Page 6 - NAKlap_2017_11
P. 6
6 2017. november | NAKlap NAKlap | 2017. november 7
Élménybeszámoló a brüsszeli Kiemelkedő évjáratot
FOOD 2030 konferenciáról remélnek a borászok
a közelmúltban meghívást kap- rinnovációs támogatási rendsze-
tam a nemzeti agrárgazdasági rek és szabályozási környezet A rendkívül hideg tél, a száraz nyár és a
Kamarától, hogy vegyek részt egy kialakítására, amelyek ténylege- jégverések ellenére a legtöbb hazai borvi-
brüsszeli agrárinnovációs műhely- sen segítenék gyakorlati, min- déken kiváló termést takaríthattak be az
munkán, amely a 2017. október dennapi munkánkat. Összegyűj- idén a szőlősgazdák. A mennyiségi és
16–17-e között megrendezett töttük a hiányosságokat, és igye- minőségi szempontból is kiemelkedő évjá-
„agri-food smes collaborating for keztünk ezekre megoldási javas- ratnak köszönhetően a megszokottnál is
innovation along the supply chain latokat is tenni.
– What, who, how?” elnevezésű azt gondolom, hogy a problé- ízletesebb borok kerülhetnek a palackokba.
workshop volt. a jelentkezésemet ma- és egyben megoldáskeresés
beküldtem, és egy többkörös a saját munkánkban is reflektálás- végére ért az idei szüret a sző- eső esett a nyári időszakban, de
kiválasztási procedúra után értesí- ra ösztönzött mindenkit. nehéz lőskertekben, a termés már a pin- az a kevés csapadék a legjobbkor
tettek, hogy részt vehetek az kiszakadni a mindennapos mun- cékben van. brazsil Dávid, a Hegy- érkezett. Így nagyon szépen érett,
interaktív egyeztetésen. kából, és minden szempontból községek nemzeti Tanácsának egészséges szőlőt lehetett szüre-
ennek köszönhetően egy auszt- távolról szemlélni a munkafolya- főtitkára lapunknak elmondta: a telni, kedvező savtartalommal. a
rál Global Inspired by nevű cso- matainkat, de ez a rendezvény gazdálkodók mára a szőlőtermés várakozások szerint kiváló gyü-
port is felkeresett, így nemzetközi met lekötő stílusban vezette fel és zépvállalkozások valósítottak erre lehetőséget adott, miközben jelentős részét, több mint 95 szá- mölcsös borok kerülhetnek a pin- nyek jól átvészelték a hideget. ezt kötött szerződés mellett vásárol-
fórumon is megjelenhettünk zero vezette végig az előadásokat, meg. az előadások során valódi hozzánk hasonlóktól tanulhat- zalékát betakarították. Tokajban cékbe – mondta. az újborokat a követően tavasszal is fagykár hatják meg a terményt a gazdák-
Waste technológiánkkal. az első valamint egy elektronikus rend- inspirációt kaptam a jövőbeni tam, tapasztalatot is cserélhet- még zajlik az aszúszemszüret, hagyományok szerint márton fenyegette a hazai szőlőskerteket, tól. Ha nem rendelkeznek ilyen
napon, a World food Day keretein szeren keresztül állandó kérdés- munkánkhoz. Jegyzeteltünk, ötle- tünk. emellett a szünet lehetősé- illetve az ország egyes borvidéke- napján kóstolhatják meg a az időjárás azonban ez alkalom- szerződéssel, akkor az árakat vagy
belül egy élelmiszer-innovációs, feltevésre, véleményezésére is teltünk, egymást segítettük javas- get teremtett a kapcsolatépítésre in vannak kint késői szüretre szánt fogyasztók, ekkor nyílnak meg az mal is kegyes volt. – a nyugati az előre meghirdetett szinthez,
élelmiszerhulladék-csökkentésről lehetőség volt. latainkkal. is, amelyet szinte „kötelezővé tet- fehér-, illetve különleges minősé- új évjárat palackjai. Ugyanakkor határnál szinte megállt a hideg vagy a HnT árprognózisához kell
szóló konferencián hallgattam a második nap első felében a délutáni részben többféle tek”, hiszen szabály volt minden gő kékszőlő fajták. bár a konkrét egy-két friss bor, mint az Irsai oli- levegő, így a tavaszi fagy gyakor- igazítaniuk. brazsil Dávid szerint
izgalmas előadásokat. az izgal- előadásokat hallgattunk meg, feladat és kérdéskör megvála- szünetben egy idegennek bemu- adatok egyelőre nem állnak ren- vér vagy a Csabagyöngye, már latilag csak az osztrák határ köz- az intézkedésnek köszönhetően
mas szót ezúttal komolyan gon- amelyek olyan pozitív élelmiszer- szolására kisebb csoportokba tatkozni. delkezésre, a főtitkár szerint a kikerült a polcokra. a száraz időjá- vetlen közelében lévő ültetvénye- az idén a korábbiaknál jóval koor-
dolom, mert a rendezvény mode- technológiai újításokról és ötle- álltunk össze, és javaslatokat tet- n pINCzÉS MARIANNA leszüretelt szőlő mennyisége rás a gombabetegségeknek sem ket érintette – hívta fel a figyel- dináltabb volt a betakarítás,
rátora rendkívül közvetlen, figyel- tekről szóltak, amelyeket kis-kö- tünk olyan élelmiszer- és agrá- GRApoILA meghaladhatja a várt értéket. – a kedvezett, ami a gazdálkodók met brazsil Dávid. májustól júliu- hiszen a szerződéses kapcsolat-
korábban kiadott prognózisunk- pénztárcájára is jó hatással volt, a sig több ízben jégkárról érkeztek nak köszönhetően a termelő és a
felvásárló előre meg tudott
A tudásalapú agráriumé a jövő ban 4,1 millió mázsa szőlő szere- kisebb fertőzési nyomás miatt jelentések, a mátrai borvidéket egyezni a beszállítás idejében és
kevesebbet kellett növényvéde-
például többször megtépázta a
pelt, amiből 2,9–3,1 millió hektoli-
mennyiségében. emellett sikerült
szeszélyes időjárás. a főtitkár sze-
lemre költeni.
