Page 18 - NAKlap 2021. augusztus IX. évf. 8
P. 18

18     NÖVÉNYTERMESZTÉS                                                               2021. AUGUSZTUS  |         LAP                        LAP  |  2021. AUGUSZTUS                                                 NÖVÉNYTERMESZTÉS                    19
                                                                                                                       A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
          Új szolgáltatást indít




          a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara





          A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új agrárszolgáltatásként, a ren-                           mos gabonaféle gyorsvizsgálatának.

          delkezésre álló kapacitásig ingyenesen igénybe vehető gabona bel-                          A NIR-spektroszkópia technológián
                                                                                                     alapuló műszeres méréseket egyelő-
          tartalmi vizsgálatot kínál tagjai részére. Ennek az analitikai vizsgá-                     re egy helyszínen, a kamara buda-
          latnak a segítségével a szántóföldi növénytermesztő tagok hiteles,                         pesti központi irodájában kialakított
                                                                                                     vizsgálati ponton valósítja meg. A
          piacfüggetlen információt szerezhetnek az általuk megtermelt                               vizsgálati eszköz lehetővé teszi a
          gabonák beltartalmi értékeiről.                                                            szemestermények darálás nélküli,
                                                                                                     néhány percen belüli, nagypontossá-
                                                                                                     gú analízisét a táblázatban szereplő
           A szántóföldi növénytermesztés-  kínál egy könnyen elérhető, ráadá-  hiteles szakmai információkhoz jus-  paraméterekre vonatkozóan.
          ben az elmúlt évtizedek során a   sul ingyenes lehetőséget arra, hogy   sanak.               A vizsgálat során mért eredmé-
          mennyiségi szemlélet kiegészült a   piacra lépés előtt a betakarított ter-  A NAK a méréseket saját üzemel-  nyek csupán tájékoztató jellegűek,
          minőségi igényeknek való megfele-  ményekről mintavételezést és min-  tetésében lévő FOSS Infratec ™ gabo-  de terménylogisztikai és értékesí-
          léssel, a minőségi termékelőállítás   taleadást követően viszonylag   nabeltartalom-elemző analitikai   tési döntések meghozatalához
          szempontjaival.  A  minőséggel   gyorsan – legfeljebb 8 munkanapos   műszerrel végezi, amely világvi-  szakmailag elfogadhatók.         A baktérium talajoltó készítmény
          szembeni elvárások egyre erőtelje-  átfutási idővel – használható és   szonylatban is elismert eszköze szá-  Bővebb információk a szolgálta-
          sebben fogalmazódnak meg                                                                         tásról és a megrendelés
          a terménykereskedelem                                                                            mikéntjéről a szolgáltatás
          piaci szereplői részéről, de a                                                                   weboldalán érhető el:  nak.            Hogyan gyártják, hogy és hol készül, kik                     a baktériumokat. Mindez termé-  zési rendszer alapján kimondható,
          felvásárlói előírások mellett                                                                    hu/szolgaltatasok/gabona-              készítik termékeinket, mik az új irányok –                   szetesen steril körülmények között   hogy a Magyarországon gyártott
          megjelentek  a  minőségi                                                                         vizsgalat.                                                                                          történik, ami azt jelenti, hogy a   termékek megbízhatóak.
