Page 20 - NAKlap 2020. május VIII. évf. 5
P. 20

20     szolgÁltAtÁs                                                                         2020. május  |       LAP                        LAP  |  2020. május                                                                     logisztikA           21
                                                                                                                       A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
          újabb kampánnyal segíti a hazai                                                                                                         szárítás, minőségbiztosítás, raktározás 2. rész




          élelmiszer-előállítókat a kamara





          A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elindította „Én is hazait vásárolok!”                      zást fejezzék is ki egy-egy kom-

 NaK      elnevezésű kampányát. Fő célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a                     menttel, üzenetmegosztással,
          – jelen helyzetben különösen fontos – hazaitermék-választásra,                             illetve saját tapasztalataikkal.  a
                                                                                                     NaK a kampánnyal szeretné elérni,
          amellyel segíteni tudják a magyar termelőket és élelmiszer-előállítókat.                   hogy aki még nem kötelezte el
                                                                                                     magát a magyar termékek mellett,
                                                                                                     hosszú távon emellett döntsön és
           a Nemzeti agrárgazdasági Kama-  a most elindított, „Én is hazait   csatornáján, a NaK Itthonról  ott-  vegye meg akár élelmiszer-web-
          ra küldetésnyilatkozatában is meg-  vásárolok!” elnevezésű kezdemé-  honra Facebook-oldalán a kamara   áruházban, a közeli boltban vagy
          fogalmazta a magyar agrár- és élel-  nyezéssel a kamara még inkább   arra kéri a magyar termékek iránt   piacon.
          miszergazdaság érdekeinek kiemelt   szeretné előtérbe helyezni a                                a közösségi médiában, online
          képviseletét. Így a NaK rendszere-  magyarországon termelt alap-                              hír- és receptoldalakon, nyomta-
          sen, különböző kezdeményezések-  anyagokból, magyarországi fel-                               tott újságokban, magazinokban
          kel népszerűsíti a  hazai élelmi-  dolgozóknál vagy a kisterme-                               zajló kampányban a kamara
          szer-termékeket és ösztönzi ezek   lőknél készült termékeket –                                bemutatja a másik oldalt, az
          megvásárlását, fogyasztását.  a   ezek megvásárlásával vala-                                  alapanyag-termelő hazai gaz-
          néhány héttel ezelőtt, a koronaví-  mennyi állampolgár tudja segí-                            dálkodókat és az élelmiszer-elő-
          rus-járvány  hazai  megjelenésekor   teni a járványhelyzetben nehéz                           állítókat  is.  a  kampányban  az
          tapasztalt pánikszerű élelmi-  helyzetbe került gazdálkodókat,                                élelmiszeripar valódi szereplői
          szer-felvásárlás kapcsán indított   előállítókat. Ezt az „együvé tar-                         és a  fogyasztók közismert  és
          „Ne spájzolj!” nevű kampányt követő   tozást” szimbolizálja a kampány   elkötelezett oldallátogatókat –   hiteles képviselői (mautner Zsófi
          új akció elsősorban a városi és vidéki   központi eleme, a nemzetiszínű   továbbá valamennyi potenciális   gasztroblogger és molnár B. Tamás
          háziasszonyokat szólítja meg.  szív. Emellett a kampány kiemelt   vásárlót –, hogy ezt az összetarto-  szakács) is szerepelnek.      NaK  A szemestermény-szárítás a természetes                     annál nagyobb mértékű lehet az   nyomástól a kukorica megreped,
                                                                                                                                                  száradás gyorsított folyamata, amely a ter-                  aminosavak, lipidek vagy az értékes   sérülékennyé válik, nagymértékű a
                                                                                                                                                                                                               antioxidánsok (vitaminok, karotinoi-
                                                                                                                                                                                                                                             lisztesedés, porzás ezeknél a szárí-
            megújult a kamara növényvédelmi portálja                                                                                              mésbiztonság szempontjából alapvető fon-                     dok stb.) károsodása. Továbbá mint   tóknál.
