Page 7 - NAKlap_2017_11
P. 7

6   2017. november | NAKlap  NAKlap | 2017.  november                                                                       7


 Élménybeszámoló a brüsszeli   Kiemelkedő évjáratot




 FOOD 2030 konferenciáról  remélnek a borászok





 a közelmúltban meghívást kap-  rinnovációs támogatási rendsze-
 tam a nemzeti agrárgazdasági   rek és szabályozási környezet   A rendkívül hideg tél, a száraz nyár és a
 Kamarától, hogy vegyek részt egy   kialakítására, amelyek ténylege-  jégverések ellenére a legtöbb hazai borvi-
 brüsszeli agrárinnovációs műhely-  sen segítenék gyakorlati, min-  déken kiváló termést takaríthattak be az
 munkán, amely a 2017. október   dennapi munkánkat. Összegyűj-  idén a szőlősgazdák. A mennyiségi és
 16–17-e között megrendezett   töttük a hiányosságokat, és igye-  minőségi szempontból is kiemelkedő évjá-
 „agri-food smes collaborating for   keztünk ezekre megoldási javas-  ratnak köszönhetően a megszokottnál is
 innovation along the supply chain   latokat is tenni.
 – What, who, how?” elnevezésű   azt gondolom, hogy a problé-  ízletesebb borok kerülhetnek a palackokba.
 workshop volt. a jelentkezésemet   ma- és egyben megoldáskeresés
 beküldtem, és egy többkörös   a saját munkánkban is reflektálás-  végére ért az idei szüret a sző-  eső esett a nyári időszakban, de
 kiválasztási procedúra után értesí-  ra ösztönzött mindenkit. nehéz   lőskertekben, a termés már a pin-  az a kevés csapadék a legjobbkor
 tettek, hogy részt vehetek az   kiszakadni a mindennapos mun-  cékben van. brazsil Dávid, a Hegy-  érkezett. Így nagyon szépen érett,
 interaktív egyeztetésen.  kából, és minden szempontból   községek nemzeti Tanácsának   egészséges szőlőt lehetett szüre-
 ennek köszönhetően egy auszt-  távolról szemlélni a munkafolya-  főtitkára lapunknak elmondta: a   telni, kedvező savtartalommal. a
 rál Global Inspired by nevű cso-  matainkat, de ez a rendezvény   gazdálkodók mára a szőlőtermés   várakozások szerint kiváló gyü-
 port is felkeresett, így nemzetközi   met lekötő stílusban vezette fel és   zépvállalkozások valósítottak   erre lehetőséget adott, miközben   jelentős részét, több mint 95 szá-  mölcsös borok kerülhetnek a pin-  nyek jól átvészelték a hideget. ezt   kötött szerződés mellett vásárol-
 fórumon is megjelenhettünk zero   vezette végig az előadásokat,   meg. az előadások során valódi   hozzánk hasonlóktól tanulhat-  zalékát betakarították. Tokajban   cékbe – mondta. az újborokat a   követően tavasszal is fagykár   hatják meg a terményt a gazdák-
 Waste technológiánkkal. az első   valamint egy elektronikus rend-  inspirációt kaptam a jövőbeni   tam, tapasztalatot is cserélhet-  még zajlik az aszúszemszüret,   hagyományok szerint márton   fenyegette a hazai szőlőskerteket,   tól. Ha nem rendelkeznek ilyen
