Page 8 - NAKlap_2018_11
P. 8
8 2018. november | NAKlap NAKlap | 2018. november 9
„Jó ügyhöz csatlakozni jó” Koordinátorok és új szakkiadványok
segítik az élelmiszer-előállítókat
Az Európai Friss Kalandok kampány első
évében a fogyasztásösztönző program kere-
tében a hazai termelők által felajánlott több Az élelmiszeripari koordinátorhálózat kézikönyv” elnevezésű kiadvány- tagok számára. a „Tanuljunk
mint 3000 kilogramm friss zöldséget és gyü- kialakításáról számolt be és új szakmai sorozat. mint Éder Tamás elmond- együtt!” elnevezésű rendezvények
mölcsöt kóstoltak a kisgyerekes családok. kiadványsorozat első, kétrészes kötetét ta, a sorozat célja a hazai élelmi- célja, hogy lehetőséget teremtse-
mutatta be október 16-án a NAK élelmi- szer-előállítói kör tájékoztatása, nek a kezdő, illetve a már előállí-
szeripari igazgatósága. Mindkettő az ismeretének bővítése, valamint a tással foglalkozó hazai kisüzemek
Gyorsan eltelt a naK és francia még 2019-ben és 2020-ban is lesz- információáramlást és a tudásátadást minőségi élelmiszerek előállításá- minőségtudatos gyakorlatához.
partnerszervezete, az Interfel által nek kóstoltató események. nak támogatása hiteles informá- Ugyancsak sikeresek voltak a kül-
a két országban közösen szerve- ami pedig az idei országjárás szolgálja. cióátadással. a sorozat első, két- földi szakmai képzések, amelyek
zett európai Friss Kalandok elne- eredményeit illeti: a két kabalafi- kötetes része az élelmiszeripari során a tagoknak lehetőségük van
vezésű kampány első felvonása: a gura, Frutti és veggi 14 ezer kilo- a kamara élelmiszeripari tagjai menően a tagok naprakész infor- alapfogalmakat foglalja össze. (a megismerkedni az adott ország
zöldség- és gyümölcsfogyasztást métert utazva 15 települést érin- lassan megtalálják a helyüket a mációkat kapnak a jogszabályi és következő kiadvány a gluténmen- jellegzetes termékeivel, a techno-
a 6–14 éves gyerekek és szüleik tett a roadshow során, illetve köztestületen belül, így elérkezett pályázati változásokról, szakma- tes élelmiszerekkel kapcsolatos lógiával, aktuális fejlesztési és
körében ösztönző akció itthon további 40 helyszínen – közel fél- – Jó ügyhöz csatlakozni jó, így 460 grammra emelni, az önma- az idő, hogy az agrárgazdálkodók specifikus hírekről, tájékoztatók- ismeretekre tér ki.) innovációs lehetőségekkel. az
idén március végén kezdődött és millió embert elérve – népszerűsí- örömmel támogattuk szamócával gában 730 ezer tonna termésbő- után az élelmiszer-előállítást végző ról, innovációs, valamint kutatás- – a kiadványsorozat megvalósí- alelnök tájékoztatása szerint a ver-
október 17-én egy nagyszabású tették a zöldségeket és gyümöl- és meggyel az akciót – jegyezte vülést jelente és 100 milliárd tagok is nagyobb figyelmet kapja- fejlesztési irányokról, termékfej- tásával hozzájárulunk tagjaink senyképesség egyik legfontosabb
záróeseménnyel ért véget. csöket, ennek során előbbiből 752 meg benedek orsolya, a farm forint új érték előállítására adna nak – hangsúlyozta a naK Élelmi- lesztési lehetőségekről, piaci tren- minél hatékonyabb működéséhez, eleme a folyamatos megújulás, az
De érdemes hangsúlyozni, hogy a kg, utóbbiból 2370 kg fogyott el. egyik tulajdonosa. – nagy élmény lehetőséget az ágazatban tevé- szeripari Igazgatóságának ercsiben
zárás csak ideiglenes: mivel – a dön- valamennyit magyar termelő volt látni, hogy a kóstoltatások kenykedő magyar gazdák szá- megtartott sajtótájékoztatóján
tően az európai Unió által finanszí- ajánlotta fel a kampányhoz; köz- során a gyerekek nem a fagyit mára. Éder Tamás, a kamara alelnöke.
rozott – kampány hároméves, így tük volt a benedek Farm is. vagy a vattacukrot választották, Jövő ilyenkor pedig talán már Hozzátette, már csak azért is fontos
hanem a szamócát… lehet is viszonyítani egymáshoz ez, mert egyfelől a hazai mezőgaz-
További uniós segítség Persze a kampány – a naK az adatokat, le lehet mérni, hogy dasági termékek 70 százaléka az
részéről nem titkolt – közvetett a kampány mennyi hasznot élelmiszeripari cégeken keresztül
az európai bizottság az európai Unió mezőgazdasági költségveté- célja az is, hogy a termelők és hozott a termelőknek. hasznosul, másfelől, mert ezek a
séből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza velük együtt a zöldség- és gyü- – reméljük, hogy 2019-ben leg- vállalatok a hazai GDP-hez 2 száza-
az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését európában mölcságazat helyzete javuljon. alább ennyi embert meg tudunk lékkal járulnak hozzá.
