Page 19 - NAKlap 2021. augusztus IX. évf. 8
P. 19

18  NÖVÉNYTERMESZTÉS   2021. AUGUSZTUS  |   LAP  LAP  |  2021. AUGUSZTUS              NÖVÉNYTERMESZTÉS                    19
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Új szolgáltatást indít




 a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara





 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új agrárszolgáltatásként, a ren-  mos gabonaféle gyorsvizsgálatának.

 delkezésre álló kapacitásig ingyenesen igénybe vehető gabona bel-  A NIR-spektroszkópia technológián
 alapuló műszeres méréseket egyelő-
 tartalmi vizsgálatot kínál tagjai részére. Ennek az analitikai vizsgá-  re egy helyszínen, a kamara buda-
 latnak a segítségével a szántóföldi növénytermesztő tagok hiteles,   pesti központi irodájában kialakított
 vizsgálati ponton valósítja meg. A
 piacfüggetlen információt szerezhetnek az általuk megtermelt   vizsgálati eszköz lehetővé teszi a
 gabonák beltartalmi értékeiről.   szemestermények darálás nélküli,
 néhány percen belüli, nagypontossá-
 gú analízisét a táblázatban szereplő
 A szántóföldi növénytermesztés-  kínál egy könnyen elérhető, ráadá-  hiteles szakmai információkhoz jus-  paraméterekre vonatkozóan.
 ben az elmúlt évtizedek során a   sul ingyenes lehetőséget arra, hogy   sanak.  A vizsgálat során mért eredmé-
 mennyiségi szemlélet kiegészült a   piacra lépés előtt a betakarított ter-  A NAK a méréseket saját üzemel-  nyek csupán tájékoztató jellegűek,
 minőségi igényeknek való megfele-  ményekről mintavételezést és min-  tetésében lévő FOSS Infratec ™ gabo-  de terménylogisztikai és értékesí-
 léssel, a minőségi termékelőállítás   taleadást követően viszonylag   nabeltartalom-elemző analitikai   tési döntések meghozatalához
 szempontjaival.  A  minőséggel   gyorsan – legfeljebb 8 munkanapos   műszerrel végezi, amely világvi-  szakmailag elfogadhatók.  A baktérium talajoltó készítmény
 szembeni elvárások egyre erőtelje-  átfutási idővel – használható és   szonylatban is elismert eszköze szá-  Bővebb információk a szolgálta-
 sebben fogalmazódnak meg   tásról és a megrendelés
 a terménykereskedelem   mikéntjéről a szolgáltatás
 piaci szereplői részéről, de a   weboldalán érhető el:  nak.  Hogyan gyártják, hogy és hol készül, kik   a baktériumokat. Mindez termé-  zési rendszer alapján kimondható,
 felvásárlói előírások mellett   hu/szolgaltatasok/gabona-  készítik termékeinket, mik az új irányok –   szetesen steril körülmények között   hogy a Magyarországon gyártott
 megjelentek  a  minőségi   vizsgalat.                                 történik, ami azt jelenti, hogy a   termékek megbízhatóak.
