Page 8 - NAKlap_2018_11
P. 8

8                                                                                       2018. november | NAKlap                         NAKlap | 2018. november                                                                                           9


          „Jó ügyhöz csatlakozni jó”                                                                                                              Koordinátorok és új szakkiadványok



                                                                                                                                                  segítik az élelmiszer-előállítókat
          Az Európai Friss Kalandok kampány első
          évében a fogyasztásösztönző program kere-
          tében a hazai termelők által felajánlott több                                                                                           Az élelmiszeripari koordinátorhálózat                        kézikönyv” elnevezésű kiadvány-  tagok számára. a „Tanuljunk
          mint 3000 kilogramm friss zöldséget és gyü-                                                                                             kialakításáról számolt be és új szakmai                      sorozat. mint Éder Tamás elmond-  együtt!” elnevezésű rendezvények
          mölcsöt kóstoltak a kisgyerekes családok.                                                                                               kiadványsorozat első, kétrészes kötetét                      ta, a sorozat célja a hazai élelmi-  célja, hogy lehetőséget teremtse-
                                                                                                                                                  mutatta be október 16-án a NAK élelmi-                       szer-előállítói kör tájékoztatása,   nek a kezdő, illetve a már előállí-
                                                                                                                                                  szeripari igazgatósága. Mindkettő az                         ismeretének bővítése, valamint a   tással foglalkozó hazai kisüzemek
           Gyorsan eltelt a naK és francia   még 2019-ben és 2020-ban is lesz-                                                                    információáramlást és a tudásátadást                         minőségi élelmiszerek előállításá-  minőségtudatos gyakorlatához.
          partnerszervezete, az Interfel által   nek kóstoltató események.                                                                                                                                     nak támogatása hiteles informá-  Ugyancsak sikeresek voltak a kül-
          a két országban közösen szerve-  ami pedig az idei országjárás                                                                          szolgálja.                                                   cióátadással. a sorozat első, két-  földi szakmai képzések, amelyek
          zett európai Friss Kalandok elne-  eredményeit illeti: a két kabalafi-                                                                                                                               kötetes része az élelmiszeripari   során a tagoknak lehetőségük van
          vezésű kampány első felvonása: a   gura, Frutti és veggi 14 ezer kilo-                                                                   a kamara élelmiszeripari tagjai   menően a tagok naprakész infor-  alapfogalmakat foglalja össze. (a   megismerkedni az adott ország
          zöldség- és gyümölcsfogyasztást   métert utazva 15 települést érin-                                                                     lassan megtalálják a helyüket a   mációkat kapnak a jogszabályi és   következő kiadvány a gluténmen-  jellegzetes termékeivel, a techno-
          a 6–14 éves gyerekek és szüleik   tett a roadshow során, illetve                                                                        köztestületen belül, így elérkezett   pályázati változásokról, szakma-  tes élelmiszerekkel kapcsolatos   lógiával, aktuális fejlesztési és
          körében ösztönző akció itthon   további 40 helyszínen – közel fél-  – Jó ügyhöz csatlakozni jó, így   460 grammra emelni, az önma-      az idő, hogy az agrárgazdálkodók   specifikus hírekről, tájékoztatók-  ismeretekre tér ki.)  innovációs lehetőségekkel. az
          idén március végén kezdődött és   millió embert elérve – népszerűsí-  örömmel támogattuk szamócával   gában 730 ezer tonna termésbő-    után az élelmiszer-előállítást végző   ról, innovációs, valamint kutatás-   – a kiadványsorozat megvalósí-  alelnök tájékoztatása szerint a ver-
          október 17-én egy nagyszabású   tették a zöldségeket és gyümöl-  és meggyel az akciót – jegyezte   vülést jelente és 100 milliárd       tagok is nagyobb figyelmet kapja-  fejlesztési irányokról, termékfej-  tásával hozzájárulunk tagjaink   senyképesség egyik legfontosabb
          záróeseménnyel ért véget.     csöket, ennek során előbbiből 752   meg benedek orsolya, a farm   forint új érték előállítására adna      nak – hangsúlyozta a naK Élelmi-  lesztési lehetőségekről, piaci tren-  minél hatékonyabb működéséhez,   eleme a folyamatos megújulás, az
           De érdemes hangsúlyozni, hogy a   kg, utóbbiból 2370 kg fogyott el.   egyik tulajdonosa. – nagy élmény   lehetőséget az ágazatban tevé-  szeripari Igazgatóságának ercsiben
          zárás csak ideiglenes: mivel – a dön-  valamennyit magyar termelő   volt látni, hogy a kóstoltatások   kenykedő magyar gazdák szá-      megtartott sajtótájékoztatóján
          tően az európai Unió által finanszí-  ajánlotta fel a kampányhoz; köz-  során a gyerekek nem a fagyit   mára.                           Éder Tamás, a kamara alelnöke.
