Page 18 - NAKlap 2021. augusztus IX. évf. 8
P. 18
18 NÖVÉNYTERMESZTÉS 2021. AUGUSZTUS | LAP LAP | 2021. AUGUSZTUS NÖVÉNYTERMESZTÉS 19
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Új szolgáltatást indít
a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új agrárszolgáltatásként, a ren- mos gabonaféle gyorsvizsgálatának.
delkezésre álló kapacitásig ingyenesen igénybe vehető gabona bel- A NIR-spektroszkópia technológián
alapuló műszeres méréseket egyelő-
tartalmi vizsgálatot kínál tagjai részére. Ennek az analitikai vizsgá- re egy helyszínen, a kamara buda-
latnak a segítségével a szántóföldi növénytermesztő tagok hiteles, pesti központi irodájában kialakított
vizsgálati ponton valósítja meg. A
piacfüggetlen információt szerezhetnek az általuk megtermelt vizsgálati eszköz lehetővé teszi a
gabonák beltartalmi értékeiről. szemestermények darálás nélküli,
néhány percen belüli, nagypontossá-
gú analízisét a táblázatban szereplő
A szántóföldi növénytermesztés- kínál egy könnyen elérhető, ráadá- hiteles szakmai információkhoz jus- paraméterekre vonatkozóan.
ben az elmúlt évtizedek során a sul ingyenes lehetőséget arra, hogy sanak. A vizsgálat során mért eredmé-
mennyiségi szemlélet kiegészült a piacra lépés előtt a betakarított ter- A NAK a méréseket saját üzemel- nyek csupán tájékoztató jellegűek,
minőségi igényeknek való megfele- ményekről mintavételezést és min- tetésében lévő FOSS Infratec ™ gabo- de terménylogisztikai és értékesí-
léssel, a minőségi termékelőállítás taleadást követően viszonylag nabeltartalom-elemző analitikai tési döntések meghozatalához
szempontjaival. A minőséggel gyorsan – legfeljebb 8 munkanapos műszerrel végezi, amely világvi- szakmailag elfogadhatók. A baktérium talajoltó készítmény
szembeni elvárások egyre erőtelje- átfutási idővel – használható és szonylatban is elismert eszköze szá- Bővebb információk a szolgálta-
sebben fogalmazódnak meg tásról és a megrendelés
a terménykereskedelem mikéntjéről a szolgáltatás
piaci szereplői részéről, de a weboldalán érhető el: nak. Hogyan gyártják, hogy és hol készül, kik a baktériumokat. Mindez termé- zési rendszer alapján kimondható,
felvásárlói előírások mellett hu/szolgaltatasok/gabona- készítik termékeinket, mik az új irányok – szetesen steril körülmények között hogy a Magyarországon gyártott
megjelentek a minőségi vizsgalat. történik, ami azt jelenti, hogy a termékek megbízhatóak.
követelményeket rögzítő Amennyiben kérdése ezekre a kérdésekre keresünk választ cik- gyártás előtt mindent sterilizálnak A jelenlegi fermentációs technoló-
szabványok is. Ezekre a kihí- merülne fel a vizsgálattal künkben. és a steril állapotot a termék kisze- giák miatt a hazánkban kapható
vásokra reagálva a Nemzeti kapcsolatban, kollégáink a reléséig végig fenntartják. A minő- baktérium talajoltó készítmények
Agrárgazdasági Kamara gabonavizsgalat@nak.hu ség ellenőrzése is folyamatos és döntő többsége a tárolás során
újonnan indított szolgálta- e-mail címen állnak a ren- A bakteriális talajoltás ma már magasabb szintű gyártási minőség amennyiben a fermentorból vett hűtést kíván, eltarthatóságuk pedig
tása a szántóföldi növény- delkezésére. aránylag elterjedt Magyarorszá- biztosításán, illetve annak átlátha- minta nem éri el az előírt sejtszá- általában 6–8 hónap. Gyors felhasz-
termesztő tagok részére NAK gon, sokan használják és még töb- tóságán keresztül vezet. mot vagy a termék fertőzött, azaz nálás esetén ezek a paraméterek
ben hallottak róla. Az általános A különféle mikroorganizmuso- az előírtak mellett más baktériu- nem jelentenek nagy problémát, de
A levélanalízisről – Kálium növények fagyérzékenységét, ismertség ellenére azonban sokan kat (pl. baktériumokat) tartalmazó mokat is tartalmaz, akkor az keres- újabban a magyar gyártók is keresik
készítmények akkor tudják teljesí-
félnek az alkalmazásától, nem hisz-
kedelmi forgalomba nem kerülhet,
a megoldásokat hűtés nélkül és
növeli az ellenálló képességüket,
hosszabban eltartható készítmé-
nek benne, ugyanakkor egyre bővül
teni a velük szemben támasztott
szigorúan megsemmisítik.
kedvezően hat a hozamra és a azoknak a tábora, akik a talajoltás elvárásokat, ha a kijuttatáskor még A termék előállítása természete- nyek előállítására, amelyek kényel-
A talaj és a növények összetéte- érzékenyen reagálnak a káliumra, dottabb állapotban a korábban minőséget meghatározó beltar- nélkül nem tudják elképzelni gazda- életben van az engedélyokiratban sen a leírtaknál kissé bonyolultabb mes megoldást jelenthetnek majd a
lének elemzésével tájékozódhatunk mint a kétszikűek (pl. bab, borsó, világosabb levélszéli foltok elbar- talmi anyagok (cukor, keményítő, ságuk működését. A sajnálatos feltüntetett sejtszám, illetve csak folyamat, amelyet megelőz az oltó- hazai gazdálkodók számára.
