Page 8 - NAKlap 2020. február VIII. évf. 2
P. 8
08 nÖvénytErMEsztés 2020. február | LAP LAP | 2020. február nÖvénytErMEsztés 09
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Minőségbiztosítási kérdések Összefogtak a hazai hagymatermesztők
a gabona termékláncban ii. A rendszerváltozás
óta jelentősen vissza-
esett a magyar hagy-
A gabona terméklánc kiindulópontja minő- lemzően inkább keményszemű, de miért is fontosak a fentiek?
malmosként és korábban keres-
ségbiztosítási oldalról a szántóföld. Itt már alacsonyabb hozamú búzafajtákkal kedőként is szembesültünk azzal, matermesztés, a ter-
melők – a Nemzeti
szemben teret nyertek az úgyneve-
eldőlhet, milyen terméket tudunk megter- zett lágy búzák, amelyeknek a hogy az átlagminőség lehet jó, de
melni és azt hogyan lehet a továbbiakban fehérjetartalma alacsonyabb, de a sohasem lesz kiugró, a különböző Agrárgazdasági
hozamok magasabbak. ezek
fajták keverése nem egyformán és
értékesíteni. sütőipari tulajdonsága azonban nem arányosan hozza az eredmé- Kamara szakmai
nem mindenben felel meg a hazai nyeket. legelső tapasztalás volt, segítségével – közö-
igényeknek, ez az euro-búza. hogy az alacsony esésszámú búza
a búzafajták nemesítése az Korábban nem volt jellemző a ter- a minőségi csoportosításokban sokkal többet tud lerontani – 10 sen dolgoznak azon,
elmúlt évtizedekben több irányba mékek fagyasztása, a tészta fris- kiemelt szerepe van a javító minő- százalék 150–170-es esésszámú hogy a mostani
haladt és most már látszik, a fel- sen került felhasználásra. ez a vál- ségű búzáknak, magas fehérje-, búza bekeverése a másik 90 száza-
használási irányok alapján más- tozás hozta, hogy a sikér rugalmas- magas sikér- és W-értékekkel. ezen léknyi, eredetileg 250–300 körüli 50–60 százalék
más szempontok érvényesülnek. ságát már nem elég a terülési adat- termékek nevüket is onnan kapták, esésszámú búzát tönkre tudja tenni. helyett nagyobb rész-
25–30 évvel ezelőtt jórészt stabil tal jellemezni, kialakult az igény a hogy alkalmasak a közepes minő- Hasonló a helyzet a sütőipari
malmi minőséget tudtak a rendel- nyújthatóság, a rugalmasság és a ségű búzákkal történő keverésre, tulajdonságoknál is: hiába van ben tudják ellátni
kezésre álló fajták, de alacsony volt vízfelvétel mérésére is. erre az azok minőségét növelik. ezeknek a 10–11 százalékú fehérjetartalmú
a hozamszint és időnként növény- exportpiacok is igényt mutattak, az búzáknak azonban csak szűk a árunk, ha az egy eleve takarmányo- hazai hagymával a mát ne kelljen gyorsan értékesíteni. a kamara hagyma munkacso- ezen az ülésen fogadta el a mun-
egészségügyi problémák is jelent- alveográfos vizsgálatok 25 évvel piaca, jellemzően egy-egy fajta zási célra nemesített fajta, a 30–32 fogyasztókat. ehhez olyan tárolókapacitások portja rendszeresen ülésezik, leg- kacsoport a magyar hagyma hazai
keztek. a következő irány ezért is ezelőtt még ritkaságszámba men- tudja az igazán jó értékeket produ- százalékos sikérű búzával összeke- kiépítése szükséges, amelyekkel utóbbi, 2020. január 9-én, martfűn piaci részesedés-növelésének
lett a hozam növelése, majd ezt tek, mára a „W” és „p/l” minden ter- kálni és emiatt nem tudott elterjed- verve sem ad malmi minőséget. január helyett március-áprilisig rendezett összejövetelükön földesi programját, mely megvalósítása
közvetlenül követve a sikér mennyi- melő számára fontos értékszám ni a szélesebb termelő körben – fontos ezért, hogy a termelő tudja, a Nemzeti agrárgazdasági megőrizhető a hagyma minősége. a István kamuti hagymatermesztő – esetén növelhető lenne a hazai
ségének növelése. kell hogy legyen. ezekre a búzákra áll, hogy nagyon milyen célra nemesített fajtát használ, Kamara égisze alatt működő hagy- hazai hatékonyságnövelést össze- akinek a birtoka több fajtakísérlet- hagymával lefedett értékesítési
mára eljutottunk oda, hogy ma munkacsoport a hazai hagy- hangolt tevékenység, közös táro- nek is otthont adott – elismerő időszak.