és világszerte – közölte a bizottság kedden. a következő három mint az eseményen Győrffy szólítani, és érdemben is tud majd az igazgatóság ennek jegyében
évben 79 kampányt indítanak, amelyek a termékek széles skáláját balázs, a kamara elnöke elmond- előrelépni a zöldség- és gyü- – erősítve a kétirányú kapcsolatot
népszerűsítik, egyebek között a tejtermékeket, az olajbogyót és az ta, ha a jelenlegi napi 260 g/fő mölcsfogyasztás – jegyezte meg és információáramlást – alakította
olívaolajat, a zöldségeket és a gyümölcsöket. fogyasztást az európai Friss a kamara elnöke. ki élelmiszeripari koordinátorhá-
Kalandok segítségével sikerülne n RAFFAI FERENC lózatát. ahogy Éder Tamás fogal-
Minden volt, amit a vörösáru-gyártásról tudni kell mazott, az ország hét régiójába
(Közép-magyarország, nyugat-,
Közép- és Dél-Dunántúl,
a naK Élelmiszeripari Igazgató- lalás mellett összesen 23 lelkes és jelölés fontosságára, valamint nálásra, így eltérő állagot, minősé- Észak-magyarország, Észak- és
ságának „Tanuljunk együtt!” prog- aktív résztvevőt köszönthettünk a ismertették a vonatkozó jogsza- get vagy ízt lehetett tapasztalni a Dél-alföld) delegált – és ercsiben
ramsorozata keretében 2018. szent István egyetem Élelmiszer- bályi előírásokat. végeredményben. mindemellett bemutatott – munkatársak fel- dekről és korszerű technoló- versenyképességük erősítéséhez, a innováció, az új termékek fejlesz-
október 17–18. között a vörösáru- tudományi Karának Hűtő- és álla- a nemrég érvénybe lépett érzék- adata, hogy keressék fel az adott giákról. piaci jelenlétük fokozásához, vala- tése, a régiek újragondolása a
gyártásban mélyedtek el a kama- titermék Technológiai Tanszékén. szervi minősítési szabvány alapján terület valamennyi élelmiszeripari – azt kérem, hogy tagjaink mint a hatósági követelményeknek hazai és nemzetközi trendek meg-
rai tagok. a gyakorlati nap keretében a számos kereskedelemben kapha- tagját, erősítsék az alulról jövő legyenek nyitottak feléjük, rajtuk való megfeleléshez – jegyezte ismerése mellett – ezen előállítói
a program célja a termékfej- megjelentek mélyebb ismerete- tó vörösárut bíráltak el. a vörös- kezdeményezéseket, javaslatokat. keresztül bátran közvetítsék a meg. – ez és a leendő többi kiad- tevékenységhez próbálnak segít-
lesztések előmozdítása, a higiéni- ket szerezhettek az alapvető hi - áru-gyártás témakörében rende- a szeptember 3-án munkába állt naK felé szakmai elvárásaikat, vány is hasznos lesz a tagoknak és séget nyújtani az igazgatóság által
ai ismeretek bővítése, valamint az giéniáról, az élelmiszer-biztonság- zett gyakorlati nap szakmai kollégák révén a tagok szélesebb gondjaikat, és ígérem, hogy a a fogyasztóknak egyaránt, ezáltal a tavaly és idén is megszervezett
előállítók elméleti és gyakorlati ról, az alapanyagokról és a gyártá- beszélgetéssel, az oklevelek rálátást kapnak a kamara, illetve kamara vezetése is nyitott lesz magyar élelmiszeripar reputációját nemzetközi vásárlátogatási lehe-
tudásnövelése. az eddigi tapasz- si technológia lépéseiről, továbbá átadásával és értékeléssel zárult. az élelmiszeripari igazgatóság ezekre az észrevételekre – jegyez- és a tudatosabb fogyasztói dönté- tőségek. Éder Tamás hozzátette, a
talatok, a jelentkezők előképzett- részletesen megismerkedhettek a a résztvevők visszajelzései alap- tevékenységeire, elért eredmé- te meg a naK alelnöke. sek meghozatalát is erősítik. látogatási lehetőségeket még
sége és a téma összetettsége vörösáruk készítésének alapjaival, ján igény mutatkozik a gyakorlati nyeire, valamint közvetlen infor- ahogy a hálózat kialakításán, mint Éder Tamás elmondta, az inkább erősíteni szükséges. Itthon
alapján két csoportba sorolva valamint különböző összetételű a gyakorlati rész során négyféle nap folytatására más termékkö- mációkhoz jutnak az őket érintő, úgy egy másik újdonság beveze- igazgatóság tevékenységének pedig a következő hónapokban
indult az 1–1 napos program, virslik gyártásával. az előadók virslit készíthettek a résztvevők. a rökkel kiegészítve, a kamara szer- meglévő és bevezetni kívánt tésén is közel egy esztendeje dol- alapja a tudásátadás, ezért ahogy több élelmiszeripari szakmai kon-
kezdő és haladó szinten. részben rávilágítottak az élelmiszer-biz- termékek készítése során külön- vezésében. kamarai szolgáltatásokról, terve- gozott az élelmiszeripari igazga- tavaly, úgy idén is több szakmai ferencia is várható.
kamarai és résztvevői költségvál- tonság, a minőségellenőrzés, a böző összetevők kerültek felhasz- n NAK zett tevékenységekről. ezen túl- tóság: ez pedig az „Élelmiszeripari programot, képzést szerveztek a n RAFFAI FERENC