Page 10 - NAKlap 2020. április VIII. évf. 4
P. 10

10     logIsztIkA                                                                          2020. április  |      LAP                        LAP  |  2020. április                                                                   logIsztIkA           11
                                                                                                                       A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
          szárítás, minőségbiztosítás, raktározás                                                                                                   megyei agrárkoordinációs munkacsoportok





          A szemestermény-                                                                                                                          segítik a kamarai tagokat

          szárítás a termé-
          szetes száradás
          gyorsított folyama-                                                                                                                       A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden megyében                                   gatják az esetleges kieső export
                                                                                                                                                                                                                                            miatti hazai felhasználást.  a
          ta, amely a termés-                                                                                                                       Megyei Agrár koor di nációs Munkacsoportot hozott létre a gaz-                          megyei munkacsoportok a NaK
          biztonság szem-                                                                                                                           dálkodók, az élelmiszer-előállítók és -feldolgozók, valamint az                         megyei igazgatóságain keresztül
                                                                                                                                                                                                                                            is elérhetőek.  a kamara a tagjai
          pontjából alapvető                                                                                                                        őket kiszolgáló beszállítók, szolgáltatók és a kereskedelem ope-                        által felé jelzett megoldandó
                                                                                                                                                                                                                                            problémákat  folyamatosan  jelzi
          fontosságú techno-                                                                                                                        ratív együttműködésének támogatására.                                                   az operatív törzs, a szakminiszté-
          lógia. Sokféle                                                                                                                              a  kamara  a  munkacsoportok   kező észrevételeket, és azokkal   gősen megoldást kell találni. Nyo-  rium, illetve a gazdaság újraindí-
                                                                                                                                                                                                                                            tásáért felelős akciócsoport felé.
          műszaki megoldás                                                                                                                          révén is segít annak biztosításá-  kapcsolatban javaslatokat fogal-  mon követik a piaci folyamatokat,   szi mezőgazdasági munkák zök-
                                                                                                                                                                                                                                              mindemellett a kamara a tava-
                                                                                                                                                    ban, hogy a közel 400 ezer tagjá-
                                                                                                                                                                                                               felmérik az esetleges beszerzési
                                                                                                                                                                                 maznak meg. Folyamatosan fel-
          lehetséges, ezek                                                                                                                          nak – a koronavírus-járvány miatt   mérik az emberi erőforrás-, alap-  és értékesítési problémákat és   kenőmentes megkezdéséhez is
          hatása különböző,                                                                                                                         esetlegesen felmerülő – problé-  anyag-, valamint az erő- és mun-  lehetőségeket, tájékoztatást   segítséget nyújt – folyamatosan
                                                                                                                                                                                                               nyújtanak azok kapcsán az érin-
                                                                                                                                                    máira minél gyorsabban megol-
                                                                                                                                                                                                                                            egyeztetve az inputanyag- és
                                                                                                                                                                                 kagépigényeket és -kapacitáso-
          ezért sokféle minő-                                                                                                                       dások  szülessenek  mind  helyi,   kat, arról tájékoztatják a gazdál-  tetteknek. Egyeztetnek a közfog-  eszközbeszállítókkal –, valamint
          ségű lehet a gyakor-                                                                                                                      mind országos szinten.       kodókat. Közvetítenek, ha esetleg   lalkoztatással kapcsolatban,   az esetleges kieső export hazai