 napon, a World food Day keretein   szeren keresztül állandó kérdés-  munkánkhoz. Jegyzeteltünk, ötle-  tünk. emellett a szünet lehetősé-  illetve az ország egyes borvidéke-  napján kóstolhatják meg a   az időjárás azonban ez alkalom-  szerződéssel, akkor az árakat vagy
 belül egy élelmiszer-innovációs,   feltevésre, véleményezésére is   teltünk, egymást segítettük javas-  get teremtett a kapcsolatépítésre   in vannak kint késői szüretre szánt   fogyasztók, ekkor nyílnak meg az   mal is kegyes volt. – a nyugati   az előre meghirdetett szinthez,
 élelmiszerhulladék-csökkentésről   lehetőség volt.  latainkkal.  is, amelyet szinte „kötelezővé tet-  fehér-, illetve különleges minősé-  új évjárat palackjai. Ugyanakkor   határnál szinte megállt a hideg   vagy a HnT árprognózisához kell
 szóló konferencián hallgattam   a második nap első felében   a délutáni részben többféle   tek”, hiszen szabály volt minden   gő kékszőlő fajták. bár a konkrét   egy-két friss bor, mint az Irsai oli-  levegő, így a tavaszi fagy gyakor-  igazítaniuk. brazsil Dávid szerint
 izgalmas előadásokat. az izgal-  előadásokat hallgattunk meg,   feladat és kérdéskör megvála-  szünetben egy idegennek bemu-  adatok egyelőre nem állnak ren-  vér vagy a Csabagyöngye, már   latilag csak az osztrák határ köz-  az intézkedésnek köszönhetően
 mas szót ezúttal komolyan gon-  amelyek olyan pozitív élelmiszer-  szolására kisebb csoportokba   tatkozni.   delkezésre, a főtitkár szerint a   kikerült a polcokra. a száraz időjá-  vetlen közelében lévő ültetvénye-  az idén a korábbiaknál jóval koor-
 dolom, mert a rendezvény mode-  technológiai újításokról és ötle-  álltunk össze, és javaslatokat tet-  n pINCzÉS MARIANNA   leszüretelt szőlő mennyisége   rás a gombabetegségeknek sem   ket érintette – hívta fel a figyel-  dináltabb volt a betakarítás,
 rátora rendkívül közvetlen, figyel-  tekről szóltak, amelyeket kis-kö-  tünk olyan élelmiszer- és agrá-  GRApoILA  meghaladhatja a várt értéket. – a   kedvezett, ami a gazdálkodók   met brazsil Dávid. májustól júliu-  hiszen a szerződéses kapcsolat-
          korábban kiadott prognózisunk-  pénztárcájára is jó hatással volt, a   sig több ízben jégkárról érkeztek   nak köszönhetően a termelő és a
                                                                                                     felvásárló előre meg tudott
 A tudásalapú agráriumé a jövő  ban 4,1 millió mázsa szőlő szere-  kisebb fertőzési nyomás miatt   jelentések, a mátrai borvidéket   egyezni a beszállítás idejében és
                                        kevesebbet kellett növényvéde-
                                                                       például többször megtépázta a
          pelt, amiből 2,9–3,1 millió hektoli-
                                                                                                     mennyiségében. emellett sikerült
                                                                       szeszélyes időjárás. a főtitkár sze-
                                        lemre költeni.
