Page 21 - NAKlap 2020. május VIII. évf. 5
P. 21
20 szolgÁltAtÁs 2020. május | LAP LAP | 2020. május logisztikA 21
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
újabb kampánnyal segíti a hazai szárítás, minőségbiztosítás, raktározás 2. rész
élelmiszer-előállítókat a kamara
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elindította „Én is hazait vásárolok!” zást fejezzék is ki egy-egy kom-
NaK elnevezésű kampányát. Fő célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a menttel, üzenetmegosztással,
– jelen helyzetben különösen fontos – hazaitermék-választásra, illetve saját tapasztalataikkal. a
NaK a kampánnyal szeretné elérni,
amellyel segíteni tudják a magyar termelőket és élelmiszer-előállítókat. hogy aki még nem kötelezte el
magát a magyar termékek mellett,
hosszú távon emellett döntsön és
a Nemzeti agrárgazdasági Kama- a most elindított, „Én is hazait csatornáján, a NaK Itthonról ott- vegye meg akár élelmiszer-web-
ra küldetésnyilatkozatában is meg- vásárolok!” elnevezésű kezdemé- honra Facebook-oldalán a kamara áruházban, a közeli boltban vagy
fogalmazta a magyar agrár- és élel- nyezéssel a kamara még inkább arra kéri a magyar termékek iránt piacon.
miszergazdaság érdekeinek kiemelt szeretné előtérbe helyezni a a közösségi médiában, online
képviseletét. Így a NaK rendszere- magyarországon termelt alap- hír- és receptoldalakon, nyomta-
sen, különböző kezdeményezések- anyagokból, magyarországi fel- tott újságokban, magazinokban
kel népszerűsíti a hazai élelmi- dolgozóknál vagy a kisterme- zajló kampányban a kamara
szer-termékeket és ösztönzi ezek lőknél készült termékeket – bemutatja a másik oldalt, az
megvásárlását, fogyasztását. a ezek megvásárlásával vala- alapanyag-termelő hazai gaz-
néhány héttel ezelőtt, a koronaví- mennyi állampolgár tudja segí- dálkodókat és az élelmiszer-elő-
rus-járvány hazai megjelenésekor teni a járványhelyzetben nehéz állítókat is. a kampányban az
tapasztalt pánikszerű élelmi- helyzetbe került gazdálkodókat, élelmiszeripar valódi szereplői
szer-felvásárlás kapcsán indított előállítókat. Ezt az „együvé tar- és a fogyasztók közismert és
„Ne spájzolj!” nevű kampányt követő tozást” szimbolizálja a kampány elkötelezett oldallátogatókat – hiteles képviselői (mautner Zsófi
új akció elsősorban a városi és vidéki központi eleme, a nemzetiszínű továbbá valamennyi potenciális gasztroblogger és molnár B. Tamás
háziasszonyokat szólítja meg. szív. Emellett a kampány kiemelt vásárlót –, hogy ezt az összetarto- szakács) is szerepelnek. NaK A szemestermény-szárítás a természetes annál nagyobb mértékű lehet az nyomástól a kukorica megreped,
száradás gyorsított folyamata, amely a ter- aminosavak, lipidek vagy az értékes sérülékennyé válik, nagymértékű a
antioxidánsok (vitaminok, karotinoi-
lisztesedés, porzás ezeknél a szárí-
megújult a kamara növényvédelmi portálja mésbiztonság szempontjából alapvető fon- dok stb.) károsodása. Továbbá mint tóknál.
az ürítőrendszer tökéletlenségére
eredményt növelő tényező is érde-
tosságú technológia. Sokféle műszaki meg-
utal, ha hidegebb terménytömeg
kes számukra. az egészségesebb
Az Európai Unió szigorú szabályozása kultúra esetében, ezért prioritás- reső böngészőben témába vágó, oldás lehetséges, ezek hatása különböző, takarmány, az egészségesebb halad középen. Ez akkor fordul elő,
haszonállatok, kevesebb toxin,
ha gyorsabban ürít a középső szaka-
miatt évről évre egyre több olyan növény- ként kezeljük, hogy az új típusú és aktuális cikkeket is találnak. ezért sokféle minőségű lehet a gyakorlat- kevesebb gyógyszer pedig a szon a szárító. Erre utalhat, ha nem
hatásmechanizmusú készítmé-
Ezek mellett a galériában talál-
fogyasztók előnyére is válik.
lehet egymást követően két egyfor-
védőszer-hatóanyag kerül kivonásra a nyekről a termelők naprakész ható vizuális képanyag a kóroko- ban a vízelvonási folyamat is. a mérések során azonosított ma nedvességtartalom-értéket
forgalomból, amely a termelés hatékony- információkat kapjanak a felü- zók és kártevők beazonosítását Nagyüzemi szárítás eltérő mű - vízelvonási folyamatban. a mérést eltérések a szárítási folyamatban, mérni a szárított terményből.
segíti.
amelyek raktározási nehézségek-
leten.
