Page 14 - NAKlap 2021. december IX. évf. 12
P. 14
14 ÉLELMISZERIPAR 2021. DECEMBER | LAP LAP | 2021. DECEMBER 15
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Innovációs csomagolási megoldások az élelmiszeriparban
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. novem-
ber 19-én megrendezte az „Élelmiszeripari
workshop bemutató napok gyakorlati lehe-
tőséggel” című rendezvénysorozat
„Innovációs csomagolási megoldások az
élelmiszeriparban” elnevezésű programját.
Az egynapos szakmai program a a környezetvédelem kapcsolata
Magyar Agrár- és Élettudományi került előtérbe, kitérve a jelenlegi és
Egyetem (MATE) Budai Campusán jövőbeni jogszabályi környezetre,
zajlott. A résztvevők több iparágból valamint az intelligens csomago-
érkeztek (sütő-, hús-, tejipar, zöld- lásra is. Ezt követte a különböző A délután folyamán egy csoma- csomagolásának lépéseit mutatták
ség-gyümölcs feldolgozás, vegán csomagolástípusok bemutatása golóanyag-gépgyártó cég képvisel- be MAP technológiával.
élelmiszergyártó stb.). A MATE több (vákuum-, skin-, MAP csomagolás tette magát, ahol bemutatta a cso- Az „Élelmiszeripari workshop
tanszékének együttműködésével stb.). A csomagolástípusok hatá- magolásban jelenleg már használ- bemutató napok gyakorlati lehető-
létrejött workshop a magasan kép- sainak vizsgálata is előtérbe került, ható, kézzelfogható innovációs séggel” című rendezvénysoroza-
zett szakembereknek köszönhető- kifejezetten a húsipari termékekre csomagolási megoldásokat. Ezt tunk tovább folytatódik, december-
en egy nagyon hasznos programot fókuszáltan. Ehhez a témakörhöz követte egy előadás a módosított ben is lesznek még szakmai napok,
mutatott be a résztvevők számára, kapcsolódott egy gyakorlati bemu- atmoszférás nyomású (MAP) cso- amelyek részle teiről a https://
ahol konkrét kérdéseikre is választ tató, ahol különböző húsfajták elté- magolásról, zöldségekre-gyümöl- www.nak.hu/szakmai-infok/aga-
kaphattak a megjelentek. rő csomagolásainak a termékminő- csökre vonatkozóan. Az elméleti zati-hirek/elelmiszeripar/ oldalon
A délelőtti előadáson a csomago- ségre gyakorolt hatásait vizsgál- részt egy gyakorlati bemutató tájékozódhatnak.
lási alapismeretek, a csomagolás és hatták a résztvevők. zárta, ahol a frissen vágott saláta DR. FOGARASSY ESZTER/NAK
Változnak a címkézési előírások
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. Az Európai Bizottság 2020 decem-
október 27-én tartotta online kerekasztal-beszélgetését a várható cím- berében a fogyasztók tájékoztatásá-
ra vonatkozó szabályok felülvizsgála-
kézési előírások változásával kapcsolatban. ta érdekében véleménynyilvánítási
felhívást tett közzé, amelynek egyik
területe a csomagolás elülső oldalán
Az online tájékoztató célja az unió- lési rendszereket: a francia Nutri- Magyar Dietetikusok Országos Szö- (front of pack – FOP) feltüntetendő
ban várható, harmonizált frontoldali Score-t, valamint az olasz NutrInform vetségének elnöke mutatta be rész- egységes és kötelező tápértékjelö-
tápértékjelölés ismertetése volt, Batteryt. Az előadás kitért a két eltérő letesen a táplálkozás szerepét az lés. Magyarország nem élt egy saját
amely hozzájárul a fogyasztók egész- osztályozási rendszer számítási mód- egészség megőrzésében, az élelmi- frontoldali tápértékjelölési rendszer
ségtudatosabb élelmiszer-választá- jaira, példákon bemutatva azok szerjelölés hatását az egészséges kialakításának lehetőségével, mert a
sához, az élelmiszer-előállítók ter- előnyeit, hátrányait. étrend kialakítására, valamint azt, jelentős exportorientáció miatt olyan
mékfejlesztési irányainak meghatá- A kerekasztal-beszélgetés máso- hogy milyen lehetőségeket rejt a rendszer alkalmazásában érdekelt,
rozásához dik felében Szűcs Zsuzsanna, a frontoldali tápértékjelölés a gyártók amely a célpiacokon a fogyasztók
A workshopot Szécsényi számára. által ismertté és elfogadottá válik. A
Tamás, a kamara élelmiszer- Az elkészült összefoglalóval fogyasztók korrekt tájékoztatása
ipari igazgatóságának igazga- és az előadásokkal kapcsola- érdekében olyan rendszer harmoni-
tója nyitotta meg, röviden tosan az igazgatóság 2021. zált – lehetőleg önkéntes – beveze-
összefoglalva a frontoldali november 15-ig várta a tagok tésében érdekelt Magyarország,
tápértékjelöléssel kapcsola- és a résztvevők észrevételeit, amely a hazai fogyasztói szokások
tos eddigi információkat. A javaslatait, hogy az élelmi- kielégítéséhez felhasznált alapanya-
megnyitó után Fogarassy szer-előállítók érdekeit a front- gokat és élelmiszereket – köztük a
Eszter élelmiszeripari szakér- oldali tápértékjelöléssel kap- hungarikumokat is – a komplex étke-
tő bemutatta az uniós terve- csolatosan a kamara minél zésben betöltött szerepük alapján
zet globális céljait, majd a több szempont figyelembevé- értékeli és jelöli a csomagolás front-
jelenleg legnagyobb tagor- telével tudja kialakítani és kép- oldalán.
szági érdeklődést kapott jelö- viselni. SZŐKE RITA/NAK 861703