Page 15 - NAKlap 2021. december IX. évf. 12
P. 15

14  ÉLELMISZERIPAR   2021. DECEMBER  |   LAP  LAP  |  2021. DECEMBER                                                      15
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA

 Innovációs csomagolási megoldások az élelmiszeriparban



 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. novem-

 ber 19-én megrendezte az „Élelmiszeripari
 workshop bemutató napok gyakorlati lehe-

 tőséggel” című rendezvénysorozat
 „Innovációs csomagolási megoldások az
 élelmiszeriparban” elnevezésű programját.


 Az egynapos szakmai program a   a környezetvédelem kapcsolata
 Magyar Agrár- és Élettudományi   került előtérbe, kitérve a jelenlegi és
 Egyetem (MATE) Budai Campusán   jövőbeni jogszabályi környezetre,
 zajlott. A résztvevők több iparágból   valamint az intelligens csomago-
 érkeztek (sütő-, hús-, tejipar, zöld-  lásra is.  Ezt követte a különböző   A délután folyamán egy csoma-  csomagolásának lépéseit mutatták
 ség-gyümölcs feldolgozás, vegán   csomagolástípusok bemutatása   golóanyag-gépgyártó cég képvisel-  be MAP technológiával.
 élelmiszergyártó stb.). A MATE több   (vákuum-, skin-, MAP csomagolás   tette magát, ahol bemutatta a cso-  Az „Élelmiszeripari workshop
 tanszékének együttműködésével   stb.). A csomagolástípusok hatá-  magolásban jelenleg már használ-  bemutató napok gyakorlati lehető-
 létrejött workshop a magasan kép-  sainak vizsgálata is előtérbe került,   ható, kézzelfogható innovációs   séggel” című rendezvénysoroza-
 zett szakembereknek köszönhető-  kifejezetten a húsipari termékekre   csomagolási megoldásokat. Ezt   tunk tovább folytatódik, december-
 en egy nagyon hasznos programot   fókuszáltan. Ehhez a témakörhöz   követte egy előadás a módosított   ben is lesznek még szakmai napok,
 mutatott be a résztvevők számára,   kapcsolódott egy gyakorlati bemu-  atmoszférás nyomású (MAP) cso-  amelyek részle teiről a https://
 ahol konkrét kérdéseikre is választ   tató, ahol különböző húsfajták elté-  magolásról, zöldségekre-gyümöl-  www.nak.hu/szakmai-infok/aga-
 kaphattak a megjelentek.   rő csomagolásainak a termékminő-  csökre vonatkozóan. Az elméleti   zati-hirek/elelmiszeripar/ oldalon
 A délelőtti előadáson a csomago-  ségre gyakorolt hatásait vizsgál-  részt egy gyakorlati bemutató   tájékozódhatnak.
 lási alapismeretek, a csomagolás és   hatták a résztvevők.   zárta, ahol a frissen vágott saláta    DR. FOGARASSY ESZTER/NAK
 Változnak a címkézési előírások



 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021.   Az Európai Bizottság 2020 decem-
 október 27-én tartotta online kerekasztal-beszélgetését a várható cím-  berében a fogyasztók tájékoztatásá-
 ra vonatkozó szabályok felülvizsgála-
 kézési előírások változásával kapcsolatban.  ta érdekében véleménynyilvánítási
 felhívást tett közzé, amelynek egyik
 területe a csomagolás elülső oldalán
 Az online tájékoztató célja az unió-  lési rendszereket: a francia Nutri-   Magyar Dietetikusok Országos Szö-  (front of pack – FOP) feltüntetendő
 ban várható, harmonizált frontoldali   Score-t, valamint az olasz NutrInform   vetségének elnöke mutatta be rész-  egységes és kötelező tápértékjelö-
 tápértékjelölés ismertetése volt,   Batteryt. Az előadás kitért a két eltérő   letesen a táplálkozás szerepét az   lés. Magyarország nem élt egy saját
 amely hozzájárul a fogyasztók egész-  osztályozási rendszer számítási mód-  egészség megőrzésében, az élelmi-  frontoldali tápértékjelölési rendszer
 ségtudatosabb élelmiszer-választá-  jaira, példákon bemutatva azok   szerjelölés hatását az egészséges   kialakításának lehetőségével, mert a
 sához, az élelmiszer-előállítók ter-  előnyeit, hátrányait.   étrend kialakítására, valamint azt,   jelentős exportorientáció miatt olyan
 mékfejlesztési irányainak meghatá-  A kerekasztal-beszélgetés máso-  hogy milyen lehetőségeket rejt a   rendszer  alkalmazásában  érdekelt,
 rozásához   dik felében Szűcs Zsuzsanna, a   frontoldali tápértékjelölés a gyártók   amely a célpiacokon a fogyasztók
 A workshopot Szécsényi   számára.   által ismertté és elfogadottá válik. A
 Tamás, a kamara élelmiszer-  Az elkészült összefoglalóval   fogyasztók korrekt tájékoztatása
 ipari igazgatóságának igazga-  és az előadásokkal kapcsola-  érdekében olyan rendszer harmoni-
 tója nyitotta meg, röviden   tosan az igazgatóság 2021.   zált – lehetőleg önkéntes – beveze-
 összefoglalva a frontoldali   november 15-ig várta a tagok   tésében érdekelt Magyarország,
 tápértékjelöléssel kapcsola-  és a résztvevők észrevételeit,   amely a hazai fogyasztói szokások
 tos eddigi információkat. A   javaslatait, hogy az élelmi-  kielégítéséhez felhasznált alapanya-
 megnyitó után Fogarassy   szer-előállítók érdekeit a front-  gokat és élelmiszereket – köztük a
 Eszter élelmiszeripari szakér-  oldali tápértékjelöléssel kap-  hungarikumokat is – a komplex étke-
 tő bemutatta az uniós terve-  csolatosan a  kamara  minél   zésben betöltött szerepük alapján
 zet globális céljait, majd a   több szempont figyelembevé-  értékeli és jelöli a csomagolás front-
 jelenleg legnagyobb tagor-  telével tudja kialakítani és kép-  oldalán.
 szági érdeklődést kapott jelö-  viselni.   SZŐKE RITA/NAK                                                                      861703
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20