Ha a fenti tényezőkből akár csak
sága szempontjából a gazdálkodóknak a növényvédelmi munkálatok- Folyamatosan bővül az előrejel- szaki megoldások használatával. megvalósító technológia, a vizuális hez vezetnek: egy is fennáll a folyamat során, az
olyan jellegzetes eltéréseket
a természetes száradás – a cik-
komoly fejtörést okoz. hoz továbbá elengedhetetlen a zésekben részt vevő növényorvo- künk első részében felsorolt – fő megjelenítést támogató szoftverek azonosítottunk, amelyek jelen- már raktározási problémákat okoz-
„kiugratják a nyulat a bokorból”.
hat, ezért érdemes ezekkel a jel-
sok köre és ezúton is kérünk min-
pontos időjárás-előrejelzés,
amely szintén megtalálható tele- den szakembert, hogy kapcsolód- paraméterei károsan magas érté- Egyértelműen láthatóvá teszik az tősen magasabb energiafelhaszná- lemzőkkel foglalkozni.
a NaK célja a kamarai törvény tóbb minőségű élelmiszerek pülésre szabva a portálon. az idő- jon be a közösségi munkába és keket is elérhetnek a műszaki gya- eltéréseket. az irreálisan magas lás mellett még a termény beltar- a megfelelően mért adatok alap-
alapján létrehozott „Növényvé- kerüljenek a fogyasztók asztalára. járás-előrejelzésen belül a gazdák támogassuk közösen a gazdatár- korlatban, de mint láttuk, kontrol- maghőmérsékletre fény derül akkor talmi értékét is rontják. ján elkészíthető az adott szárító
delmi Portál” működtetésével, Idén hatodik éve működik ered- információt kapnak az aktuális sadalmat. jelentkezésüket a lált körülmények között a kíméletes is, ha egy ponton jelentkezik és akkor az egyik leggyakoribb eltérést a komplex diagnosztikája. Fény derül
hogy támogassa a mezőgazda- ményesen a portál, tapasztalt szélsebességről és szélirányról, növenyvedelem@nak.hu e-mail tartományban tarthatók. a kukori- is, ha nagyobb felületen áll fenn túl- szárító egyenlőtlen hőterhelése a legapróbb eltérésekre is, követke-
ságban dolgozók napi munkáját növényvédelmi szakemberek köz- talajhőmérsékletről és -nedves- címre küldhetik. cára gyakorolt hatások közül is a hevülés a szárítózónában. okozza. Erre utalhat, ha nem lehet zésképpen lehetőség adódik a kor-
annak érdekében, hogy növény- reműködésével. Előrejelzéseink ségről, páratartalomról és csapa- Biztatunk minden kedves gaz- legfontosabb, hogy ne szenvedjen Fontos cél kellene legyen, hogy a egymást követően két egyforma rekcióra is.
védelmi kezeléseiket szignalizáci- pontszerű megfigyelésekre ala- dékösszegről. dálkodót is, hogy használja a el 80–100 °c-os vagy még maga- maghőmérséklet ne haladja meg az nedvességtartalom-értéket mérni a hatékony energiafelhasználást
ós információkkal segítve, integ- pozott megyei információk, ame- a portálon lehetőség van a Növényvédelmi Portálunkat, ahol sabb maghőmérsékletet a kukori- 50 °c-ot a szárítás folyamatában, a szárított terményből. és a legjobb terményminőséget
ráltan tudják elvégezni. a növény- lyek iránymutatást adnak a gaz- területileg illetékes és a gazda- kellő mennyiségű és minőségű caszem. de semmiképpen ne menjen Igen gyakran előforduló jelenség biztosító optimalizált vízelvonásra
védelmi kezelések okszerű és dáknak egy-egy károsítóval ság adottságához, tevékenysé- információt találhat az aktuális az elmúlt hat évben több mint 80–100 °c fölé! a szárítózónában jelentkező lokális jellemző hőképet az előző számban
megfelelő időben történő elvég- szembeni eredményes védekezés géhez leginkább megfelelő név- növényvédelmi munkálataihoz. 15 000 db hőérzékelőt szereltünk fel. a növénytermesztő és állatte- túlhevülés is, adott esetben a szárí- mutattuk be. minden esetben
zése nemcsak a költséghatéko- érdekében. az egyre szűkülő jegyzéki szaktanácsadó elérhe- Elérhetősége: novenyvedelem. 500 millió adatot elemeztünk húsz, nyésztő szakemberek ennek bizo- tó állandóan 100 °c-nál magasabb ennek a gyakorlati megvalósítására
nyabb termeléséhez járul hozzá, hatóanyag-paletta jelentős tech- tőségének megkeresésére, vala- nak.hu. különböző műszaki megoldással nyára örülnének, hiszen ők tudják, maghőmérséklet mellett üzemel törekszünk.
hanem ahhoz is, hogy megbízha- nológiai visszalépést jelent több mint a portál látogatói a hírke- BaláZs VIKToR/NaK működő szárítóból. azt vizsgáltuk, hogy minél hosszabb ideig tesszük ki úgy, hogy erről a tulajdonos nem is sPEIsER FERENc/
hogyan alakul a maghőmérséklet a a terményt magas hőmérsékletnek, tud. a hirtelen növekvő belső gőz- DR. HoFFmaN RIcHáRD