Page 6 - NAKlap_2017_11
P. 6

6                                                                                       2017. november | NAKlap                         NAKlap | 2017.  november                                                                                          7


          Élménybeszámoló a brüsszeli                                                                                                             Kiemelkedő évjáratot




          FOOD 2030 konferenciáról                                                                                                                remélnek a borászok





           a közelmúltban meghívást kap-                                                             rinnovációs támogatási rendsze-
          tam a nemzeti agrárgazdasági                                                               rek és szabályozási környezet                A rendkívül hideg tél, a száraz nyár és a
          Kamarától, hogy vegyek részt egy                                                           kialakítására, amelyek ténylege-             jégverések ellenére a legtöbb hazai borvi-
          brüsszeli agrárinnovációs műhely-                                                          sen segítenék gyakorlati, min-               déken kiváló termést takaríthattak be az
          munkán, amely a 2017. október                                                              dennapi munkánkat. Összegyűj-                idén a szőlősgazdák. A mennyiségi és
          16–17-e között megrendezett                                                                töttük a hiányosságokat, és igye-            minőségi szempontból is kiemelkedő évjá-
          „agri-food smes collaborating for                                                          keztünk ezekre megoldási javas-              ratnak köszönhetően a megszokottnál is
          innovation along the supply chain                                                          latokat is tenni.
          – What, who, how?” elnevezésű                                                                azt gondolom, hogy a problé-               ízletesebb borok kerülhetnek a palackokba.
          workshop volt. a jelentkezésemet                                                           ma- és egyben megoldáskeresés
          beküldtem, és egy többkörös                                                                a saját munkánkban is reflektálás-            végére ért az idei szüret a sző-  eső esett a nyári időszakban, de
          kiválasztási procedúra után értesí-                                                        ra ösztönzött mindenkit. nehéz               lőskertekben, a termés már a pin-  az a kevés csapadék a legjobbkor
          tettek, hogy részt vehetek az                                                              kiszakadni a mindennapos mun-                cékben van. brazsil Dávid, a Hegy-  érkezett. Így nagyon szépen érett,
          interaktív egyeztetésen.                                                                   kából, és minden szempontból                 községek nemzeti Tanácsának   egészséges szőlőt lehetett szüre-
           ennek köszönhetően egy auszt-                                                             távolról szemlélni a munkafolya-             főtitkára lapunknak elmondta: a   telni, kedvező savtartalommal. a
          rál Global Inspired by nevű cso-                                                           matainkat, de ez a rendezvény                gazdálkodók mára a szőlőtermés   várakozások szerint kiváló gyü-
          port is felkeresett, így nemzetközi   met lekötő stílusban vezette fel és   zépvállalkozások valósítottak   erre lehetőséget adott, miközben   jelentős részét, több mint 95 szá-  mölcsös borok kerülhetnek a pin-  nyek jól átvészelték a hideget. ezt   kötött szerződés mellett vásárol-
          fórumon is megjelenhettünk zero   vezette végig az előadásokat,   meg. az előadások során valódi   hozzánk hasonlóktól tanulhat-        zalékát betakarították. Tokajban   cékbe – mondta. az újborokat a   követően tavasszal is fagykár   hatják meg a terményt a gazdák-
          Waste technológiánkkal. az első   valamint egy elektronikus rend-  inspirációt kaptam a jövőbeni   tam, tapasztalatot is cserélhet-     még zajlik az aszúszemszüret,   hagyományok szerint márton   fenyegette a hazai szőlőskerteket,   tól. Ha nem rendelkeznek ilyen
