Page 18 - NAKlap 2019. március VII. évf. 3
P. 18
18 2019. március | NAKlap
Igényekre szabott tematikával indulnak
a „Tanuljunk együtt!” programok
a beérkezett tagi visszajelzéseket a programsorozatot idén a • 2019. április 24–25. – Oltós előállítás aktuális kérdéseire
és az előző évi tapasztalatokat figye- pálinka- és párlatkészítés gyakor- alvasztású sajtok előállítása kívánjuk megadni a választ. a
lembe véve az Élelmiszeripari igaz- lati nappal nyitjuk. a tavaly indu- (haladó csoport) tavaszi félévre tervezett esemé-
gatóság által 2019-ben megrende- ló programot 2019-ben már két nyek időpontja:
zésre kerülő „Tanuljunk együtt!” alkalommal rendezzük meg, az • 2019. május 15–16. – Savas
programok tematikáját újragondol- első gyakorlati napot 2019. márci- alvasztású tejtermékek előállítá- • 2019. április 12–13. – Kezdő cso-
tuk. az eddig megrendezett esemé- us 14-én tartjuk Nyírbogdányban. sa (haladó csoport) port i. modul
nyeknek megfelelően továbbra is
célunk a lényeges elméleti alapokon n n n n n n • 2019. május 10–11. – Haladó csoport
túl a lehető legtöbb gyakorlati isme-
ret átadása az adott termékkel vagy 2019. áprilisban indulnak a tava- a gyümölcs- és zöldségfeldol- • 2019. május 17–18. – Kezdő cso-
termékkörrel kapcsolatban. az idei szi féléves tejipari gyakorlati gozók gyakorlati programját idén port ii. modul
tematikák összeállításánál arra is napok, ahol a résztvevők az oltós külön kezdő és haladó szinten hir-
törekedtünk, hogy a tagi igényekhez alvasztású sajtok és a savas detjük meg. a feldolgozással a bemutatott programok mel-
igazodva további szükséges és hasz- alvasztású tejtermékek előállításá- most ismerkedők számára egy lett további gyakorlati napokat is
nos tartalommal bővítsük a prog- val ismerkedhetnek meg: 2×2 napos programot állítottunk szervezünk a tavaszi időszakban.
ramjainkat. Ezáltal a most jelentke- össze, ahol az alapvető ismeretek a megrendezésre kerülő esemé-
zők mellett a programjaink valame- • 2019. április 3–4. – Oltós alvasz- megszerzésére lesz lehetőség, a nyekről a részletes tájékoztatást a
lyikén már részt vevő tagjainknak is tású sajtok előállítása (kezdő már terméket előállító tagjaink- portálunkon keresztül érheti el.
szolgálhatunk újdonságokkal. csoport) nak szóló programon pedig az n NAK
Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi
képzésen vehetnek részt a víziszárnyastartók
idén tavasszal indul a Nemzeti ló állatorvosok, nagy tapasztalat- célozza, de ehhez a helyes telepi denki által hozzáférhetővé
agrárgazdasági Kamara által a tal rendelkező tenyésztők, jár- gyakorlat napi szintű kialakításán teszünk. a kiadvány a kamara
viziszárnyastartók számára ren- ványvédelmi, állathigiéniai szak- keresztül kíván segítséget nyúj- mezőgazdasági kézikönyvsoro-
dezett, ingyenes állategészség- emberek. az előadások megtar- tani a termelőknek. a félnapos zatában jelenik meg és minden
ügyi/járványvédelmi oktatás. a tásában a Járványvédelmi Kerek- oktatás során az elsajátítandó baromfitartó számára ingyene-
képzés résztvevői számára a tan- asztal tagjai is részt vállaltak. anyagot nyomtatva is megkap- sen elérhető lesz. a későbbiek-
anyagot, illetve az előadásokat a a képzés elsősorban a helyes ják a résztvevők, amelyet a ben valamennyi gazdasági állat-
Nemzeti Élelmiszerlánc-bizton- állategészségügyi és járványvé- kamara honlapjáról elektronikus faj tartói részére szeretnénk
sági Hivatal, állategészségügyi delmi szemlélet kialakítását úton letölthető formában is min- segítséget nyújtani a telepi jár-
és állatvédelmi igazgatóság Jár- ványvédelem hatékonyabbá
ványügyi osztályának szakem- tételében, hasonló képzés indítá-
berei készítették el, illetve állítot- sa, illetve szakmai anyag elkészí-
ták össze. tése révén.
Első lépésként 2019. február az előadásokat kis csoportok-
28-án a NaK kecskeméti irodájá- ban tervezzük megtartani, ezál-
ban tartott tájékoztatót a Nébih tal is lehetőséget teremtve a
járványügyi referense, ahol a kötetlen párbeszédre és a terme-
képzést tartó szakemberek lők kérdéseinek egyénre szabott
részére átadásra kerültek az megválaszolására, illetve tanács-
oktatási anyagok, illetve a kép- adásra. a rendezvények pontos
zéssel kapcsolatos legfontosabb időpontjai és helyszínei az agrár-
információk. gazdasági Kamara honlapján
az oktatók gyakorlati szakem- lesznek elérhetőek, illetve itt
berek közül kerülnek ki, praktizá- lehet ezekre regisztrálni.