          követelményeket rögzítő                                                                            Amennyiben kérdése                   ezekre a kérdésekre keresünk választ cik-                    gyártás előtt mindent sterilizálnak   A jelenlegi fermentációs technoló-
          szabványok is. Ezekre a kihí-                                                                    merülne fel a  vizsgálattal            künkben.                                                     és a steril állapotot a termék kisze-  giák miatt a hazánkban kapható
          vásokra reagálva a Nemzeti                                                                       kapcsolatban, kollégáink  a                                                                         reléséig végig fenntartják.  A minő-  baktérium talajoltó készítmények
          Agrárgazdasági Kamara                                                                            gabonavizsgalat@nak.hu                                                                              ség ellenőrzése is folyamatos és   döntő  többsége  a  tárolás  során
          újonnan indított szolgálta-                                                                      e-mail címen állnak a ren-              A bakteriális talajoltás ma már   magasabb szintű gyártási minőség   amennyiben a fermentorból vett   hűtést kíván, eltarthatóságuk pedig
          tása a szántóföldi növény-                                                                       delkezésére.                           aránylag elterjedt Magyarorszá-  biztosításán, illetve annak átlátha-  minta nem éri el az előírt sejtszá-  általában 6–8 hónap. Gyors felhasz-
          termesztő tagok részére                                                                                            NAK                  gon, sokan használják és még töb-  tóságán keresztül vezet.  mot vagy a termék fertőzött, azaz   nálás esetén ezek a paraméterek
                                                                                                                                                  ben hallottak róla. Az általános   A  különféle  mikroorganizmuso-  az előírtak mellett más baktériu-  nem jelentenek nagy problémát, de
            A levélanalízisről – Kálium                                                             növények fagyérzékenységét,                   ismertség ellenére azonban sokan   kat (pl. baktériumokat) tartalmazó   mokat is tartalmaz, akkor az keres-  újabban a magyar gyártók is keresik
                                                                                                                                                                                készítmények akkor tudják teljesí-
                                                                                                                                                  félnek az alkalmazásától, nem hisz-
                                                                                                                                                                                                               kedelmi forgalomba nem kerülhet,
                                                                                                                                                                                                                                             a megoldásokat hűtés nélkül és
                                                                                                    növeli az ellenálló képességüket,
                                                                                                                                                                                                                                             hosszabban eltartható készítmé-
                                                                                                                                                  nek benne, ugyanakkor egyre bővül
                                                                                                                                                                                teni a velük szemben támasztott
                                                                                                                                                                                                               szigorúan megsemmisítik.
                                                                                                    kedvezően hat a hozamra és a                  azoknak a tábora, akik a talajoltás   elvárásokat, ha a kijuttatáskor még   A termék előállítása természete-  nyek előállítására, amelyek kényel-
             A talaj és a növények összetéte-  érzékenyen reagálnak a káliumra,   dottabb állapotban a korábban   minőséget meghatározó beltar-   nélkül nem tudják elképzelni gazda-  életben van az engedélyokiratban   sen a leírtaknál kissé bonyolultabb   mes megoldást jelenthetnek majd a
            lének elemzésével tájékozódhatunk   mint a kétszikűek (pl. bab, borsó,   világosabb levélszéli foltok elbar-  talmi anyagok (cukor, keményítő,   ságuk működését. A sajnálatos   feltüntetett sejtszám, illetve csak   folyamat, amelyet megelőz az oltó-  hazai gazdálkodók számára.
