Page 11 - NAKlap 2020. április VIII. évf. 4
P. 11

10  logIsztIkA   2020. április  |   LAP  LAP  |  2020. április                                       logIsztIkA            11
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 szárítás, minőségbiztosítás, raktározás  megyei agrárkoordinációs munkacsoportok





 A szemestermény-   segítik a kamarai tagokat

 szárítás a termé-
 szetes száradás
 gyorsított folyama-  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden megyében                         gatják az esetleges kieső export
                                                                                                    miatti hazai felhasználást.  a
 ta, amely a termés-  Megyei Agrár koor di nációs Munkacsoportot hozott létre a gaz-                megyei munkacsoportok a NaK
 biztonság szem-  dálkodók, az élelmiszer-előállítók és -feldolgozók, valamint az                   megyei igazgatóságain keresztül
                                                                                                    is elérhetőek.  a kamara a tagjai
 pontjából alapvető   őket kiszolgáló beszállítók, szolgáltatók és a kereskedelem ope-              által felé jelzett megoldandó
                                                                                                    problémákat  folyamatosan  jelzi
 fontosságú techno-  ratív együttműködésének támogatására.                                          az operatív törzs, a szakminiszté-
 lógia. Sokféle   a  kamara  a  munkacsoportok   kező észrevételeket, és azokkal   gősen megoldást kell találni. Nyo-  rium, illetve a gazdaság újraindí-
                                                                                                    tásáért felelős akciócsoport felé.
 műszaki megoldás   révén is segít annak biztosításá-  kapcsolatban javaslatokat fogal-  mon követik a piaci folyamatokat,   szi mezőgazdasági munkák zök-
                                                                                                      mindemellett a kamara a tava-
            ban, hogy a közel 400 ezer tagjá-
                                                                       felmérik az esetleges beszerzési
                                         maznak meg. Folyamatosan fel-
 lehetséges, ezek   nak – a koronavírus-járvány miatt   mérik az emberi erőforrás-, alap-  és értékesítési problémákat és   kenőmentes megkezdéséhez is
 hatása különböző,   esetlegesen felmerülő – problé-  anyag-, valamint az erő- és mun-  lehetőségeket, tájékoztatást   segítséget nyújt – folyamatosan
                                                                       nyújtanak azok kapcsán az érin-
            máira minél gyorsabban megol-
                                                                                                    egyeztetve az inputanyag- és
                                         kagépigényeket és -kapacitáso-
 ezért sokféle minő-  dások  szülessenek  mind  helyi,   kat, arról tájékoztatják a gazdál-  tetteknek. Egyeztetnek a közfog-  eszközbeszállítókkal –, valamint
 ségű lehet a gyakor-  mind országos szinten.   kodókat. Közvetítenek, ha esetleg   lalkoztatással kapcsolatban,   az esetleges kieső export hazai
                                                                                                    felhasználását is segíti.
              a munkacsoportok megtár-
                                         valahol munkaerőigény vagy
                                                                       segítenek közös értékesítési
 latban a vízelvonási   gyalják a kamarai tagságtól beér-  -többlet keletkezik, amire sür-  megoldások keresésében, támo-   NaK
 folyamat is.  együtt szerves egységben, egy-  vagy épp szünetelnek. a probléma   hoz. a túlhevített termény is kiváló
 mást erősítő módon hasznosul.   azonban összetett, gyakran előfor-  táptalaj a mikroorganizmusok szá-
 Nincsenek hiánybetegségek, nin-  dul, hogy a kukorica túlhevül, ezért   mára. a hirtelen növekvő belső nyo-
