Page 21 - NAKlap 2020. május VIII. évf. 5
P. 21

20  szolgÁltAtÁs   2020. május  |   LAP  LAP  |  2020. május                                         logisztikA            21
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 újabb kampánnyal segíti a hazai    szárítás, minőségbiztosítás, raktározás 2. rész




 élelmiszer-előállítókat a kamara





 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elindította „Én is hazait vásárolok!”   zást fejezzék is ki egy-egy kom-

 NaK  elnevezésű kampányát. Fő célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a   menttel, üzenetmegosztással,
 – jelen helyzetben különösen fontos – hazaitermék-választásra,   illetve saját tapasztalataikkal.  a
 NaK a kampánnyal szeretné elérni,
 amellyel segíteni tudják a magyar termelőket és élelmiszer-előállítókat.   hogy aki még nem kötelezte el
 magát a magyar termékek mellett,
 hosszú távon emellett döntsön és
 a Nemzeti agrárgazdasági Kama-  a most elindított, „Én is hazait   csatornáján, a NaK Itthonról  ott-  vegye meg akár élelmiszer-web-
 ra küldetésnyilatkozatában is meg-  vásárolok!” elnevezésű kezdemé-  honra Facebook-oldalán a kamara   áruházban, a közeli boltban vagy
 fogalmazta a magyar agrár- és élel-  nyezéssel a kamara még inkább   arra kéri a magyar termékek iránt   piacon.
 miszergazdaság érdekeinek kiemelt   szeretné előtérbe helyezni a   a közösségi médiában, online
 képviseletét. Így a NaK rendszere-  magyarországon termelt alap-  hír- és receptoldalakon, nyomta-
 sen, különböző kezdeményezések-  anyagokból, magyarországi fel-  tott újságokban, magazinokban
 kel népszerűsíti a  hazai élelmi-  dolgozóknál vagy a kisterme-  zajló kampányban a kamara
 szer-termékeket és ösztönzi ezek   lőknél készült termékeket –   bemutatja a másik oldalt, az
 megvásárlását, fogyasztását.  a   ezek megvásárlásával vala-  alapanyag-termelő hazai gaz-
 néhány héttel ezelőtt, a koronaví-  mennyi állampolgár tudja segí-  dálkodókat és az élelmiszer-elő-
 rus-járvány  hazai  megjelenésekor   teni a járványhelyzetben nehéz   állítókat  is.  a  kampányban  az
 tapasztalt pánikszerű élelmi-  helyzetbe került gazdálkodókat,   élelmiszeripar valódi szereplői
 szer-felvásárlás kapcsán indított   előállítókat. Ezt az „együvé tar-  és a  fogyasztók közismert  és
 „Ne spájzolj!” nevű kampányt követő   tozást” szimbolizálja a kampány   elkötelezett oldallátogatókat –   hiteles képviselői (mautner Zsófi
 új akció elsősorban a városi és vidéki   központi eleme, a nemzetiszínű   továbbá valamennyi potenciális   gasztroblogger és molnár B. Tamás
 háziasszonyokat szólítja meg.  szív. Emellett a kampány kiemelt   vásárlót –, hogy ezt az összetarto-  szakács) is szerepelnek.      NaK  A szemestermény-szárítás a természetes   annál nagyobb mértékű lehet az   nyomástól a kukorica megreped,
          száradás gyorsított folyamata, amely a ter-                  aminosavak, lipidek vagy az értékes   sérülékennyé válik, nagymértékű a
                                                                       antioxidánsok (vitaminok, karotinoi-
                                                                                                     lisztesedés, porzás ezeknél a szárí-
 megújult a kamara növényvédelmi portálja  mésbiztonság szempontjából alapvető fon-  dok stb.) károsodása. Továbbá mint   tóknál.
                                                                                                       az ürítőrendszer tökéletlenségére
                                                                       eredményt növelő tényező is érde-
          tosságú technológia. Sokféle műszaki meg-
                                                                                                     utal,  ha  hidegebb  terménytömeg
                                                                       kes számukra.  az egészségesebb
 Az Európai Unió szigorú szabályozása   kultúra esetében, ezért prioritás-  reső böngészőben témába vágó,   oldás lehetséges, ezek hatása különböző,   takarmány, az egészségesebb   halad középen. Ez akkor fordul elő,
                                                                       haszonállatok, kevesebb toxin,
                                                                                                     ha gyorsabban ürít a középső szaka-
 miatt évről évre egyre több olyan növény-  ként kezeljük, hogy az új típusú és   aktuális cikkeket is találnak.   ezért sokféle minőségű lehet a gyakorlat-  kevesebb gyógyszer pedig a   szon a szárító. Erre utalhat, ha nem
 hatásmechanizmusú készítmé-
 Ezek mellett a galériában talál-
                                                                       fogyasztók előnyére is válik.
                                                                                                     lehet egymást követően két egyfor-
 védőszer-hatóanyag kerül kivonásra a   nyekről a termelők naprakész   ható vizuális képanyag a kóroko-  ban a vízelvonási folyamat is.  a mérések során azonosított   ma nedvességtartalom-értéket
 forgalomból, amely a termelés hatékony-  információkat  kapjanak  a  felü-  zók és kártevők beazonosítását   Nagyüzemi szárítás eltérő mű -  vízelvonási folyamatban.  a mérést   eltérések a szárítási folyamatban,   mérni a szárított terményből.