 követelményeket rögzítő   Amennyiben kérdése   ezekre a kérdésekre keresünk választ cik-  gyártás előtt mindent sterilizálnak   A jelenlegi fermentációs technoló-
 szabványok is. Ezekre a kihí-  merülne fel a  vizsgálattal   künkben.  és a steril állapotot a termék kisze-  giák miatt a hazánkban kapható
 vásokra reagálva a Nemzeti   kapcsolatban, kollégáink  a              reléséig végig fenntartják.  A minő-  baktérium talajoltó készítmények
 Agrárgazdasági Kamara   gabonavizsgalat@nak.hu                        ség ellenőrzése is folyamatos és   döntő  többsége  a  tárolás  során
 újonnan indított szolgálta-  e-mail címen állnak a ren-  A bakteriális talajoltás ma már   magasabb szintű gyártási minőség   amennyiben a fermentorból vett   hűtést kíván, eltarthatóságuk pedig
 tása a szántóföldi növény-  delkezésére.   aránylag elterjedt Magyarorszá-  biztosításán, illetve annak átlátha-  minta nem éri el az előírt sejtszá-  általában 6–8 hónap. Gyors felhasz-
 termesztő tagok részére    NAK  gon, sokan használják és még töb-  tóságán keresztül vezet.  mot vagy a termék fertőzött, azaz   nálás esetén ezek a paraméterek
          ben hallottak róla. Az általános   A  különféle  mikroorganizmuso-  az előírtak mellett más baktériu-  nem jelentenek nagy problémát, de
 A levélanalízisről – Kálium  növények fagyérzékenységét,   ismertség ellenére azonban sokan   kat (pl. baktériumokat) tartalmazó   mokat is tartalmaz, akkor az keres-  újabban a magyar gyártók is keresik
                                        készítmények akkor tudják teljesí-
          félnek az alkalmazásától, nem hisz-
                                                                       kedelmi forgalomba nem kerülhet,
                                                                                                     a megoldásokat hűtés nélkül és
 növeli az ellenálló képességüket,
                                                                                                     hosszabban eltartható készítmé-
          nek benne, ugyanakkor egyre bővül
                                        teni a velük szemben támasztott
                                                                       szigorúan megsemmisítik.
 kedvezően hat a hozamra és a   azoknak a tábora, akik a talajoltás   elvárásokat, ha a kijuttatáskor még   A termék előállítása természete-  nyek előállítására, amelyek kényel-
 A talaj és a növények összetéte-  érzékenyen reagálnak a káliumra,   dottabb állapotban a korábban   minőséget meghatározó beltar-  nélkül nem tudják elképzelni gazda-  életben van az engedélyokiratban   sen a leírtaknál kissé bonyolultabb   mes megoldást jelenthetnek majd a
 lének elemzésével tájékozódhatunk   mint a kétszikűek (pl. bab, borsó,   világosabb levélszéli foltok elbar-  talmi anyagok (cukor, keményítő,   ságuk működését. A sajnálatos   feltüntetett sejtszám, illetve csak   folyamat, amelyet megelőz az oltó-  hazai gazdálkodók számára.
 a növény-talaj rendszer tápanyag-   szója stb.).  nulnak és elhalnak, a levelek széle   vitamin) szintézisére.  negatív vélemények mögött sok-  az engedélyben szereplő baktériu-  anyaggyártás folyamata, amelynek   A magyar talajoltó készítménye-
 ellátottságáról,  a termesztett   A kálium igen mobilis elem,   sokszor befelé hajlik. A káliumhiá-  Kálium-túladagolás alacsony   szor a szükséges ismeretek hiánya   mok találhatók a termékekben.   során a gyártó üzem törzsbankjá-  ket forgalmazó cégek termékeinek
 növényeik állapotáról és szükség   amelyet a növények elsősorban a   nyos növények leveleinek a mére-  kolloidtartalmú talajokon, pl.   húzódik meg, hiszen egy viszonylag   Amennyiben a minőségi feltételek   ból felvett baktériumokat steril   minősége – köszönhetően részben a