                                                                                                                                                                                                                                               az ürítőrendszer tökéletlenségére
                                                                                                                                                                                                               eredményt növelő tényező is érde-
                                                                                                                                                  tosságú technológia. Sokféle műszaki meg-
                                                                                                                                                                                                                                             utal,  ha  hidegebb  terménytömeg
                                                                                                                                                                                                               kes számukra.  az egészségesebb
            Az Európai Unió szigorú szabályozása                       kultúra esetében, ezért prioritás-  reső böngészőben témába vágó,          oldás lehetséges, ezek hatása különböző,                     takarmány, az egészségesebb   halad középen. Ez akkor fordul elő,
                                                                                                                                                                                                               haszonállatok, kevesebb toxin,
                                                                                                                                                                                                                                             ha gyorsabban ürít a középső szaka-
            miatt évről évre egyre több olyan növény-                  ként kezeljük, hogy az új típusú és   aktuális cikkeket is találnak.       ezért sokféle minőségű lehet a gyakorlat-                    kevesebb gyógyszer pedig a    szon a szárító. Erre utalhat, ha nem
                                                                       hatásmechanizmusú készítmé-
                                                                                                    Ezek mellett a galériában talál-
                                                                                                                                                                                                               fogyasztók előnyére is válik.
                                                                                                                                                                                                                                             lehet egymást követően két egyfor-
            védőszer-hatóanyag kerül kivonásra a                       nyekről a termelők naprakész   ható vizuális képanyag a kóroko-            ban a vízelvonási folyamat is.                                a mérések során azonosított   ma nedvességtartalom-értéket
            forgalomból, amely a termelés hatékony-                    információkat  kapjanak  a  felü-  zók és kártevők beazonosítását           Nagyüzemi szárítás eltérő mű -  vízelvonási folyamatban.  a mérést   eltérések a szárítási folyamatban,   mérni a szárított terményből.
                                                                                                    segíti.
                                                                                                                                                                                                               amelyek raktározási nehézségek-
                                                                       leten.
                                                                                                                                                                                                                                               Ha a fenti tényezőkből akár csak
            sága szempontjából a gazdálkodóknak                         a növényvédelmi munkálatok-   Folyamatosan bővül az előrejel-             szaki megoldások használatával.  megvalósító technológia, a vizuális   hez vezetnek:       egy is fennáll a folyamat során, az
                                                                                                                                                                                                                olyan jellegzetes eltéréseket
                                                                                                                                                   a természetes száradás – a cik-
            komoly fejtörést okoz.                                     hoz továbbá elengedhetetlen a   zésekben részt vevő növényorvo-            künk első részében felsorolt – fő   megjelenítést támogató szoftverek   azonosítottunk, amelyek jelen-  már raktározási problémákat okoz-
                                                                                                                                                                                „kiugratják a nyulat a bokorból”.
                                                                                                                                                                                                                                             hat, ezért érdemes ezekkel a jel-
                                                                                                    sok köre és ezúton is kérünk min-
                                                                       pontos  időjárás-előrejelzés,
                                                                       amely szintén megtalálható tele-  den szakembert, hogy kapcsolód-          paraméterei károsan magas érté-  Egyértelműen láthatóvá teszik az   tősen magasabb energiafelhaszná-  lemzőkkel foglalkozni.
