Page 11 - NAKlap_2018_06
P. 11

10   2018. június | NAKlap  NAKlap | 2018. június                                                                          11


 Szakmai vonalon erősített nagyot a kamara




 Az osztályelnökök bemutatását folytatjuk   mert az exportpiacok mutatószá-  Célunk, hogy gyorsan reagál-
 az agrár- és élelmiszer-kereskedelem,   mai alapján valós versenyképes-  junk a problémákra. Hosszú távú
 illetve az élelmiszer-feldolgozás területe-  séget lehet mérni.  feladatunk például az Élelmiszer-
 kért felelős vezetőkkel.   könyv aktualizálása a betartható-

 n  n  n  ság jegyében, a védjegyrendszer
 irányba tart, megtéveszti a   frissítése. a kereskedelemmel
 fogyasztót és hátrányos a hazai   – Losó Józseftől, az élelmi-  való viszonyon is van mit javítani,
 vállalkozások számára. a rendel-  szer-feldolgozási országos   egyrészt azok a kkv-k, amelyek-
 kezéseket át kell tekinteni, frissí-  osztály elnökétől is elsőként   nek gyenge az alkupozíciója, ver-
 teni az ágazati szereplőkkel   az iránt érdeklődtünk, hogy   senyhátrányba kerülhetnek, ezen
 közösen, véleményüket figye-  milyen lehetőségek rejlenek   segíthetne egy közös érdekképvi-
 lembe véve dönteni, szabályokat   szervezeti egységének műkö-  seleti erő. másrészt ráirányítaná a
 alkotni. az agrártermelés és élel-  désében?  vásárlók figyelmét a magyar ter-
 miszeripar egyes új kihívásait   mékek vásárlására. szeretnénk a
 (állatjólét, környezetvédelem,   – jelentős szerepet tölthet be   tagokat képbe hozni a jogszabá-  Keresd tudatosan
 antimikrobiális rezisztencia)   az élelmiszeripar életében a   lyi környezet változásaival is, ami
 több megvilágításból is meg kell   naK, az agrárium fejlődése az   különösen a kkv-k számára lehet   a megbízható és minőségi
 vizsgálni, hiszen komoly gazda-  élelmiszeripar nélkül elképzel-  fontos.     magyar élelmiszereket!
 sági, környezetvédelmi, állat- és   hetetlen. a kamara fontos fel-
 humánegészségügyi vonatkozá-  adata a feldolgozók segítése és   – Ezek hogyan, milyen esz-
 sai is vannak, ezek együttes mér-  érdekeinek képviselete a jog-  közök segítségével valósítha-
 legelése szükséges. Együttmű-  szabályalkotás során. Továbbá,   tók meg?
 ködés képzelhető el rekesz és   mivel az élelmiszeripari szerep-
 göngyöleg témakörben is: össze   lők az elmúlt években komoly   – az osztály nem merev elvek
 kell hasonlítani a termékpályák   piacvesztést szenvedtek el, fon-  alapján szerveződött, fontos, hogy
 álláspontját, és a közös elképze-  tos a kamara szerepe a régebbi   rugalmasan tudjon reagálni. az
 léseket egységesen megjeleníte-  pozíciók visszaszerzésében is.   osztályok, alosztályok lehetőséget
 ni. meg kell vizsgálni továbbá,   az ágazat képes jelentős   nyújtanak: ha speciális probléma
 –  Milyen lehetőséget lát a   hogy mely ágazati védjegyek   exporttevékenységre, de a   van, ami több iparágat érint, annak
 területén? – kérdeztük Csorbai   hordoznak valós piaci értéket, és   hazai ellátásban is ki kell vennie   kifejtésére akár horizontális mun-
 Attilát, az agrár- és élelmi-  ezeket marketinggel erősíteni   a részét, a belföldi értékesítés   kacsoportot is létre tudnak hozni,
 szer-kereskedelem országos   kell, hosszabb távon pedig nem   arányát 70-ről legalább 80%-ra   és átfogó megoldást találhatnak.
 osztályának elnökét.   lehet elvetni egy ernyővédjegy,   kell emelni.  az élelmiszeripar szerteágazó,
 azaz egységes védjegy használa-  részágazatai tevékenységükben és
 – a naK várhatóan tartósan   tát sem.  problémáikban is elkülönülnek
 jelen lesz a szakmapolitikában. a   egymástól. De az osztály lehetősé-
 kamara alapvető agrárjellege mel-  – Milyen nehézségek, kihívá-  get ad arra, hogy a különböző terü-
 lett kell képviselnünk az élelmi-  sok várnak a kereskedelemre   leteken működő tagok csoportjai
 szeripart és -kereskedelmet, gaz-  az elkövetkezendő időszak-  teljesen alulról szerveződve fogják
 dasági súlyához és a befizetett   ban?  át a speciális problémáikat, így
 tagdíjhoz mérten. szakmai javas-  hatékonyabban tudják az osztály-
 latokra van szükség, és hogy tag-  – Ha vannak ágazati stratégiák,   munkát is segíteni.
 jaink adjanak hangot elvárásaik-  meg kell vizsgálni, hogy hogyan
 nak, hogy a naK érdekeikre tekin-  viszonyulnak az élelmiszeriparban   – Mit lát nagy nehézségnek
 tettel lobbizhasson. Ehhez a kere-  megfogalmazottakhoz, ha   az ágazat jövőjét tekintve?  Jól esne „egy kis hazai”?
 tet az osztályok adják.  különbséget találunk, úgy ezeket
 be kell építeni. Fontos, hogy az   – Kiemelném a szakképzett és   Csak rajtad múlik! A magyar élelmiszerek  vásárlásával
 – Milyen célokat, feladato-  élelmiszeripar számára megfelelő   fizikai munkaerő hiányát. Ezt   nemcsak a hazai kistermelőt és nagyüzemet, hanem az
 kat határoz meg az osztály   mennyiségű, minőségű és árú   súlyosbítja, hogy a szakképzés-  itthoni ipart és mezőgazdaságot is támogatod.
 számára?  alapanyag álljon rendelkezésre.   ben kimaradt egy generáció,
 igazi hasznot az hozna, ha a bel-  mert olyan képesítést szereztek,
 – az Élelmiszerkönyv szabá-  földi pozíciók erősítésén túl a   amely nem elégíti ki az ipar igé-  keresdahazait.hu
 lyozása a húsok, húskészítmé-  magyar élelmiszeripar és -keres-  nyeit. 
 nyek vonatkozásában rossz   kedelem exportorientált lenne,   n NAK
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16