Page 9 - NAKlap 2020. február VIII. évf. 2
P. 9

08  nÖvénytErMEsztés   2020. február  |   LAP  LAP  |  2020. február                  nÖvénytErMEsztés                     09
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Minőségbiztosítási kérdések    Összefogtak a hazai hagymatermesztők




 a gabona termékláncban ii.  A rendszerváltozás


          óta jelentősen vissza-
          esett a magyar hagy-
 A gabona terméklánc kiindulópontja minő-  lemzően inkább keményszemű, de   miért is fontosak a fentiek?

 malmosként és korábban keres-
 ségbiztosítási oldalról a szántóföld. Itt már   alacsonyabb hozamú búzafajtákkal   kedőként is szembesültünk azzal,   matermesztés, a ter-
          melők – a Nemzeti
 szemben teret nyertek az úgyneve-
 eldőlhet, milyen terméket tudunk megter-  zett lágy búzák, amelyeknek a   hogy  az  átlagminőség  lehet  jó,  de
 melni és azt hogyan lehet a továbbiakban   fehérjetartalma alacsonyabb, de a   sohasem  lesz  kiugró,  a  különböző   Agrárgazdasági
 hozamok magasabbak.  ezek
 fajták keverése nem egyformán és
 értékesíteni.  sütőipari  tulajdonsága  azonban   nem arányosan hozza az eredmé-  Kamara szakmai
 nem mindenben felel meg a hazai   nyeket.  legelső tapasztalás volt,   segítségével – közö-
 igényeknek, ez az euro-búza.  hogy az alacsony esésszámú búza
 a búzafajták nemesítése az   Korábban nem volt jellemző a ter-  a minőségi csoportosításokban   sokkal többet tud lerontani – 10   sen dolgoznak azon,
 elmúlt évtizedekben több irányba   mékek fagyasztása, a tészta fris-  kiemelt szerepe van a javító minő-  százalék 150–170-es esésszámú   hogy a mostani
 haladt és most már látszik, a fel-  sen került felhasználásra. ez a vál-  ségű búzáknak, magas fehérje-,   búza bekeverése a másik 90 száza-
 használási irányok alapján más-  tozás hozta, hogy a sikér rugalmas-  magas sikér- és W-értékekkel. ezen   léknyi, eredetileg 250–300 körüli   50–60 százalék
 más szempontok érvényesülnek.   ságát már nem elég a terülési adat-  termékek nevüket is onnan kapták,   esésszámú búzát tönkre tudja tenni.  helyett nagyobb rész-
 25–30 évvel ezelőtt jórészt stabil   tal jellemezni, kialakult az igény a   hogy alkalmasak a közepes minő-  Hasonló a helyzet a sütőipari
 malmi minőséget tudtak a rendel-  nyújthatóság, a rugalmasság és a   ségű búzákkal történő keverésre,   tulajdonságoknál is: hiába van   ben tudják ellátni
 kezésre álló fajták, de alacsony volt   vízfelvétel mérésére is.  erre az   azok minőségét növelik. ezeknek a   10–11 százalékú fehérjetartalmú
 a hozamszint és időnként növény-  exportpiacok is igényt mutattak, az   búzáknak azonban csak szűk a   árunk, ha az egy eleve takarmányo-  hazai hagymával a   mát ne kelljen gyorsan értékesíteni.   a kamara hagyma munkacso-  ezen az ülésen fogadta el a mun-
 egészségügyi problémák is jelent-  alveográfos vizsgálatok 25 évvel   piaca, jellemzően egy-egy fajta   zási célra nemesített fajta, a 30–32   fogyasztókat.   ehhez olyan tárolókapacitások   portja rendszeresen ülésezik, leg-  kacsoport a magyar hagyma hazai
 keztek. a következő irány ezért is   ezelőtt még ritkaságszámba men-  tudja az igazán jó értékeket produ-  százalékos sikérű búzával összeke-  kiépítése szükséges, amelyekkel   utóbbi, 2020. január 9-én, martfűn   piaci részesedés-növelésének