              a NaK célja a kamarai törvény   tóbb minőségű élelmiszerek   pülésre szabva a portálon. az idő-  jon be a közösségi munkába és      keket is elérhetnek a műszaki gya-  eltéréseket.  az irreálisan magas   lás mellett még a termény beltar-  a megfelelően mért adatok alap-
            alapján létrehozott „Növényvé-  kerüljenek a fogyasztók asztalára.   járás-előrejelzésen belül a gazdák   támogassuk közösen a gazdatár-  korlatban, de mint láttuk, kontrol-  maghőmérsékletre fény derül akkor   talmi értékét is rontják.  ján elkészíthető az adott szárító
            delmi Portál” működtetésével,   Idén hatodik éve működik ered-  információt kapnak az aktuális   sadalmat.  jelentkezésüket a         lált körülmények között a kíméletes   is, ha egy ponton jelentkezik és akkor   az egyik leggyakoribb eltérést a   komplex diagnosztikája. Fény derül
            hogy támogassa a mezőgazda-  ményesen a portál, tapasztalt   szélsebességről és szélirányról,   növenyvedelem@nak.hu  e-mail          tartományban tarthatók. a kukori-  is, ha nagyobb felületen áll fenn túl-  szárító egyenlőtlen hőterhelése   a legapróbb eltérésekre is, követke-
            ságban dolgozók napi munkáját   növényvédelmi szakemberek köz-  talajhőmérsékletről és -nedves-  címre küldhetik.                     cára  gyakorolt  hatások közül is a   hevülés a szárítózónában.  okozza. Erre utalhat, ha nem lehet   zésképpen lehetőség adódik a kor-
            annak érdekében, hogy növény-  reműködésével. Előrejelzéseink   ségről, páratartalomról és csapa-  Biztatunk minden kedves gaz-       legfontosabb, hogy ne szenvedjen   Fontos cél kellene legyen, hogy a   egymást követően két egyforma   rekcióra is.
            védelmi kezeléseiket szignalizáci-  pontszerű megfigyelésekre ala-  dékösszegről.       dálkodót is, hogy használja a                 el 80–100 °c-os vagy még maga-  maghőmérséklet ne haladja meg az   nedvességtartalom-értéket mérni   a hatékony energiafelhasználást
            ós információkkal segítve, integ-  pozott megyei információk, ame-  a portálon lehetőség van a   Növényvédelmi Portálunkat, ahol      sabb maghőmérsékletet a kukori-  50 °c-ot a szárítás folyamatában,   a szárított terményből.  és a legjobb terményminőséget
            ráltan tudják elvégezni. a növény-  lyek iránymutatást adnak a gaz-  területileg illetékes és a gazda-  kellő  mennyiségű  és minőségű   caszem.                    de semmiképpen ne menjen        Igen gyakran előforduló jelenség   biztosító optimalizált vízelvonásra
            védelmi kezelések okszerű és   dáknak egy-egy károsítóval   ság adottságához, tevékenysé-  információt találhat az aktuális            az  elmúlt  hat  évben  több  mint   80–100 °c fölé!        a szárítózónában jelentkező lokális   jellemző hőképet az előző számban
            megfelelő időben történő elvég-  szembeni eredményes védekezés   géhez leginkább megfelelő név-  növényvédelmi munkálataihoz.         15 000 db hőérzékelőt szereltünk fel.   a  növénytermesztő  és  állatte-  túlhevülés is, adott esetben a szárí-  mutattuk be.  minden esetben
            zése nemcsak a költséghatéko-  érdekében.  az egyre szűkülő   jegyzéki szaktanácsadó elérhe-  Elérhetősége: novenyvedelem.            500 millió adatot elemeztünk húsz,   nyésztő szakemberek ennek bizo-  tó állandóan 100 °c-nál magasabb   ennek a gyakorlati megvalósítására
            nyabb termeléséhez járul hozzá,   hatóanyag-paletta jelentős tech-  tőségének megkeresésére, vala-  nak.hu.                           különböző műszaki megoldással   nyára örülnének, hiszen ők tudják,   maghőmérséklet mellett üzemel   törekszünk.
            hanem ahhoz is, hogy megbízha-  nológiai visszalépést jelent több   mint a portál látogatói a hírke-   BaláZs VIKToR/NaK              működő szárítóból.  azt vizsgáltuk,   hogy minél hosszabb ideig tesszük ki   úgy, hogy erről a tulajdonos nem is    sPEIsER FERENc/
                                                                                                                                                  hogyan alakul a maghőmérséklet a   a terményt magas hőmérsékletnek,   tud. a hirtelen növekvő belső gőz-  DR. HoFFmaN RIcHáRD
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24