 induljunk ki a természetes folya-  csenek por és éles törtszem által   megrepedezik, töredezik, végered-  más miatt megreped a kukorica,
 matból, s nézzük, hogy a góréban   okozott betegségek, ezekre nem   ményben porosodik, „lisztesedik”,   ennek következtében sok a tört-
 milyen hatás éri a kukoricát. mag-  kell gyógyszer. azt gondolhatnánk,   ami minőségromláshoz vezet és   szem és a liszt a szárítóban, ami a   NAK
 hőmérséklet: süt a nap, a napfény   hogy a kíméletes vízelvonás többe   fokozza a penészgombás fertőzés   magtárban is jelentkezik.
 hatására a kukoricacsövön a kuko-  kerül és lassú. De ez nem így van!   veszélyét.  a biztonságos tároláshoz a szárí-  BIZTOSÍTÁSOK
 ricaszem 40–50 Celsius-fok közötti   Éppen az a nagyszerű a dologban,   mikrobák már a betakarított ter-  tás eredményeként homogén ned-
 hőmérsékletű is lehet a déli oldalon.   hogy olcsóbb, mert kevesebb gázt   ményben is vannak. a növényter-  vességtartalmú terményt kell biz-
 légsebesség: légmozgás,  szellő   használ a szárító és nincs teljesít-  mesztés során főként a nagyobb   tosítani, ez azonban gyakran csak
 lengedez vagy fúj a szél, segít elvin-  ménycsökkenés.    víztartalmat igénylő, úgynevezett   komolyabb műszaki beavatkozás
 ni a párát. a vízelvonás sebessége:   a biztonságos raktározás felté-  szántóföldi penészgombák, a táro-  után lehetséges. a szárítóból ki ada-
 nem káros, a kukorica jellemző sejt-  tele a kontrollált szárítás.  lás  során  pedig  a  kisebb  nedves-  golt termény  heterogén nedves-
 szerkezete határozza meg  a raktározott termény élő anyag,   ségtartalom mellett az úgyneve-  ségtartalmát  előidéző  okokat  fel   NAK BIZTOSÍTÁSOK
 Haszonállataink tápanyagaként a   amelyben az életfolyamatok nem   zett raktári penészgombák okoz-  lehet deríteni. Homogén nedves-
 kukorica minden összetevőjével   szakadnak  meg,  csak  lelassulnak   nak problémát. Utóbbiak a raktáro-  ségtartalom esetén a raktározás
 zás során kedvező feltételeket   feltételei jelentősen javulnak, a
 digitális átállás  találhatnak a szaporodáshoz, ha a   mikrobák életfeltételei romlanak,   Ne hagyja, hogy az időjárás szeszélyén
 betárolt terményhalmazban meleg,
 kisebb költséggel (hatékonyabb
 párás klíma alakul ki.  a gyakorlat   energiafelhasználással) jobb ter-  múljon munkája gyümölcse!
 szempontjából veszélyesek a fejlő-  ményminőség érhető el.
 a NUTrimaN tematikus hálózat immár teljesen digitális formában   désükhöz kevés vizet igénylő raktá-  a  jelenleg  piacon  lévő  szárítók
 folytatja munkáját. a kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel   ri penészgombák, az aspergillus- és   többsége a kontrollált szárítás
 a személyes találkozó helyett a partnerek videokonferencián keresz-  penicillium-fajok, amelyek számos   megvalósítására alkalmassá tehe-
 tül tárgyaltál meg a jövőbeli feladatokat, a körülményekre reagálva   toxint termelnek. sokan kiemelik a   tő. ahhoz, hogy erről megbizonyo-  Bővebb tájékoztatásért hívja falugazdászát
 kialakított módosításokat. Bárki, akinek kérdése lenne a honlapon   Fusarium, az alternaria, ill. stachy-  sodjunk, az összes légcsatornában
 megtalált tartalmakhoz vagy magához a projekthez fűződően, egy   botrys-fajokat, amelyek közül a   mérjük a maghőmérsékletet, meg-  vagy ügyfélszolgálatunkat!
 űrlap kitöltésével felveheti a kapcsolatot a hálózattal. a NUTrimaN   Fusarium fajok toxinjai közül a   határozzuk a szárítózónában ural-  (+36 80 900 365/3. menüpont – Biztosítások)
 holnapján lehetőség adódik magyarul keresni a különböző   zearalenon, a trichotecének és a   kodó hőmérsékleti viszonyokat.
 tápanyag-újrahasznosítást szolgáló termékek és technológiák között,   fumonizinek jelentenek nagyobb    spEisEr FErENC
 amelyeket kategorizálva találnak meg.   veszélyt, amennyiben a tárolt ter-  SZáríTáSI SZakérTő/   biztositas.nak.hu
  TóTH aDrIEnnE/nak  ményben számukra is kedvezőek a   Dr. HoffMan rIcHárD PHD
 körülmények a továbbszaporodás-  KaposVári EGyETEm
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16