 segíti.
                                                                       amelyek raktározási nehézségek-
 leten.
                                                                                                       Ha a fenti tényezőkből akár csak
 sága szempontjából a gazdálkodóknak   a növényvédelmi munkálatok-  Folyamatosan bővül az előrejel-  szaki megoldások használatával.  megvalósító technológia, a vizuális   hez vezetnek:  egy is fennáll a folyamat során, az
                                                                        olyan jellegzetes eltéréseket
           a természetes száradás – a cik-
 komoly fejtörést okoz.   hoz továbbá elengedhetetlen a   zésekben részt vevő növényorvo-  künk első részében felsorolt – fő   megjelenítést támogató szoftverek   azonosítottunk, amelyek jelen-  már raktározási problémákat okoz-
                                        „kiugratják a nyulat a bokorból”.
                                                                                                     hat, ezért érdemes ezekkel a jel-
 sok köre és ezúton is kérünk min-
 pontos  időjárás-előrejelzés,
 amely szintén megtalálható tele-  den szakembert, hogy kapcsolód-  paraméterei károsan magas érté-  Egyértelműen láthatóvá teszik az   tősen magasabb energiafelhaszná-  lemzőkkel foglalkozni.
 a NaK célja a kamarai törvény   tóbb minőségű élelmiszerek   pülésre szabva a portálon. az idő-  jon be a közösségi munkába és   keket is elérhetnek a műszaki gya-  eltéréseket.  az irreálisan magas   lás mellett még a termény beltar-  a megfelelően mért adatok alap-
 alapján létrehozott „Növényvé-  kerüljenek a fogyasztók asztalára.   járás-előrejelzésen belül a gazdák   támogassuk közösen a gazdatár-  korlatban, de mint láttuk, kontrol-  maghőmérsékletre fény derül akkor   talmi értékét is rontják.  ján elkészíthető az adott szárító
 delmi Portál” működtetésével,   Idén hatodik éve működik ered-  információt kapnak az aktuális   sadalmat.  jelentkezésüket a   lált körülmények között a kíméletes   is, ha egy ponton jelentkezik és akkor   az egyik leggyakoribb eltérést a   komplex diagnosztikája. Fény derül
 hogy támogassa a mezőgazda-  ményesen a portál, tapasztalt   szélsebességről és szélirányról,   növenyvedelem@nak.hu  e-mail   tartományban tarthatók. a kukori-  is, ha nagyobb felületen áll fenn túl-  szárító egyenlőtlen hőterhelése   a legapróbb eltérésekre is, követke-
 ságban dolgozók napi munkáját   növényvédelmi szakemberek köz-  talajhőmérsékletről és -nedves-  címre küldhetik.  cára  gyakorolt  hatások közül is a   hevülés a szárítózónában.  okozza. Erre utalhat, ha nem lehet   zésképpen lehetőség adódik a kor-
 annak érdekében, hogy növény-  reműködésével. Előrejelzéseink   ségről, páratartalomról és csapa-  Biztatunk minden kedves gaz-  legfontosabb, hogy ne szenvedjen   Fontos cél kellene legyen, hogy a   egymást követően két egyforma   rekcióra is.
 védelmi kezeléseiket szignalizáci-  pontszerű megfigyelésekre ala-  dékösszegről.  dálkodót is, hogy használja a   el 80–100 °c-os vagy még maga-  maghőmérséklet ne haladja meg az   nedvességtartalom-értéket mérni   a hatékony energiafelhasználást
 ós információkkal segítve, integ-  pozott megyei információk, ame-  a portálon lehetőség van a   Növényvédelmi Portálunkat, ahol   sabb maghőmérsékletet a kukori-  50 °c-ot a szárítás folyamatában,   a szárított terményből.  és a legjobb terményminőséget
 ráltan tudják elvégezni. a növény-  lyek iránymutatást adnak a gaz-  területileg illetékes és a gazda-  kellő  mennyiségű  és minőségű   caszem.  de semmiképpen ne menjen   Igen gyakran előforduló jelenség   biztosító optimalizált vízelvonásra
 védelmi kezelések okszerű és   dáknak egy-egy károsítóval   ság adottságához, tevékenysé-  információt találhat az aktuális   az  elmúlt  hat  évben  több  mint   80–100 °c fölé!   a szárítózónában jelentkező lokális   jellemző hőképet az előző számban
 megfelelő időben történő elvég-  szembeni eredményes védekezés   géhez leginkább megfelelő név-  növényvédelmi munkálataihoz.   15 000 db hőérzékelőt szereltünk fel.   a  növénytermesztő  és  állatte-  túlhevülés is, adott esetben a szárí-  mutattuk be.  minden esetben
 zése nemcsak a költséghatéko-  érdekében.  az egyre szűkülő   jegyzéki szaktanácsadó elérhe-  Elérhetősége: novenyvedelem.  500 millió adatot elemeztünk húsz,   nyésztő szakemberek ennek bizo-  tó állandóan 100 °c-nál magasabb   ennek a gyakorlati megvalósítására
 nyabb termeléséhez járul hozzá,   hatóanyag-paletta jelentős tech-  tőségének megkeresésére, vala-  nak.hu.   különböző műszaki megoldással   nyára örülnének, hiszen ők tudják,   maghőmérséklet mellett üzemel   törekszünk.
 hanem ahhoz is, hogy megbízha-  nológiai visszalépést jelent több   mint a portál látogatói a hírke-   BaláZs VIKToR/NaK  működő szárítóból.  azt vizsgáltuk,   hogy minél hosszabb ideig tesszük ki   úgy, hogy erről a tulajdonos nem is    sPEIsER FERENc/
          hogyan alakul a maghőmérséklet a   a terményt magas hőmérsékletnek,   tud. a hirtelen növekvő belső gőz-  DR. HoFFmaN RIcHáRD
   16   17   18   19   20   21   22   23   24