            a növény-talaj rendszer tápanyag-   szója stb.).           nulnak és elhalnak, a levelek széle   vitamin) szintézisére.               negatív vélemények mögött sok-  az engedélyben szereplő baktériu-  anyaggyártás folyamata, amelynek   A magyar talajoltó készítménye-
            ellátottságáról,  a termesztett   A kálium igen mobilis elem,   sokszor befelé hajlik. A káliumhiá-  Kálium-túladagolás alacsony      szor a szükséges ismeretek hiánya   mok találhatók a termékekben.   során a gyártó üzem törzsbankjá-  ket forgalmazó cégek termékeinek
            növényeik állapotáról és szükség   amelyet a növények elsősorban a   nyos növények leveleinek a mére-  kolloidtartalmú talajokon, pl.   húzódik meg, hiszen egy viszonylag   Amennyiben a minőségi feltételek   ból felvett baktériumokat steril   minősége – köszönhetően részben a
            szerint intézkedéseket tehetünk a   vegetatív fejlődés során vesznek   te is kisebb, a terméshozam és a   vályogos homok, jelentkezhet.   fiatal és magas szintű ismereteket   nem teljesülnek, akkor a várt ered-  körülmények közt akár több literre   fejlett hazai gyógyszeripari kutatá-
            hiánytünetek elkerülésére.   fel intenzíven. Például a gabona-  termések mérete is csökkenhet   Klórra érzékeny kultúrákban           igénylő tudományág (mikrobiológia,   mények részben vagy egészben   felszaporítják, majd azokkal oltják   soknak is – világszínvonalú. Az új
             A legtöbb gyümölcskultúrában   félék káliumtartalma bokrosodás-  (gyümölcs  szénhidráttartalma   (dohány, szőlő, gyümölcsfák, bur-   biotechnológia) termékeinek hasz-  elmaradhatnak.            be a fermentorokat.           fejlesztések célja a magas színvonal
            az augusztus még megfelelő idő-  kor 45-ször több, mint éréskor.  alacsony, gyenge színeződés stb.)  gonya) ne használjunk kloridtar-  nálatáról kell véleményt mondani. A   A baktériumkészítmények minő-  Amennyiben a minőség-ellenőr-  fenntartása, valamint  a  magyar
            szak a szakszerű mintavétel    Tápanyagfelvételi zavarok ese-  A hiánytünetek kifejlődésének   talmú trágyákat. Nem érzékenyek        termékek elfogadását nehezítheti,   ségét a törzsek képességei (tulaj-  zés megfelelőnek tartja a végter-  gazdák versenyképességének, illet-
            elvégzésére. E havi cikkünkben a   tén a kálium az idősebb levelekből   és súlyosbodásának kedvez a szá-  a gabonafélék, a Beta-répák, a   hogy maga a termék az emberi   donságai) mellett a gyártás minő-  méket, akkor megtörténik annak   ve környezettudatosságának erősí-
            kálium (K) van a főszerepben,   a fiatalabbakba helyeződik át,   raz időjárás.          vörös- és fejeskáposzta stb. Ha               szem számára láthatatlan, parányi   sége határozza meg. A baktérium-  kiszerelése, a kannák, palackok fel-  tése. Amellett az alapvető cél mel-
            amelynek kiemelt szerepe van a   onnan pedig a termések felé ván-  A kálium a növények vízfelvéte-  valamely ásványi tápelemből túl-  élőlényekből,   baktériumokból áll,   készítmények „gyára” a fermentá-  címkézése, felhasználhatósági   lett, hogy a gazdálkodók igényei
            sok szénhidrátot termelő növé-  dorol, emiatt a K-hiány tünetei az   lét és vízhasznosítását szabá-  zott mennyiség található meg a   és maga a pozitív hatás is sokszor   ciós  üzem,  ahol  nagyon  szigorú,   dátummal és sorozatszámmal tör-  maradéktalanul kiszolgálásra kerül-
            nyek táplálkozásában, mint pl. a   idősebb  leveleken  jelennek  meg   lyozza. A K-mal jól ellátott növé-  talajban, az gátolhatja a többi táp-  hetekkel-hónapokkal a kezelés   mondhatni gyógyszergyári proto-  ténő megjelölése. A címke alapján   jenek, fontos az is, hogy munkájuk
            szőlő (a fürtök beéréséig), a diny-  legelőször. A növény lankad, majd   nyek egységnyi szerves anyag   elem felvételét (ionantagoniz-  után jelentkezik.           koll mellett,  zárt, rozsdamentes   pontosan ellenőrizhető a termékek   eredményessége is növekedjen.
            nye, a burgonya vagy a málna. A   a levelek széleitől kiindulva, elő-  előállításához kevesebb  vizet   mus). Kálium esetében a K/Mg, K/  Az ellenérzések legyőzéséhez a   acél tartályokban (fermentor),   gyártója, gyártási helye és felhasz-   MAGYAR TALAJVÉDELMI
            kultúrnövények közül az egy-  ször egy világosabb, jól körülhatá-  használnak fel, mint a kevésbé jól   Ca, N/K az ionantagonista pár.   legjobb út a nyílt tájékoztatáson, az   folyamatos keverés közben, adott   nálhatósága.      BAKTÉRIUM-GYÁRTÓK ÉS
            szikűek (pl. gabonafélék) kevésbé   rolható sáv jelenik meg. Előrehala-  ellátottak. A kálium csökkenti a      NAK                    oktatáson, az eredmények széles   hőmérsékleten,  tápanyag,  víz  és   A gyártási információk, a techno-  FORGALMAZÓK
                                                                                                                                                  körű bemutatásán és a lehető leg-  levegő adagolásával szaporítják fel   lógia és a szigorú minőség-ellenőr-  SZAKMAI SZÖVETSÉGE
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23