                                                                                                                                                                                                                                            felhasználását is segíti.
                                                                                                                                                      a munkacsoportok megtár-
                                                                                                                                                                                 valahol munkaerőigény vagy
                                                                                                                                                                                                               segítenek közös értékesítési
          latban a vízelvonási                                                                                                                      gyalják a kamarai tagságtól beér-  -többlet keletkezik, amire sür-  megoldások keresésében, támo-              NaK
          folyamat is.                  együtt szerves egységben, egy-  vagy épp szünetelnek. a probléma   hoz. a túlhevített termény is kiváló
                                        mást erősítő módon hasznosul.   azonban összetett, gyakran előfor-  táptalaj a mikroorganizmusok szá-
                                        Nincsenek hiánybetegségek, nin-  dul, hogy a kukorica túlhevül, ezért   mára. a hirtelen növekvő belső nyo-
           induljunk ki a természetes folya-  csenek por és éles törtszem által   megrepedezik, töredezik, végered-  más miatt megreped a kukorica,
          matból, s nézzük, hogy a góréban   okozott betegségek, ezekre nem   ményben porosodik, „lisztesedik”,   ennek következtében sok a tört-
          milyen hatás éri a kukoricát. mag-  kell gyógyszer. azt gondolhatnánk,   ami minőségromláshoz vezet és   szem és a liszt a szárítóban, ami a                   NAK
          hőmérséklet: süt a nap, a napfény   hogy a kíméletes vízelvonás többe   fokozza a penészgombás fertőzés   magtárban is jelentkezik.
          hatására a kukoricacsövön a kuko-  kerül és lassú. De ez nem így van!   veszélyét.           a biztonságos tároláshoz a szárí-                                 BIZTOSÍTÁSOK
          ricaszem 40–50 Celsius-fok közötti   Éppen az a nagyszerű a dologban,   mikrobák már a betakarított ter-  tás eredményeként homogén ned-
          hőmérsékletű is lehet a déli oldalon.   hogy olcsóbb, mert kevesebb gázt   ményben is vannak. a növényter-  vességtartalmú terményt kell biz-
          légsebesség: légmozgás,  szellő   használ a szárító és nincs teljesít-  mesztés során főként a nagyobb   tosítani, ez azonban gyakran csak
          lengedez vagy fúj a szél, segít elvin-  ménycsökkenés.       víztartalmat igénylő, úgynevezett   komolyabb műszaki beavatkozás
          ni a párát. a vízelvonás sebessége:   a biztonságos raktározás felté-  szántóföldi penészgombák, a táro-  után lehetséges. a szárítóból ki ada-
          nem káros, a kukorica jellemző sejt-  tele a kontrollált szárítás.  lás  során  pedig  a  kisebb  nedves-  golt termény  heterogén nedves-
          szerkezete határozza meg        a raktározott termény élő anyag,   ségtartalom mellett az úgyneve-  ségtartalmát  előidéző  okokat  fel          NAK BIZTOSÍTÁSOK
           Haszonállataink tápanyagaként a   amelyben az életfolyamatok nem   zett raktári penészgombák okoz-  lehet deríteni. Homogén nedves-
          kukorica minden összetevőjével   szakadnak  meg,  csak  lelassulnak   nak problémát. Utóbbiak a raktáro-  ségtartalom esetén a raktározás
                                                                       zás során kedvező feltételeket   feltételei jelentősen javulnak, a
            digitális átállás                                          találhatnak a szaporodáshoz, ha a   mikrobák életfeltételei romlanak,               Ne hagyja, hogy az időjárás szeszélyén
                                                                       betárolt terményhalmazban meleg,
                                                                                                     kisebb költséggel (hatékonyabb
                                                                       párás klíma alakul ki.  a gyakorlat   energiafelhasználással) jobb ter-             múljon munkája gyümölcse!
                                                                       szempontjából veszélyesek a fejlő-  ményminőség érhető el.
              a NUTrimaN tematikus hálózat immár teljesen digitális formában   désükhöz kevés vizet igénylő raktá-  a  jelenleg  piacon  lévő  szárítók
            folytatja munkáját. a kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel   ri penészgombák, az aspergillus- és   többsége a kontrollált szárítás
            a személyes találkozó helyett a partnerek videokonferencián keresz-  penicillium-fajok, amelyek számos   megvalósítására alkalmassá tehe-
            tül tárgyaltál meg a jövőbeli feladatokat, a körülményekre reagálva   toxint termelnek. sokan kiemelik a   tő. ahhoz, hogy erről megbizonyo-           Bővebb tájékoztatásért hívja falugazdászát
            kialakított módosításokat. Bárki, akinek kérdése lenne a honlapon   Fusarium, az alternaria, ill. stachy-  sodjunk, az összes légcsatornában
            megtalált tartalmakhoz vagy magához a projekthez fűződően, egy   botrys-fajokat, amelyek közül a   mérjük a maghőmérsékletet, meg-                     vagy ügyfélszolgálatunkat!
            űrlap kitöltésével felveheti a kapcsolatot a hálózattal. a NUTrimaN   Fusarium fajok toxinjai közül a   határozzuk a szárítózónában ural-              (+36 80 900 365/3. menüpont – Biztosítások)
            holnapján lehetőség adódik magyarul keresni a különböző    zearalenon, a trichotecének és a   kodó hőmérsékleti viszonyokat.
            tápanyag-újrahasznosítást szolgáló termékek és technológiák között,   fumonizinek jelentenek nagyobb    spEisEr FErENC
            amelyeket kategorizálva találnak meg.                      veszélyt, amennyiben a tárolt ter-    SZáríTáSI SZakérTő/                                   biztositas.nak.hu
                                              TóTH aDrIEnnE/nak        ményben számukra is kedvezőek a   Dr. HoffMan rIcHárD PHD
                                                                       körülmények a továbbszaporodás-       KaposVári EGyETEm
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15