 lett a hozam növelése, majd ezt   tek, mára a „W” és „p/l” minden ter-  kálni és emiatt nem tudott elterjed-  verve sem ad malmi minőséget.  január helyett március-áprilisig   rendezett összejövetelükön földesi   programját, mely megvalósítása
 közvetlenül követve a sikér mennyi-  melő számára fontos értékszám   ni a szélesebb termelő körben –   fontos ezért, hogy a termelő tudja,   a Nemzeti  agrárgazdasági   megőrizhető a hagyma minősége. a   István kamuti hagymatermesztő –   esetén növelhető lenne a hazai
 ségének növelése.  kell hogy legyen.  ezekre a búzákra áll, hogy nagyon   milyen célra nemesített fajtát használ,   Kamara égisze alatt működő hagy-  hazai hatékonyságnövelést össze-  akinek a birtoka több fajtakísérlet-  hagymával lefedett értékesítési
 mára  eljutottunk  oda,  hogy   ma  munkacsoport  a  hazai hagy-  hangolt tevékenység, közös táro-  nek is otthont adott – elismerő   időszak.
 magas sikértartalmú és nagy   matermesztők nagy részét tömö-  lás, kiszerelés, értékesítés segíthe-  oklevelet vehetett át Családi János   a program elemei:
 hozamú fajták is vannak, de elter-  ríti, hiánypótló szerepet tölt be a   ti. a technológia terén is fejleszté-  munkacsoport-vezetőtől  és  már-  –  megfelelő fajtaválasztás,  a
 jedtek a csak a nagy termőképes-  termelés hatékonyabbá tételében   sek szükségesek,  amelyek  legfő-  tonffy bélától, a NaK országos Ker-  munkacsoport előkészített a 2020-
 ségre nemesített búzák is.  és a piacszervezésben.  alapvető   képp a betakarításra, a növényvé-  tészeti és beszállítóipari osztályá-  as évre egy független vöröshagyma
 a felhasználói szempontok alap-  cél, hogy amely időszakokban van   delemre, a gyomirtásra, a táp-  nak elnökétől a hazai hagymater-  fajtakísérletet, melyet a NÉbIH fog
 ján a nagyjából 5 millió tonnás   magyar áru a piacon, akkor azt for-  anyag-  utánpótlásra és az öntözés-  mesztés ügyében végzett aktív   megbízás alapján elvégezni,
 magyarországi  búzából  1,2–1,5   galmazzák a kereskedők; illetve,   re fókuszálnak.   tevékenységéért.  – információs adatbázis létreho-
 millió tonna legalább szükséges a   hogy a jelenleginél tovább legyen                               zása termelőkről, termelésről, táro-
 magyar malomipar számára, körül-  elérhető a magyar termék. a hazai                                 lásról, értékesítésről (Hagyma
 belül 1–1,5 millió tonna a takarmá-  termés ugyanis hamar elfogy, és   termelési adatok             bank), az előzetes tárgyalások
 nyozási igény és a fennmaradó   hónapokon át szinte csak import-                                    megkezdődtek,
 többlet tud exportra jutni.  hagyma található a piacon.  a   Tavaly 1424  hektáron  termeltek  vöröshagymát, emellett  a  fok-  – szakmai programok szervezése
 ebben a hármas arányban a   vöröshagymát a korábbi évtize-  hagymatermesztés is számottevő hazánkban. a 2019-es SaPS-ada-  termesztés technológia, növényvé-
 malmi szükséglet minőségi igénye a   dekkel szemben ma már friss ter-  tok alapján Csongrád megyében termesztenek legnagyobb területen   delem,  tárolástechnika területén,
 legstabilabb. a liszt gyártása során   mékként vásárolják a fogyasztók,   fokhagymát (674 hektár), még  békés,  bács-Kiskun, Jász-Nagy-  programok szervezése folyamatos,
