Page 14 - NAKlap 2021. december IX. évf. 12
P. 14

14     ÉLELMISZERIPAR                                                                  2021. DECEMBER  |         LAP                        LAP  |  2021. DECEMBER                                                                                      15
                                                                                                                       A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA

          Innovációs csomagolási megoldások az élelmiszeriparban



          A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
          Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. novem-

          ber 19-én megrendezte az „Élelmiszeripari
          workshop bemutató napok gyakorlati lehe-

          tőséggel” című rendezvénysorozat
          „Innovációs csomagolási megoldások az
          élelmiszeriparban” elnevezésű programját.


           Az egynapos szakmai program a   a környezetvédelem kapcsolata
          Magyar Agrár- és Élettudományi   került előtérbe, kitérve a jelenlegi és
          Egyetem (MATE) Budai Campusán   jövőbeni jogszabályi környezetre,
          zajlott. A résztvevők több iparágból   valamint az intelligens csomago-
          érkeztek (sütő-, hús-, tejipar, zöld-  lásra is.  Ezt követte a különböző   A délután folyamán egy csoma-  csomagolásának lépéseit mutatták
          ség-gyümölcs feldolgozás, vegán   csomagolástípusok bemutatása   golóanyag-gépgyártó cég képvisel-  be MAP technológiával.
          élelmiszergyártó stb.). A MATE több   (vákuum-, skin-, MAP csomagolás   tette magát, ahol bemutatta a cso-  Az „Élelmiszeripari workshop
          tanszékének együttműködésével   stb.). A csomagolástípusok hatá-  magolásban jelenleg már használ-  bemutató napok gyakorlati lehető-
          létrejött workshop a magasan kép-  sainak vizsgálata is előtérbe került,   ható, kézzelfogható innovációs   séggel” című rendezvénysoroza-
          zett szakembereknek köszönhető-  kifejezetten a húsipari termékekre   csomagolási megoldásokat. Ezt   tunk tovább folytatódik, december-
          en egy nagyon hasznos programot   fókuszáltan. Ehhez a témakörhöz   követte egy előadás a módosított   ben is lesznek még szakmai napok,
          mutatott be a résztvevők számára,   kapcsolódott egy gyakorlati bemu-  atmoszférás nyomású (MAP) cso-  amelyek részle teiről a https://
          ahol konkrét kérdéseikre is választ   tató, ahol különböző húsfajták elté-  magolásról, zöldségekre-gyümöl-  www.nak.hu/szakmai-infok/aga-
          kaphattak a megjelentek.      rő csomagolásainak a termékminő-  csökre vonatkozóan. Az elméleti   zati-hirek/elelmiszeripar/ oldalon
           A délelőtti előadáson a csomago-  ségre gyakorolt hatásait vizsgál-  részt egy gyakorlati bemutató   tájékozódhatnak.
          lási alapismeretek, a csomagolás és   hatták a résztvevők.   zárta, ahol a frissen vágott saláta    DR. FOGARASSY ESZTER/NAK
          Változnak a címkézési előírások



          A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021.                           Az Európai Bizottság 2020 decem-
          október 27-én tartotta online kerekasztal-beszélgetését a várható cím-                     berében a fogyasztók tájékoztatásá-
                                                                                                     ra vonatkozó szabályok felülvizsgála-
          kézési előírások változásával kapcsolatban.                                                ta érdekében véleménynyilvánítási
                                                                                                     felhívást tett közzé, amelynek egyik
                                                                                                     területe a csomagolás elülső oldalán
           Az online tájékoztató célja az unió-  lési rendszereket: a francia Nutri-   Magyar Dietetikusok Országos Szö-  (front of pack – FOP) feltüntetendő
          ban várható, harmonizált frontoldali   Score-t, valamint az olasz NutrInform   vetségének elnöke mutatta be rész-  egységes és kötelező tápértékjelö-
          tápértékjelölés ismertetése volt,   Batteryt. Az előadás kitért a két eltérő   letesen a táplálkozás szerepét az   lés. Magyarország nem élt egy saját
          amely hozzájárul a fogyasztók egész-  osztályozási rendszer számítási mód-  egészség megőrzésében, az élelmi-  frontoldali tápértékjelölési rendszer
          ségtudatosabb élelmiszer-választá-  jaira, példákon bemutatva azok   szerjelölés hatását az egészséges   kialakításának lehetőségével, mert a
          sához, az élelmiszer-előállítók ter-  előnyeit, hátrányait.   étrend kialakítására, valamint azt,   jelentős exportorientáció miatt olyan
          mékfejlesztési irányainak meghatá-  A kerekasztal-beszélgetés máso-  hogy milyen lehetőségeket rejt a   rendszer  alkalmazásában  érdekelt,
          rozásához                     dik felében Szűcs Zsuzsanna, a   frontoldali tápértékjelölés a gyártók   amely a célpiacokon a fogyasztók
           A workshopot Szécsényi                                          számára.                  által ismertté és elfogadottá válik. A
          Tamás, a kamara élelmiszer-                                        Az elkészült összefoglalóval   fogyasztók korrekt tájékoztatása
          ipari igazgatóságának igazga-                                    és az előadásokkal kapcsola-  érdekében olyan rendszer harmoni-
          tója nyitotta meg, röviden                                       tosan az igazgatóság 2021.   zált – lehetőleg önkéntes – beveze-
          összefoglalva a frontoldali                                      november 15-ig várta a tagok   tésében érdekelt Magyarország,
          tápértékjelöléssel kapcsola-                                     és a résztvevők észrevételeit,   amely a hazai fogyasztói szokások
          tos eddigi információkat. A                                      javaslatait, hogy az élelmi-  kielégítéséhez felhasznált alapanya-
          megnyitó után Fogarassy                                          szer-előállítók érdekeit a front-  gokat és élelmiszereket – köztük a
          Eszter élelmiszeripari szakér-                                   oldali tápértékjelöléssel kap-  hungarikumokat is – a komplex étke-
          tő bemutatta az uniós terve-                                     csolatosan a  kamara  minél   zésben betöltött szerepük alapján
          zet globális céljait, majd a                                     több szempont figyelembevé-  értékeli és jelöli a csomagolás front-
          jelenleg legnagyobb tagor-                                       telével tudja kialakítani és kép-  oldalán.
          szági érdeklődést kapott jelö-                                   viselni.                                SZŐKE RITA/NAK                                                                                                                                       861703
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19