          napon, a World food Day keretein   szeren keresztül állandó kérdés-  munkánkhoz. Jegyzeteltünk, ötle-  tünk. emellett a szünet lehetősé-  illetve az ország egyes borvidéke-  napján kóstolhatják meg a   az időjárás azonban ez alkalom-  szerződéssel, akkor az árakat vagy
          belül egy élelmiszer-innovációs,   feltevésre, véleményezésére is   teltünk, egymást segítettük javas-  get teremtett a kapcsolatépítésre   in vannak kint késői szüretre szánt   fogyasztók, ekkor nyílnak meg az   mal is kegyes volt. – a nyugati   az előre meghirdetett szinthez,
          élelmiszerhulladék-csökkentésről   lehetőség volt.           latainkkal.                   is, amelyet szinte „kötelezővé tet-          fehér-, illetve különleges minősé-  új évjárat palackjai. Ugyanakkor   határnál szinte megállt a hideg   vagy a HnT árprognózisához kell
          szóló konferencián hallgattam   a második nap első felében    a délutáni részben többféle   tek”, hiszen szabály volt minden            gő kékszőlő fajták. bár a konkrét   egy-két friss bor, mint az Irsai oli-  levegő, így a tavaszi fagy gyakor-  igazítaniuk. brazsil Dávid szerint
          izgalmas előadásokat. az izgal-  előadásokat hallgattunk meg,   feladat és kérdéskör megvála-  szünetben egy idegennek bemu-            adatok egyelőre nem állnak ren-  vér vagy a Csabagyöngye, már   latilag csak az osztrák határ köz-  az intézkedésnek köszönhetően
          mas szót ezúttal komolyan gon-  amelyek olyan pozitív élelmiszer-  szolására kisebb csoportokba   tatkozni.                             delkezésre, a főtitkár szerint a   kikerült a polcokra. a száraz időjá-  vetlen közelében lévő ültetvénye-  az idén a korábbiaknál jóval koor-
          dolom, mert a rendezvény mode-  technológiai újításokról és ötle-  álltunk össze, és javaslatokat tet-  n pINCzÉS MARIANNA              leszüretelt szőlő mennyisége   rás a gombabetegségeknek sem   ket érintette – hívta fel a figyel-  dináltabb volt a betakarítás,
          rátora rendkívül közvetlen, figyel-  tekről szóltak, amelyeket kis-kö-  tünk olyan élelmiszer- és agrá-        GRApoILA                 meghaladhatja a várt értéket. – a   kedvezett, ami a gazdálkodók   met brazsil Dávid. májustól júliu-  hiszen a szerződéses kapcsolat-
                                                                                                                                                  korábban kiadott prognózisunk-  pénztárcájára is jó hatással volt, a   sig több ízben jégkárról érkeztek   nak köszönhetően a termelő és a
                                                                                                                                                                                                                                             felvásárló előre meg tudott
          A tudásalapú agráriumé a jövő                                                                                                           ban 4,1 millió mázsa szőlő szere-  kisebb fertőzési nyomás miatt   jelentések, a mátrai borvidéket   egyezni a beszállítás idejében és
                                                                                                                                                                                kevesebbet kellett növényvéde-
                                                                                                                                                                                                               például többször megtépázta a
                                                                                                                                                  pelt, amiből 2,9–3,1 millió hektoli-
                                                                                                                                                                                                                                             mennyiségében. emellett sikerült
                                                                                                                                                                                                               szeszélyes időjárás. a főtitkár sze-
                                                                                                                                                                                lemre költeni.