 „be lehet állítani” a liszt minőségét   a házi tárolás gyakorlatilag meg-  kun-Szolnok, Hajdú-bihar és Győr-moson-Sopron megyékben jelen-  – kormányzati fejlesztési támo-
 adalékanyagokkal is, de legalább   szűnt.  a kereskedelemben jelen   tős a vöröshagyma termőterülete. Gyakorlatilag az ország hagyma-  gatás elindítása a betakarítás
 ennyire fontos az adalékmentes,   vannak az európai nagy hagyma-  termesztésének közel 90 százaléka e hat megyében valósul meg.   gépeinek korszerűsítésére, a táro-
 természetes liszt előállítása is.  a   termelő országok termékei is, így   Vöröshagymából az elmúlt években átlagosan 65–70 ezer tonna volt   lási körülmények javítására (tár-
 hagyományos sütőipari termékek   egész évben lengyel, osztrák,   az éves hazai termésmennyiség.     gyalások megkezdése)
 igénye a legalább 28–30 %-os sikér-  német, holland árukkal kell verse-  a világon a legtöbb hagymát Kína (24 millió tonna), India (19 millió   – kedvező finanszírozási lehető-
 tartalmú, jó sikérminőséggel páro-  nyezni.   tonna), egyiptom és az uSa (3–3 millió tonna) állítja elő. európában   ségek megteremtése a termesztés,
 sulva. a hazai minősítési rendszer   a magyar vöröshagyma verseny-  Hollandia (1,4 millió tonna), Spanyolország (1,3 millió tonna) és ukrajna   a támogatások, a szükséges önerő
 alapján a b1-es sütőipari érték az   az exportpiaci felhasználói igé-  kellene a piacnak az ilyen, de egyen-  a betakarítás és a felhasználóhoz tör-  képességének erősítéséhez a tárol-  (1 millió tonna) a legnagyobb termesztő (2017-es adatok). Hazánk   előfinanszírozásának biztosítására
 elvárás. a nemesítési munka során   nyek nem keresik a magas fehérje-   letes minőségben és nagy mennyi-  ténő szállításkor ezek a tényezők is sze-  hatóság fokozása és a tárolókapa-  európában a 17. legtöbb hagymát termeszti. bár a vöröshagyma ter-  (tárgyalások megkezdése)
 a sikér tartalma már elérte az igé-  és sikértartalmú búzát. a 11,0%-os   ségben, fajtaazonosan.  repet fognak kapni a jövőben. a termés-  citás növelése is szükséges, hogy a   mőterülete magyarországon az elmúlt esztendőkben fokozatosan   – kormányzati marketing prog-
 nyelt szintet, a minősége is jó, sőt,   fehérjetartalom mellett a sikér   ezekre is voltak próbálkozások,   mennyiségre történő optimalizálás –   minőség a betakarítástól 6–7   csökkent, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hozamok   ram indítása a hazai hagyma
 jobb is az elvártnál. a sikér minősé-  mennyisége másodlagos, a fajsúly   de a piaci lehetőségek felmérése   úgy tűnik – a minőség rovására ment és   hónapon keresztül a piaci igények-  emelkedtek. az elmúlt években az egész világon nőtt a hagyma ára a   fogyasztásának ösztönzésére (tár-
 gének mérése azonban már függ a   és a nedvességtartalom a fontos.   nem volt megfelelő, így sajnos   ezt a folyamatot meg kell állítani.  nek megfelelő maradjon. Cél továb-  világszerte csökkenő termésmennyiségek miatt.  gyalások megkezdése)
 lisztet  felhasználó  igényétől  is.   ez az igény vezetett oda, hogy a jel-  elhaltak a kezdeményezések.   bIDló Gábor/NaK  bá, hogy az ősszel felszedett hagy-   NaK
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14