magas sikértartalmú és nagy matermesztők nagy részét tömö- lás, kiszerelés, értékesítés segíthe- oklevelet vehetett át Családi János a program elemei:
hozamú fajták is vannak, de elter- ríti, hiánypótló szerepet tölt be a ti. a technológia terén is fejleszté- munkacsoport-vezetőtől és már- – megfelelő fajtaválasztás, a
jedtek a csak a nagy termőképes- termelés hatékonyabbá tételében sek szükségesek, amelyek legfő- tonffy bélától, a NaK országos Ker- munkacsoport előkészített a 2020-
ségre nemesített búzák is. és a piacszervezésben. alapvető képp a betakarításra, a növényvé- tészeti és beszállítóipari osztályá- as évre egy független vöröshagyma
a felhasználói szempontok alap- cél, hogy amely időszakokban van delemre, a gyomirtásra, a táp- nak elnökétől a hazai hagymater- fajtakísérletet, melyet a NÉbIH fog
ján a nagyjából 5 millió tonnás magyar áru a piacon, akkor azt for- anyag- utánpótlásra és az öntözés- mesztés ügyében végzett aktív megbízás alapján elvégezni,
magyarországi búzából 1,2–1,5 galmazzák a kereskedők; illetve, re fókuszálnak. tevékenységéért. – információs adatbázis létreho-
millió tonna legalább szükséges a hogy a jelenleginél tovább legyen zása termelőkről, termelésről, táro-
magyar malomipar számára, körül- elérhető a magyar termék. a hazai lásról, értékesítésről (Hagyma
belül 1–1,5 millió tonna a takarmá- termés ugyanis hamar elfogy, és termelési adatok bank), az előzetes tárgyalások
nyozási igény és a fennmaradó hónapokon át szinte csak import- megkezdődtek,
többlet tud exportra jutni. hagyma található a piacon. a Tavaly 1424 hektáron termeltek vöröshagymát, emellett a fok- – szakmai programok szervezése
ebben a hármas arányban a vöröshagymát a korábbi évtize- hagymatermesztés is számottevő hazánkban. a 2019-es SaPS-ada- termesztés technológia, növényvé-
malmi szükséglet minőségi igénye a dekkel szemben ma már friss ter- tok alapján Csongrád megyében termesztenek legnagyobb területen delem, tárolástechnika területén,
legstabilabb. a liszt gyártása során mékként vásárolják a fogyasztók, fokhagymát (674 hektár), még békés, bács-Kiskun, Jász-Nagy- programok szervezése folyamatos,
„be lehet állítani” a liszt minőségét a házi tárolás gyakorlatilag meg- kun-Szolnok, Hajdú-bihar és Győr-moson-Sopron megyékben jelen- – kormányzati fejlesztési támo-
adalékanyagokkal is, de legalább szűnt. a kereskedelemben jelen tős a vöröshagyma termőterülete. Gyakorlatilag az ország hagyma- gatás elindítása a betakarítás
ennyire fontos az adalékmentes, vannak az európai nagy hagyma- termesztésének közel 90 százaléka e hat megyében valósul meg. gépeinek korszerűsítésére, a táro-
természetes liszt előállítása is. a termelő országok termékei is, így Vöröshagymából az elmúlt években átlagosan 65–70 ezer tonna volt lási körülmények javítására (tár-
hagyományos sütőipari termékek egész évben lengyel, osztrák, az éves hazai termésmennyiség. gyalások megkezdése)
igénye a legalább 28–30 %-os sikér- német, holland árukkal kell verse- a világon a legtöbb hagymát Kína (24 millió tonna), India (19 millió – kedvező finanszírozási lehető-
tartalmú, jó sikérminőséggel páro- nyezni. tonna), egyiptom és az uSa (3–3 millió tonna) állítja elő. európában ségek megteremtése a termesztés,
sulva. a hazai minősítési rendszer a magyar vöröshagyma verseny- Hollandia (1,4 millió tonna), Spanyolország (1,3 millió tonna) és ukrajna a támogatások, a szükséges önerő
alapján a b1-es sütőipari érték az az exportpiaci felhasználói igé- kellene a piacnak az ilyen, de egyen- a betakarítás és a felhasználóhoz tör- képességének erősítéséhez a tárol- (1 millió tonna) a legnagyobb termesztő (2017-es adatok). Hazánk előfinanszírozásának biztosítására
elvárás. a nemesítési munka során nyek nem keresik a magas fehérje- letes minőségben és nagy mennyi- ténő szállításkor ezek a tényezők is sze- hatóság fokozása és a tárolókapa- európában a 17. legtöbb hagymát termeszti. bár a vöröshagyma ter- (tárgyalások megkezdése)
a sikér tartalma már elérte az igé- és sikértartalmú búzát. a 11,0%-os ségben, fajtaazonosan. repet fognak kapni a jövőben. a termés- citás növelése is szükséges, hogy a mőterülete magyarországon az elmúlt esztendőkben fokozatosan – kormányzati marketing prog-
nyelt szintet, a minősége is jó, sőt, fehérjetartalom mellett a sikér ezekre is voltak próbálkozások, mennyiségre történő optimalizálás – minőség a betakarítástól 6–7 csökkent, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hozamok ram indítása a hazai hagyma
jobb is az elvártnál. a sikér minősé- mennyisége másodlagos, a fajsúly de a piaci lehetőségek felmérése úgy tűnik – a minőség rovására ment és hónapon keresztül a piaci igények- emelkedtek. az elmúlt években az egész világon nőtt a hagyma ára a fogyasztásának ösztönzésére (tár-
gének mérése azonban már függ a és a nedvességtartalom a fontos. nem volt megfelelő, így sajnos ezt a folyamatot meg kell állítani. nek megfelelő maradjon. Cél továb- világszerte csökkenő termésmennyiségek miatt. gyalások megkezdése)
lisztet felhasználó igényétől is. ez az igény vezetett oda, hogy a jel- elhaltak a kezdeményezések. bIDló Gábor/NaK bá, hogy az ősszel felszedett hagy- NaK