                                                                                                                                                  ter bor készülhet el. az első szüre-
                                                                                                                                                  ti eredmények ennél kedvezőb-   bár országos átlagban valóban   rint bár egyes termelőknek   elkerülni a tavalyi szezonra jellem-
           október 11–12. között tartották –   az esemény is jól mutatja, hogy   meg lehetett ismerni, különböző   seiket (pl.: a támogatott kutatási   bek, a tényleges mennyiség 5–10   nagyon kedvezőek az idei szüreti   nagyon nagy kiesést okozott a   ző negatív árspirált is. a főtitkár
          a portugál kormány és az európai   a tudásalapú agrárgazdaság felé   országokból. ezek sok esetben   projektek számára előírás a „gya-  százalékkal meghaladhatja a a   eredmények, vannak borvidékek,   jégverés, de ez nem jelenti azt,   megjegyezte: vannak olyan ele-
          bizottság szervezésében – az első   történő elmozdulás szükségessé-  azonban elszigetelten működ-  korlati összefoglaló” készítése)     tavalyi értéket – emelte ki. a szak-  ahol az időjárási szélsőségek   hogy a fogyasztók ne találnának   mei a szabályozásnak, amelyek
          európai agrár-Innovációs feszti-  ge, az innovációk ösztönzése   nek, újításaik ismertté válása és   továbbfejlesztik, és az elkövetke-  ember szerint mennyiségi és   komoly károkat okoztak. Január-  mátrai borokat a polcokon.   még finomhangolásra szorulnak,
          vált, agri-Innovation summit 2017   egyre inkább fókuszban van, ami   általános elterjedése európa-   zendőkben is gondot fordítanak    minőségi szempontból is kivéte-  ban az ország számos pontján   az elmúlt években rendre gon-  ugyanakkor abban minden piaci
          néven. a lisszabonban megrende-  nem csupán üres politikai célként   szerte még nem zökkenőmen-  a hasonló területen tevékenyke-        les az idei évjárat. mindez elsősor-  rekordalacsony hőmérsékletet   dot okozott az árak hektikussága   szereplő egyetért, hogy jó az
          zett eseményen körülbelül 500 fő   jelenik meg, hanem a megvalósu-  tes. a summit megszervezése   dő kutatási és gyakorlati szerep-     ban az időjárásnak köszönhető. –   mértek, a téli fagy azonban nem   a szőlő piacán. sok esetben elő-  irány, amelyen az ágazat elindult.
          vett részt. a rendezvény célja volt   lást pénzügyi forrásokkal (pl.   ezért azon túl, hogy inputot   lők találkozására.                Igaz, hogy az átlagosnál kevesebb   okozott jelentős kárt: az ültetvé-  fordult, hogy a felvásárlók indo-  n KöpöNCEI CSILLA
          összehozni az agrár-innovációs   H2020, eIP) és egyéb módon (pl.:   adott a 2020 utáni eU-s agrárin-  az eseményen sajnos egyelőre                                                                   kolatlanul alacsony árat kínáltak a
          területen releváns szereplőket, így   információk áramoltatása, ren-  novációs politika számára, a   kevés magyar résztvevő volt, de      Zuhant a világ bortermelése                                szőlőért, ami nagyban megnehe-
          mezőgazdasági termelőket kutató-  dezvények) is segítik. egy-két éve   különböző országok szereplői   az eIP operatív csoportok hazai                                                                zítette a termelők dolgát. a HnT
          kat, szaktanácsadókat, nonprofit   továbbá különös figyelmet fordí-  közötti tapasztalatcserét is szol-  kiválasztásával várhatóan egyre    Több évtizedes mélypontra zuhanhat az idén a világ bortermelé-  az idén piacszervezési intézkedést
          szervezeteket, állami intézménye-  tanak az esemény fő témájának is   gálta; az eseményen továbbá az   több innovatív szereplő tud majd   se, a nemzetközi szőlészeti és borszervezet 246,7 millió hektoliterre   vezetett be, ami keretek közé szo-
          ket, valamint az európai Innovációs   választott digitalizációban rejlő   európai bizottság is jelezte, hogy   magyarországról is becsatlakozni   becsüli az idei mennyiséget. ennek oka, hogy a világ három legna-  rítja a felvásárlás módját és az
          Partnerség (eIP) keretében támo-  lehetőségek kihasználásának ösz-  a már fellelhető megoldások és   a nemzetközi események, projek-      gyobb termelő országában, olaszországban, franciaországban és   árak meghatározását is. a szabá-
          gatott operatív csoportok képvise-  tönzésére is.            jó gyakorlatok terjesztésére   tek munkájába. bővebb informá-                spanyolországban a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt az átla-  lyozás szerint a hazai piacon
          lőit és egyéb innovatív vállalkozá-  a fesztivál alatt több innovatív   nagyobb figyelmet fordít majd.   ció: www.aislisbon2017.com.      gosnál jóval kevesebb szőlőt takaríthattak be a gazdálkodók.   három módon lehet szőlőt érté-
          sokat.                        vállalkozást, illetve projektet is   a már korábban tett intézkedé-      n RESzKETő TíMEA                                                                              kesíteni. a feldolgozók előre meg-
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11