a növény-talaj rendszer tápanyag- szója stb.). nulnak és elhalnak, a levelek széle vitamin) szintézisére. negatív vélemények mögött sok- az engedélyben szereplő baktériu- anyaggyártás folyamata, amelynek A magyar talajoltó készítménye-
ellátottságáról, a termesztett A kálium igen mobilis elem, sokszor befelé hajlik. A káliumhiá- Kálium-túladagolás alacsony szor a szükséges ismeretek hiánya mok találhatók a termékekben. során a gyártó üzem törzsbankjá- ket forgalmazó cégek termékeinek
növényeik állapotáról és szükség amelyet a növények elsősorban a nyos növények leveleinek a mére- kolloidtartalmú talajokon, pl. húzódik meg, hiszen egy viszonylag Amennyiben a minőségi feltételek ból felvett baktériumokat steril minősége – köszönhetően részben a
szerint intézkedéseket tehetünk a vegetatív fejlődés során vesznek te is kisebb, a terméshozam és a vályogos homok, jelentkezhet. fiatal és magas szintű ismereteket nem teljesülnek, akkor a várt ered- körülmények közt akár több literre fejlett hazai gyógyszeripari kutatá-
hiánytünetek elkerülésére. fel intenzíven. Például a gabona- termések mérete is csökkenhet Klórra érzékeny kultúrákban igénylő tudományág (mikrobiológia, mények részben vagy egészben felszaporítják, majd azokkal oltják soknak is – világszínvonalú. Az új
A legtöbb gyümölcskultúrában félék káliumtartalma bokrosodás- (gyümölcs szénhidráttartalma (dohány, szőlő, gyümölcsfák, bur- biotechnológia) termékeinek hasz- elmaradhatnak. be a fermentorokat. fejlesztések célja a magas színvonal
az augusztus még megfelelő idő- kor 45-ször több, mint éréskor. alacsony, gyenge színeződés stb.) gonya) ne használjunk kloridtar- nálatáról kell véleményt mondani. A A baktériumkészítmények minő- Amennyiben a minőség-ellenőr- fenntartása, valamint a magyar
szak a szakszerű mintavétel Tápanyagfelvételi zavarok ese- A hiánytünetek kifejlődésének talmú trágyákat. Nem érzékenyek termékek elfogadását nehezítheti, ségét a törzsek képességei (tulaj- zés megfelelőnek tartja a végter- gazdák versenyképességének, illet-
elvégzésére. E havi cikkünkben a tén a kálium az idősebb levelekből és súlyosbodásának kedvez a szá- a gabonafélék, a Beta-répák, a hogy maga a termék az emberi donságai) mellett a gyártás minő- méket, akkor megtörténik annak ve környezettudatosságának erősí-
kálium (K) van a főszerepben, a fiatalabbakba helyeződik át, raz időjárás. vörös- és fejeskáposzta stb. Ha szem számára láthatatlan, parányi sége határozza meg. A baktérium- kiszerelése, a kannák, palackok fel- tése. Amellett az alapvető cél mel-
amelynek kiemelt szerepe van a onnan pedig a termések felé ván- A kálium a növények vízfelvéte- valamely ásványi tápelemből túl- élőlényekből, baktériumokból áll, készítmények „gyára” a fermentá- címkézése, felhasználhatósági lett, hogy a gazdálkodók igényei
sok szénhidrátot termelő növé- dorol, emiatt a K-hiány tünetei az lét és vízhasznosítását szabá- zott mennyiség található meg a és maga a pozitív hatás is sokszor ciós üzem, ahol nagyon szigorú, dátummal és sorozatszámmal tör- maradéktalanul kiszolgálásra kerül-
nyek táplálkozásában, mint pl. a idősebb leveleken jelennek meg lyozza. A K-mal jól ellátott növé- talajban, az gátolhatja a többi táp- hetekkel-hónapokkal a kezelés mondhatni gyógyszergyári proto- ténő megjelölése. A címke alapján jenek, fontos az is, hogy munkájuk
szőlő (a fürtök beéréséig), a diny- legelőször. A növény lankad, majd nyek egységnyi szerves anyag elem felvételét (ionantagoniz- után jelentkezik. koll mellett, zárt, rozsdamentes pontosan ellenőrizhető a termékek eredményessége is növekedjen.
nye, a burgonya vagy a málna. A a levelek széleitől kiindulva, elő- előállításához kevesebb vizet mus). Kálium esetében a K/Mg, K/ Az ellenérzések legyőzéséhez a acél tartályokban (fermentor), gyártója, gyártási helye és felhasz- MAGYAR TALAJVÉDELMI
kultúrnövények közül az egy- ször egy világosabb, jól körülhatá- használnak fel, mint a kevésbé jól Ca, N/K az ionantagonista pár. legjobb út a nyílt tájékoztatáson, az folyamatos keverés közben, adott nálhatósága. BAKTÉRIUM-GYÁRTÓK ÉS
szikűek (pl. gabonafélék) kevésbé rolható sáv jelenik meg. Előrehala- ellátottak. A kálium csökkenti a NAK oktatáson, az eredmények széles hőmérsékleten, tápanyag, víz és A gyártási információk, a techno- FORGALMAZÓK
körű bemutatásán és a lehető leg- levegő adagolásával szaporítják fel lógia és a szigorú minőség-ellenőr- SZAKMAI SZÖVETSÉGE