran teljesen hasonló szerek is kémiai
                                                                        tésben használt növényi gyógysze-
                                                                                                       vegyületekből állnak, amik aztán
                                                                        rek engedélyezésének és felhaszná-  meghatározott idővel kiürülnek a
             A Nemzeti Agrárgazdasági       Egyetlen írás sem említ meg   lásának szabályait az Európai Unió   szervezetünkből. Ez ugyanígy törté-
           Kamara (NAK) és a FruitVeB     egyetlen konkrét növényvédőszer-   évek óta folyamatosan szigorítja. Ez   nik a növények esetében is. Ezek a
           Magyar Zöldség-Gyümölcs Szak-  hatóanyagot, és nem közöl egyet-  a világon a legszigorúbb engedélye-  növényi gyógyszerek is lebomlanak,
           maközi Szervezet megdöbbenés-  len konkrét mérési eredményt sem.   zési rendszer, amelynek célja, hogy a   mire a fogyasztókhoz kerülnek az
           sel olvasta azokat a több magyar   Mindössze néhány példára alapoz-  legkisebb kockázatokat is elkerüljük.   élelmiszerek. Valóban vannak olyan
           sajtómédiumban megjelent cikke-  va von le olyan sommás és a teljes   Tisztában kell lenni azzal, hogy   zöldség-gyümölcs tételek, amelyek-
           ket,  amelyek  szerint  az  európai,   európai zöldség-gyümölcster-  nagyon szigorú jogszabályi előírások   ben a határérték alatti, elhanyagol-
           illetve a magyar gyümölcsök káros   mesztésre vonatkozó következte-  vannak fajonként és hatóanyagon-  ható  mennyiségű  hatóanyag  még
           növényvédő  szerekkel,  vegysze-  tést, miszerint „a zöldségek és gyü-  ként a megengedett hatóanyag-ma-  található, de az messze a jogszabá-
           rekkel szennyezettek. Ezzel szem-  mölcsök szennyezettek,  mérge-  radék szintjére vonatkozóan. Ez az a   lyilag előírt szint alatt van. Az ilyen
           ben a valóság, hogy az EU növény-  zők”. Ebben a formában a nevezett   hatóanyagszint, amely az emberi   mintákat nem lehet „túlzóan szeny-
           védelmi előírásai a legszigorúbbak,   irományokat alaptalannak, szándé-  egészséget abszolút nem veszélyez-  nyezettnek” tekinteni.
           a fogyasztóknak nincs okuk féle-  kosan vagy csak tudatlanságból   teti. Tény továbbá, hogy ilyen készít-  A zöldségek, gyümölcsök rost-,
           lemre.                         fakadóan túlzónak és megtévesz-  mények nélkül szinte lehetetlen   vitamin-, ásványianyag-, antioxi-
                                                                                                       dáns és egyéb bioaktív ható-
                                                                                                       anyag-tartalmának az emberi
                                                                                                       egészségre kifejtett nagyon pozitív
                                                                                                       hatásai összemérhetetlenül maga-
                                                                                                       sabbak, mint amennyi esetlegesen
                                                                                                       a megtermelésükkel járó anyag-
                                                                                                       használat  számlájára  negatív
                                                                                                       hatásként írható. Azt sem szabad
                                                                                                       elfelejtenünk, hogy a védelem hiá-
                                                                                                       nyában megfertőződött növénye-
                                                                                                       ken megjelennek a fertőzést okozó
                                                                                                       patogén gombák, amelyek másod-
                                                                                                       lagos anyagcseretermékei az
                                                                                                       emberekre és állatokra nézve  is
                                                                                                       nagyon veszélyes toxinok. Ezek
                                                                                                       sokkal veszélyesebbek az egészsé-
                                                                                                       günkre, mint a kifogásolt anyagok.
                                                                                                         Mindezek fényében nem tudjuk
                                                                                                       elfogadni az alaptalan, szakmaiat-
                                                                                                       lan, túlzó és általánosító kijelenté-
                                                                                                       sekkel teli cikkeket. Azok félreveze-
                                                                                                       tik a fogyasztót, és számottevő
                                                                                                       erkölcsi és anyagi károkat okoznak
                                                                                                       a tisztességes kertészek széles
                                                                                                       tömegének, akik nap mint nap azon
                                                                                                       fáradoznak, hogy – a káros időjárá-
                                                                                                       si hatások felszaporodása miatti
                                                                                                       növekvő termelési kockázatok, a
                                                                                                       munkaerőhiány és a termelési költ-
                                                                                                       ségek jelentős növekedése ellenére
                                                                                                       – minőségi élelmiszer kerüljön a
                                                                                                       fogyasztók asztalára.
                                                                                                                               NAK
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24