Page 14 - NAKlap 2021. május IX. évf. 5
P. 14

14     ZÖLDSÉG–GYÜMÖLCS                                                                     2021. MÁJUS  |       LAP                        LAP  |  2021. MÁJUS                                                                    KÖRNYEZET            15
                                                                                                                       A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA

          Táplálkozási tippek az egész családnak

          Felszaladt néhány pluszkiló a karantén alatt?






          A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoz-                        dicsom vagy a salátafélék, míg az
          tatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felbo-                          ebédeknél bátran beépíthetjük a
                                                                                                     káposztaféléket és a hüvelyeseket
          ruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb oda-                      is. Ha gyermekünk válogatós, pró-
          figyelni a helyes táplálkozásra. Idő szűkében gyakrabban keressük a                        báljuk különbözőképpen tálalni szá-
                                                                                                     mára a zöldségeket, akár szószok-
          gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint                    ba, levesekbe „rejtve” is.

          hajlamosabbak vagyunk – akár heti rendszerességgel – ugyanazokat                           3. Mutassunk példát!
          a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan                          Ha mi is előszeretettel fogyasztjuk                                                  ÜZLETI PARTNERMINŐSÍTŐ
          megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek pluszkilók-                       a zöldségeket és a  gyümölcsöket                                                       ALKALMAZÁS A NAK WEBOLDALÁN

          hoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is.                                         nyersen, főtt, sült vagy párolt állapot-
                                                                                                     ban, esetleg savanyúságként, akkor
                                                                                                     gyermekünk is szívesebben fogadja                                                      MEGLEPETÉSEK HELYETT…
            Az Európai Friss Csapat program   testmozgás mellett – alapvető sze-  1. Készítsük el    majd el a szezonális finomságokat.
          utánajárt,  hogyan  segíthetünk a   repe van a megfelelő táplálkozás-  közösen!              Az Európai Friss Csapat program-                                                     nak.hu/szolgaltatasok/partnerminosites
          gyermekeknek leadni a felszaladt   nak,  hiszen  ez  határozza  meg,                       nak arra is van néhány jó ötlete,
          pluszkilókat, hiszen a súlyfelesleg   mennyi kalória jut a szervezetükbe.   Az együtt főzött finomságokat a   hogyan  csempészhetünk be észre-
          hosszú távon számukra sem egész-  Legkézenfekvőbb megoldás a zöld-  gyermekek szívesebben fogyaszt-  vétlenül egészséges és alacsony kaló-
          séges.                        ségek és gyümölcsök arányának   ják el, és így könnyebben ismerked-  riatartalmú zöldségeket a gyerkőcök
           „Gyermekek esetében nagyon   emelése és rendszeressé tétele a   nek a nyersanyagokkal is. Ne féljünk   étrendjébe.
          fontos, hogy fogyókúráztatnunk   gyerekek napi étrendjében, hiszen   hát bevonni őket a konyhai művele-  •  A reggeli vagy tízórai szendvicsbe
          nem szabad őket, de ez nem jelenti   kalóriatartalmuk alacsony, és még   tekbe!             mindenképpen tegyünk zöldséget,
          azt, hogy nem mutathatjuk meg   egészségesek is. Vitaminban, ásvá-                          de ne csak paprikában gondolkod-
          nekik a zöldségek és gyümölcsök   nyi anyagokban gazdagok, antioxi-  2. Minden főétkezés    junk! Tehetünk bele salátalevelet                       Mezőgazdaságiszakkönyvek
          sokféleségét vagy hogy nem ismer-  dáns- és rosttartalmuk pedig jelen-                      vagy akár friss spenótlevelet is. Ha
          tethetjük meg őket a teljes értékű   tős.                    tartalmazzon                   biztosra akarunk menni, meg is for-
          gabonafélékkel” – fogalmazta meg                             zöldséget!                     mázhatjuk a szendvicseket! Az álla-                                   széles választékban!
          az alapszabályt Fülöp Lili, az Európai   Az Európai Friss Csapat program                    tokat mintázó szendvicseknek lehe-
          Friss Csapat program dietetikusa.    szakembere szerint három egysze-  A reggeliknél, vacsoráknál lehet-  tetlen ellenállni!
           A testsúlycsökkentésben a gye-  rű tippel növelhetjük a zöldségfo-  nek olyan nyers zöldségek, mint a   •  Ebédre, vacsorára készíthetünk
          rekek esetében is – a rendszeres   gyasztást családunk körében.    retek, az uborka, a paprika, a para-  zöldséges krémleveseket, főzeléke-
                                                                                                      ket is, amelyeket liszt helyett a ben-
                                                                                                      nük főtt zöldségek püréjével sűríthe-
                                                                                                      tünk.
                                                                                                     •  Érdemes a köreteket is kicsit átalakí-
                                                                                                      tani. Próbáljuk ki például, hogy a bur-
                                                                                                      gonyapüréhez a burgonya mellé                       Vegye meg online!
                                                                                                      karfiolt vagy karalábét teszünk és
                                                                                                      úgy pürésítjük. Ha már sült krumpli,
                                                                                                      akkor a burgonya inkább a sütőben
                                                                                                      süljön, kevés olajjal, és tegyünk mellé         mezogazdakiado.hu
                                                                                                      cékla-, zeller- vagy akár sárgarépa-
                                                                                                      kockákat is.
                                                                                                       Az Európai Friss Csapat mint a
                                                                                                     Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
                                                                                                     és az Európai Unió friss zöldség- és
                                                                                                     gyümölcsfogyasztást népszerűsítő
                                                                                                     edukációs kampánya még számos
                                                                                                     érdekességet és nagyszerű recep-
                                                                                                     tet kínál a  www.frutti-veggi.
                                                                                                     hu weboldalon és a program közös-
                                                                                                     ségimédia-felületein.                                                                                                                                              701397
                                                                                                                             NAK
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19