          rozott – kampány hároméves, így   tük volt a benedek Farm is.  vagy a vattacukrot választották,   Jövő ilyenkor pedig talán már         Hozzátette, már csak azért is fontos
                                                                       hanem a szamócát…             lehet is viszonyítani egymáshoz              ez, mert egyfelől a hazai mezőgaz-
            További uniós segítség                                      Persze a kampány – a naK     az adatokat, le lehet mérni, hogy            dasági termékek 70 százaléka az
                                                                       részéről nem titkolt – közvetett   a kampány mennyi hasznot                élelmiszeripari cégeken keresztül
             az európai bizottság az európai Unió mezőgazdasági költségveté-  célja az is, hogy a termelők és   hozott a termelőknek.             hasznosul, másfelől, mert ezek a
           séből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza   velük együtt a zöldség- és gyü-  – reméljük, hogy 2019-ben leg-  vállalatok a hazai GDP-hez 2 száza-
           az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését európában   mölcságazat helyzete javuljon.   alább ennyi embert meg tudunk     lékkal járulnak hozzá.
           és világszerte – közölte a bizottság kedden. a következő három   mint az eseményen Győrffy   szólítani, és érdemben is tud majd         az igazgatóság ennek jegyében
           évben 79 kampányt indítanak, amelyek a termékek széles skáláját   balázs, a kamara elnöke elmond-  előrelépni a zöldség- és gyü-       – erősítve a kétirányú kapcsolatot
           népszerűsítik, egyebek között a tejtermékeket, az olajbogyót és az   ta, ha a jelenlegi napi 260 g/fő   mölcsfogyasztás – jegyezte meg   és információáramlást – alakította
           olívaolajat, a zöldségeket és a gyümölcsöket.               fogyasztást az európai Friss   a kamara elnöke.                            ki élelmiszeripari koordinátorhá-
                                                                       Kalandok segítségével sikerülne             n RAFFAI FERENC                lózatát. ahogy Éder Tamás fogal-
          Minden volt, amit a vörösáru-gyártásról tudni kell                                                                                      mazott, az ország hét régiójába
                                                                                                                                                  (Közép-magyarország, nyugat-,
                                                                                                                                                  Közép- és Dél-Dunántúl,
           a naK Élelmiszeripari Igazgató-  lalás mellett összesen 23 lelkes és   jelölés fontosságára, valamint   nálásra, így eltérő állagot, minősé-  Észak-magyarország, Észak- és
          ságának „Tanuljunk együtt!” prog-  aktív résztvevőt köszönthettünk a   ismertették a vonatkozó jogsza-  get vagy ízt lehetett tapasztalni a   Dél-alföld) delegált – és ercsiben
          ramsorozata keretében 2018.   szent István egyetem Élelmiszer-  bályi előírásokat.         végeredményben. mindemellett                 bemutatott – munkatársak fel-  dekről és korszerű technoló-  versenyképességük erősítéséhez, a   innováció, az új termékek fejlesz-
          október 17–18. között a vörösáru-   tudományi Karának Hűtő- és álla-                       a nemrég érvénybe lépett érzék-              adata, hogy keressék fel az adott   giákról.                 piaci jelenlétük fokozásához, vala-  tése, a régiek újragondolása a
