Page 18 - NAKlap 2019. március VII. évf. 3
P. 18

18                                                                                        2019. március | NAKlap


          Igényekre szabott tematikával indulnak



          a „Tanuljunk együtt!” programok





           a beérkezett tagi visszajelzéseket   a programsorozatot idén a   •  2019. április 24–25. – Oltós   előállítás aktuális kérdéseire
          és az előző évi tapasztalatokat figye-  pálinka- és párlatkészítés gyakor-  alvasztású sajtok előállítása   kívánjuk megadni a választ. a
          lembe véve az Élelmiszeripari igaz-  lati nappal nyitjuk. a tavaly indu-  (haladó csoport)  tavaszi félévre tervezett esemé-
          gatóság által 2019-ben megrende-  ló programot 2019-ben már két                            nyek időpontja:
          zésre kerülő „Tanuljunk együtt!”   alkalommal rendezzük meg, az   •  2019. május 15–16. – Savas
          programok tematikáját újragondol-  első gyakorlati napot 2019. márci-  alvasztású tejtermékek előállítá-  •  2019. április 12–13. – Kezdő cso-
          tuk. az eddig megrendezett esemé-  us 14-én tartjuk Nyírbogdányban.  sa (haladó csoport)    port i. modul
          nyeknek megfelelően továbbra is
          célunk a lényeges elméleti alapokon       n n n                          n n n             •  2019. május 10–11. – Haladó csoport
          túl a lehető legtöbb gyakorlati isme-
          ret átadása az adott termékkel vagy   2019. áprilisban indulnak a tava-  a gyümölcs- és zöldségfeldol-  •  2019. május 17–18. – Kezdő cso-
          termékkörrel kapcsolatban. az idei   szi féléves tejipari gyakorlati   gozók gyakorlati programját idén   port ii. modul
          tematikák összeállításánál arra is   napok, ahol a résztvevők az oltós   külön kezdő és haladó szinten hir-
          törekedtünk, hogy a tagi igényekhez   alvasztású sajtok és a savas   detjük meg. a feldolgozással   a bemutatott programok mel-
          igazodva további szükséges és hasz-  alvasztású tejtermékek előállításá-  most ismerkedők számára egy   lett további gyakorlati napokat is
          nos tartalommal bővítsük a prog-  val ismerkedhetnek meg:    2×2 napos programot állítottunk   szervezünk a tavaszi időszakban.
          ramjainkat. Ezáltal a most jelentke-                         össze, ahol az alapvető ismeretek   a megrendezésre kerülő esemé-
          zők mellett a programjaink valame-  •  2019. április 3–4. – Oltós alvasz-  megszerzésére lesz lehetőség, a   nyekről a részletes tájékoztatást a
          lyikén már részt vevő tagjainknak is   tású sajtok előállítása (kezdő   már terméket előállító tagjaink-  portálunkon keresztül érheti el.
          szolgálhatunk újdonságokkal.     csoport)                    nak szóló programon pedig az                        n NAK


           Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi

           képzésen vehetnek részt a víziszárnyastartók



             idén tavasszal indul a Nemzeti   ló állatorvosok, nagy tapasztalat-  célozza, de ehhez a helyes telepi   denki által hozzáférhetővé
           agrárgazdasági Kamara által a   tal rendelkező tenyésztők, jár-  gyakorlat napi szintű kialakításán   teszünk. a kiadvány a kamara
           viziszárnyastartók számára ren-  ványvédelmi, állathigiéniai szak-  keresztül kíván segítséget nyúj-  mezőgazdasági kézikönyvsoro-
           dezett, ingyenes állategészség-  emberek. az előadások megtar-  tani a termelőknek. a félnapos   zatában jelenik meg és minden
           ügyi/járványvédelmi oktatás. a   tásában a Járványvédelmi Kerek-  oktatás során az elsajátítandó   baromfitartó számára ingyene-
           képzés résztvevői számára a tan-  asztal tagjai is részt vállaltak.   anyagot nyomtatva is megkap-  sen elérhető lesz. a későbbiek-
           anyagot, illetve az előadásokat a   a képzés elsősorban a helyes   ják a résztvevők, amelyet a   ben valamennyi gazdasági állat-
           Nemzeti Élelmiszerlánc-bizton-  állategészségügyi és járványvé-  kamara honlapjáról elektronikus   faj tartói részére szeretnénk
           sági Hivatal, állategészségügyi   delmi szemlélet kialakítását   úton letölthető formában is min-  segítséget nyújtani a telepi jár-
           és állatvédelmi igazgatóság Jár-                                                         ványvédelem hatékonyabbá
           ványügyi osztályának szakem-                                                             tételében, hasonló képzés indítá-
           berei készítették el, illetve állítot-                                                   sa, illetve szakmai anyag elkészí-
           ták össze.                                                                               tése révén.
             Első lépésként 2019. február                                                             az előadásokat kis csoportok-
           28-án a NaK kecskeméti irodájá-                                                          ban tervezzük megtartani, ezál-
           ban tartott tájékoztatót a Nébih                                                         tal is lehetőséget teremtve a
           járványügyi referense, ahol a                                                            kötetlen párbeszédre és a terme-
           képzést tartó szakemberek                                                                lők kérdéseinek egyénre szabott
           részére átadásra kerültek az                                                             megválaszolására, illetve tanács-
           oktatási anyagok, illetve a kép-                                                         adásra. a rendezvények pontos
           zéssel kapcsolatos legfontosabb                                                          időpontjai és helyszínei az agrár-
           információk.                                                                             gazdasági Kamara honlapján
             az oktatók gyakorlati szakem-                                                          lesznek elérhetőek, illetve itt
           berek közül kerülnek ki, praktizá-                                                       lehet ezekre regisztrálni.
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23