Page 20 - NAKlap 2022. május X. évf. 5
P. 20
20 ZÖLDSÉGGYÜMÖLCS 2022. JÚNIUS | LAP
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Egészségesek a magyar
zöldségek és gyümölcsök!
Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az tőnek tartjuk, ami kimeríti a hitel- zöldséget és gyümölcsöt előállítani,
európai zöldségek és gyümölcsök: az rontás tényét, különösen így, a sze- mert a kórokozók és kártevők töme-
ge pusztítaná el azokat. A humán
zon kezdetére időzítve.
Európai Unióban a legszigorúbb szabályo- Ezekkel az írásokkal szemben a gyógyászatban alkalmazott, gyak-
zás szerint folyik a termesztés. valóság az, hogy a növénytermesz- ran teljesen hasonló szerek is kémiai
tésben használt növényi gyógysze-
vegyületekből állnak, amik aztán
rek engedélyezésének és felhaszná- meghatározott idővel kiürülnek a
A Nemzeti Agrárgazdasági Egyetlen írás sem említ meg lásának szabályait az Európai Unió szervezetünkből. Ez ugyanígy törté-
Kamara (NAK) és a FruitVeB egyetlen konkrét növényvédőszer- évek óta folyamatosan szigorítja. Ez nik a növények esetében is. Ezek a
Magyar Zöldség-Gyümölcs Szak- hatóanyagot, és nem közöl egyet- a világon a legszigorúbb engedélye- növényi gyógyszerek is lebomlanak,
maközi Szervezet megdöbbenés- len konkrét mérési eredményt sem. zési rendszer, amelynek célja, hogy a mire a fogyasztókhoz kerülnek az
sel olvasta azokat a több magyar Mindössze néhány példára alapoz- legkisebb kockázatokat is elkerüljük. élelmiszerek. Valóban vannak olyan
sajtómédiumban megjelent cikke- va von le olyan sommás és a teljes Tisztában kell lenni azzal, hogy zöldség-gyümölcs tételek, amelyek-
ket, amelyek szerint az európai, európai zöldség-gyümölcster- nagyon szigorú jogszabályi előírások ben a határérték alatti, elhanyagol-
illetve a magyar gyümölcsök káros mesztésre vonatkozó következte- vannak fajonként és hatóanyagon- ható mennyiségű hatóanyag még
növényvédő szerekkel, vegysze- tést, miszerint „a zöldségek és gyü- ként a megengedett hatóanyag-ma- található, de az messze a jogszabá-
rekkel szennyezettek. Ezzel szem- mölcsök szennyezettek, mérge- radék szintjére vonatkozóan. Ez az a lyilag előírt szint alatt van. Az ilyen
ben a valóság, hogy az EU növény- zők”. Ebben a formában a nevezett hatóanyagszint, amely az emberi mintákat nem lehet „túlzóan szeny-
védelmi előírásai a legszigorúbbak, irományokat alaptalannak, szándé- egészséget abszolút nem veszélyez- nyezettnek” tekinteni.
a fogyasztóknak nincs okuk féle- kosan vagy csak tudatlanságból teti. Tény továbbá, hogy ilyen készít- A zöldségek, gyümölcsök rost-,
lemre. fakadóan túlzónak és megtévesz- mények nélkül szinte lehetetlen vitamin-, ásványianyag-, antioxi-
dáns és egyéb bioaktív ható-
anyag-tartalmának az emberi
egészségre kifejtett nagyon pozitív
hatásai összemérhetetlenül maga-
sabbak, mint amennyi esetlegesen
a megtermelésükkel járó anyag-
használat számlájára negatív
hatásként írható. Azt sem szabad
elfelejtenünk, hogy a védelem hiá-
nyában megfertőződött növénye-
ken megjelennek a fertőzést okozó
patogén gombák, amelyek másod-
lagos anyagcseretermékei az
emberekre és állatokra nézve is
nagyon veszélyes toxinok. Ezek
sokkal veszélyesebbek az egészsé-
günkre, mint a kifogásolt anyagok.
Mindezek fényében nem tudjuk
elfogadni az alaptalan, szakmaiat-
lan, túlzó és általánosító kijelenté-
sekkel teli cikkeket. Azok félreveze-
tik a fogyasztót, és számottevő
erkölcsi és anyagi károkat okoznak
a tisztességes kertészek széles
tömegének, akik nap mint nap azon
fáradoznak, hogy – a káros időjárá-
si hatások felszaporodása miatti
növekvő termelési kockázatok, a
munkaerőhiány és a termelési költ-
ségek jelentős növekedése ellenére
– minőségi élelmiszer kerüljön a
fogyasztók asztalára.
NAK