          gyártásban mélyedtek el a kama-  titermék Technológiai Tanszékén.                          szervi minősítési szabvány alapján           terület valamennyi élelmiszeripari   – azt kérem, hogy tagjaink   mint a hatósági követelményeknek   hazai és nemzetközi trendek meg-
          rai tagok.                      a gyakorlati nap keretében a                               számos kereskedelemben kapha-                tagját, erősítsék az alulról jövő   legyenek nyitottak feléjük, rajtuk   való megfeleléshez – jegyezte   ismerése mellett – ezen előállítói
           a program célja a termékfej-  megjelentek mélyebb ismerete-                               tó vörösárut bíráltak el. a vörös-           kezdeményezéseket, javaslatokat.   keresztül bátran közvetítsék a   meg. – ez és a leendő többi kiad-  tevékenységhez próbálnak segít-
          lesztések előmozdítása, a higiéni-  ket szerezhettek az alapvető hi -                      áru-gyártás témakörében rende-               a szeptember 3-án munkába állt   naK felé szakmai elvárásaikat,   vány is hasznos lesz a tagoknak és   séget nyújtani az igazgatóság által
          ai ismeretek bővítése, valamint az   giéniáról, az élelmiszer-biztonság-                   zett gyakorlati nap szakmai                  kollégák révén a tagok szélesebb   gondjaikat, és ígérem, hogy a   a fogyasztóknak egyaránt, ezáltal a   tavaly és idén is megszervezett
          előállítók elméleti és gyakorlati   ról, az alapanyagokról és a gyártá-                    beszélgetéssel, az oklevelek                 rálátást kapnak a kamara, illetve   kamara vezetése is nyitott lesz   magyar élelmiszeripar reputációját   nemzetközi vásárlátogatási lehe-
          tudásnövelése. az eddigi tapasz-  si technológia lépéseiről, továbbá                       átadásával és értékeléssel zárult.           az élelmiszeripari igazgatóság   ezekre az észrevételekre – jegyez-  és a tudatosabb fogyasztói dönté-  tőségek. Éder Tamás hozzátette, a
          talatok, a jelentkezők előképzett-  részletesen megismerkedhettek a                        a résztvevők visszajelzései alap-            tevékenységeire, elért eredmé-  te meg a naK alelnöke.       sek meghozatalát is erősítik.  látogatási lehetőségeket még
          sége és a téma összetettsége   vörösáruk készítésének alapjaival,                          ján igény mutatkozik a gyakorlati            nyeire, valamint közvetlen infor-  ahogy a hálózat kialakításán,   mint Éder Tamás elmondta, az   inkább erősíteni szükséges. Itthon
          alapján két csoportba sorolva   valamint különböző összetételű   a gyakorlati rész során négyféle   nap folytatására más termékkö-      mációkhoz jutnak az őket érintő,   úgy egy másik újdonság beveze-  igazgatóság tevékenységének   pedig a következő hónapokban
          indult az 1–1 napos program,   virslik gyártásával. az előadók   virslit készíthettek a résztvevők. a   rökkel kiegészítve, a kamara szer-  meglévő és bevezetni kívánt   tésén is közel egy esztendeje dol-  alapja a tudásátadás, ezért ahogy   több élelmiszeripari szakmai kon-
          kezdő és haladó szinten. részben   rávilágítottak az élelmiszer-biz-  termékek készítése során külön-  vezésében.                       kamarai szolgáltatásokról, terve-  gozott az élelmiszeripari igazga-  tavaly, úgy idén is több szakmai   ferencia is várható.
          kamarai és résztvevői költségvál-  tonság, a minőségellenőrzés, a   böző összetevők kerültek felhasz-            n NAK                  zett tevékenységekről. ezen túl-  tóság: ez pedig az „Élelmiszeripari   programot, képzést szerveztek a   n RAFFAI FERENC
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13