          ter bor készülhet el. az első szüre-
          ti eredmények ennél kedvezőb-   bár országos átlagban valóban   rint bár egyes termelőknek   elkerülni a tavalyi szezonra jellem-
 október 11–12. között tartották –   az esemény is jól mutatja, hogy   meg lehetett ismerni, különböző   seiket (pl.: a támogatott kutatási   bek, a tényleges mennyiség 5–10   nagyon kedvezőek az idei szüreti   nagyon nagy kiesést okozott a   ző negatív árspirált is. a főtitkár
 a portugál kormány és az európai   a tudásalapú agrárgazdaság felé   országokból. ezek sok esetben   projektek számára előírás a „gya-  százalékkal meghaladhatja a a   eredmények, vannak borvidékek,   jégverés, de ez nem jelenti azt,   megjegyezte: vannak olyan ele-
 bizottság szervezésében – az első   történő elmozdulás szükségessé-  azonban elszigetelten működ-  korlati összefoglaló” készítése)   tavalyi értéket – emelte ki. a szak-  ahol az időjárási szélsőségek   hogy a fogyasztók ne találnának   mei a szabályozásnak, amelyek
 európai agrár-Innovációs feszti-  ge, az innovációk ösztönzése   nek, újításaik ismertté válása és   továbbfejlesztik, és az elkövetke-  ember szerint mennyiségi és   komoly károkat okoztak. Január-  mátrai borokat a polcokon.   még finomhangolásra szorulnak,
 vált, agri-Innovation summit 2017   egyre inkább fókuszban van, ami   általános elterjedése európa-   zendőkben is gondot fordítanak   minőségi szempontból is kivéte-  ban az ország számos pontján   az elmúlt években rendre gon-  ugyanakkor abban minden piaci
 néven. a lisszabonban megrende-  nem csupán üres politikai célként   szerte még nem zökkenőmen-  a hasonló területen tevékenyke-  les az idei évjárat. mindez elsősor-  rekordalacsony hőmérsékletet   dot okozott az árak hektikussága   szereplő egyetért, hogy jó az
 zett eseményen körülbelül 500 fő   jelenik meg, hanem a megvalósu-  tes. a summit megszervezése   dő kutatási és gyakorlati szerep-  ban az időjárásnak köszönhető. –   mértek, a téli fagy azonban nem   a szőlő piacán. sok esetben elő-  irány, amelyen az ágazat elindult.
 vett részt. a rendezvény célja volt   lást pénzügyi forrásokkal (pl.   ezért azon túl, hogy inputot   lők találkozására.  Igaz, hogy az átlagosnál kevesebb   okozott jelentős kárt: az ültetvé-  fordult, hogy a felvásárlók indo-  n KöpöNCEI CSILLA
 összehozni az agrár-innovációs   H2020, eIP) és egyéb módon (pl.:   adott a 2020 utáni eU-s agrárin-  az eseményen sajnos egyelőre   kolatlanul alacsony árat kínáltak a
 területen releváns szereplőket, így   információk áramoltatása, ren-  novációs politika számára, a   kevés magyar résztvevő volt, de   Zuhant a világ bortermelése  szőlőért, ami nagyban megnehe-
 mezőgazdasági termelőket kutató-  dezvények) is segítik. egy-két éve   különböző országok szereplői   az eIP operatív csoportok hazai   zítette a termelők dolgát. a HnT
 kat, szaktanácsadókat, nonprofit   továbbá különös figyelmet fordí-  közötti tapasztalatcserét is szol-  kiválasztásával várhatóan egyre   Több évtizedes mélypontra zuhanhat az idén a világ bortermelé-  az idén piacszervezési intézkedést
 szervezeteket, állami intézménye-  tanak az esemény fő témájának is   gálta; az eseményen továbbá az   több innovatív szereplő tud majd   se, a nemzetközi szőlészeti és borszervezet 246,7 millió hektoliterre   vezetett be, ami keretek közé szo-
 ket, valamint az európai Innovációs   választott digitalizációban rejlő   európai bizottság is jelezte, hogy   magyarországról is becsatlakozni   becsüli az idei mennyiséget. ennek oka, hogy a világ három legna-  rítja a felvásárlás módját és az
 Partnerség (eIP) keretében támo-  lehetőségek kihasználásának ösz-  a már fellelhető megoldások és   a nemzetközi események, projek-  gyobb termelő országában, olaszországban, franciaországban és   árak meghatározását is. a szabá-
 gatott operatív csoportok képvise-  tönzésére is.  jó gyakorlatok terjesztésére   tek munkájába. bővebb informá-  spanyolországban a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt az átla-  lyozás szerint a hazai piacon
 lőit és egyéb innovatív vállalkozá-  a fesztivál alatt több innovatív   nagyobb figyelmet fordít majd.   ció: www.aislisbon2017.com.  gosnál jóval kevesebb szőlőt takaríthattak be a gazdálkodók.   három módon lehet szőlőt érté-
 sokat.  vállalkozást, illetve projektet is   a már korábban tett intézkedé-  n RESzKETő TíMEA  kesíteni. a feldolgozók előre meg-
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12