 szerint intézkedéseket tehetünk a   vegetatív fejlődés során vesznek   te is kisebb, a terméshozam és a   vályogos homok, jelentkezhet.   fiatal és magas szintű ismereteket   nem teljesülnek, akkor a várt ered-  körülmények közt akár több literre   fejlett hazai gyógyszeripari kutatá-
 hiánytünetek elkerülésére.   fel intenzíven. Például a gabona-  termések mérete is csökkenhet   Klórra érzékeny kultúrákban   igénylő tudományág (mikrobiológia,   mények részben vagy egészben   felszaporítják, majd azokkal oltják   soknak is – világszínvonalú. Az új
 A legtöbb gyümölcskultúrában   félék káliumtartalma bokrosodás-  (gyümölcs  szénhidráttartalma   (dohány, szőlő, gyümölcsfák, bur-  biotechnológia) termékeinek hasz-  elmaradhatnak.  be a fermentorokat.   fejlesztések célja a magas színvonal
 az augusztus még megfelelő idő-  kor 45-ször több, mint éréskor.  alacsony, gyenge színeződés stb.)  gonya) ne használjunk kloridtar-  nálatáról kell véleményt mondani. A   A baktériumkészítmények minő-  Amennyiben a minőség-ellenőr-  fenntartása, valamint  a  magyar
 szak a szakszerű mintavétel   Tápanyagfelvételi zavarok ese-  A hiánytünetek kifejlődésének   talmú trágyákat. Nem érzékenyek   termékek elfogadását nehezítheti,   ségét a törzsek képességei (tulaj-  zés megfelelőnek tartja a végter-  gazdák versenyképességének, illet-
 elvégzésére. E havi cikkünkben a   tén a kálium az idősebb levelekből   és súlyosbodásának kedvez a szá-  a gabonafélék, a Beta-répák, a   hogy maga a termék az emberi   donságai) mellett a gyártás minő-  méket, akkor megtörténik annak   ve környezettudatosságának erősí-
 kálium (K) van a főszerepben,   a fiatalabbakba helyeződik át,   raz időjárás.   vörös- és fejeskáposzta stb. Ha   szem számára láthatatlan, parányi   sége határozza meg. A baktérium-  kiszerelése, a kannák, palackok fel-  tése. Amellett az alapvető cél mel-
 amelynek kiemelt szerepe van a   onnan pedig a termések felé ván-  A kálium a növények vízfelvéte-  valamely ásványi tápelemből túl-  élőlényekből,   baktériumokból áll,   készítmények „gyára” a fermentá-  címkézése, felhasználhatósági   lett, hogy a gazdálkodók igényei
 sok szénhidrátot termelő növé-  dorol, emiatt a K-hiány tünetei az   lét és vízhasznosítását szabá-  zott mennyiség található meg a   és maga a pozitív hatás is sokszor   ciós  üzem,  ahol  nagyon  szigorú,   dátummal és sorozatszámmal tör-  maradéktalanul kiszolgálásra kerül-
 nyek táplálkozásában, mint pl. a   idősebb  leveleken  jelennek  meg   lyozza. A K-mal jól ellátott növé-  talajban, az gátolhatja a többi táp-  hetekkel-hónapokkal a kezelés   mondhatni gyógyszergyári proto-  ténő megjelölése. A címke alapján   jenek, fontos az is, hogy munkájuk
 szőlő (a fürtök beéréséig), a diny-  legelőször. A növény lankad, majd   nyek egységnyi szerves anyag   elem felvételét (ionantagoniz-  után jelentkezik.  koll mellett,  zárt, rozsdamentes   pontosan ellenőrizhető a termékek   eredményessége is növekedjen.
 nye, a burgonya vagy a málna. A   a levelek széleitől kiindulva, elő-  előállításához kevesebb  vizet   mus). Kálium esetében a K/Mg, K/  Az ellenérzések legyőzéséhez a   acél tartályokban (fermentor),   gyártója, gyártási helye és felhasz-   MAGYAR TALAJVÉDELMI
 kultúrnövények közül az egy-  ször egy világosabb, jól körülhatá-  használnak fel, mint a kevésbé jól   Ca, N/K az ionantagonista pár.   legjobb út a nyílt tájékoztatáson, az   folyamatos keverés közben, adott   nálhatósága.  BAKTÉRIUM-GYÁRTÓK ÉS
 szikűek (pl. gabonafélék) kevésbé   rolható sáv jelenik meg. Előrehala-  ellátottak. A kálium csökkenti a    NAK  oktatáson, az eredmények széles   hőmérsékleten,  tápanyag,  víz  és   A gyártási információk, a techno-  FORGALMAZÓK
          körű bemutatásán és a lehető leg-  levegő adagolásával szaporítják fel   lógia és a szigorú minőség-ellenőr-  SZAKMAI SZÖVETSÉGE
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24