ter bor készülhet el. az első szüre-
ti eredmények ennél kedvezőb- bár országos átlagban valóban rint bár egyes termelőknek elkerülni a tavalyi szezonra jellem-
október 11–12. között tartották – az esemény is jól mutatja, hogy meg lehetett ismerni, különböző seiket (pl.: a támogatott kutatási bek, a tényleges mennyiség 5–10 nagyon kedvezőek az idei szüreti nagyon nagy kiesést okozott a ző negatív árspirált is. a főtitkár
a portugál kormány és az európai a tudásalapú agrárgazdaság felé országokból. ezek sok esetben projektek számára előírás a „gya- százalékkal meghaladhatja a a eredmények, vannak borvidékek, jégverés, de ez nem jelenti azt, megjegyezte: vannak olyan ele-
bizottság szervezésében – az első történő elmozdulás szükségessé- azonban elszigetelten működ- korlati összefoglaló” készítése) tavalyi értéket – emelte ki. a szak- ahol az időjárási szélsőségek hogy a fogyasztók ne találnának mei a szabályozásnak, amelyek
európai agrár-Innovációs feszti- ge, az innovációk ösztönzése nek, újításaik ismertté válása és továbbfejlesztik, és az elkövetke- ember szerint mennyiségi és komoly károkat okoztak. Január- mátrai borokat a polcokon. még finomhangolásra szorulnak,
vált, agri-Innovation summit 2017 egyre inkább fókuszban van, ami általános elterjedése európa- zendőkben is gondot fordítanak minőségi szempontból is kivéte- ban az ország számos pontján az elmúlt években rendre gon- ugyanakkor abban minden piaci
néven. a lisszabonban megrende- nem csupán üres politikai célként szerte még nem zökkenőmen- a hasonló területen tevékenyke- les az idei évjárat. mindez elsősor- rekordalacsony hőmérsékletet dot okozott az árak hektikussága szereplő egyetért, hogy jó az
zett eseményen körülbelül 500 fő jelenik meg, hanem a megvalósu- tes. a summit megszervezése dő kutatási és gyakorlati szerep- ban az időjárásnak köszönhető. – mértek, a téli fagy azonban nem a szőlő piacán. sok esetben elő- irány, amelyen az ágazat elindult.
vett részt. a rendezvény célja volt lást pénzügyi forrásokkal (pl. ezért azon túl, hogy inputot lők találkozására. Igaz, hogy az átlagosnál kevesebb okozott jelentős kárt: az ültetvé- fordult, hogy a felvásárlók indo- n KöpöNCEI CSILLA
összehozni az agrár-innovációs H2020, eIP) és egyéb módon (pl.: adott a 2020 utáni eU-s agrárin- az eseményen sajnos egyelőre kolatlanul alacsony árat kínáltak a
területen releváns szereplőket, így információk áramoltatása, ren- novációs politika számára, a kevés magyar résztvevő volt, de Zuhant a világ bortermelése szőlőért, ami nagyban megnehe-
mezőgazdasági termelőket kutató- dezvények) is segítik. egy-két éve különböző országok szereplői az eIP operatív csoportok hazai zítette a termelők dolgát. a HnT
kat, szaktanácsadókat, nonprofit továbbá különös figyelmet fordí- közötti tapasztalatcserét is szol- kiválasztásával várhatóan egyre Több évtizedes mélypontra zuhanhat az idén a világ bortermelé- az idén piacszervezési intézkedést
szervezeteket, állami intézménye- tanak az esemény fő témájának is gálta; az eseményen továbbá az több innovatív szereplő tud majd se, a nemzetközi szőlészeti és borszervezet 246,7 millió hektoliterre vezetett be, ami keretek közé szo-
ket, valamint az európai Innovációs választott digitalizációban rejlő európai bizottság is jelezte, hogy magyarországról is becsatlakozni becsüli az idei mennyiséget. ennek oka, hogy a világ három legna- rítja a felvásárlás módját és az
Partnerség (eIP) keretében támo- lehetőségek kihasználásának ösz- a már fellelhető megoldások és a nemzetközi események, projek- gyobb termelő országában, olaszországban, franciaországban és árak meghatározását is. a szabá-
gatott operatív csoportok képvise- tönzésére is. jó gyakorlatok terjesztésére tek munkájába. bővebb informá- spanyolországban a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt az átla- lyozás szerint a hazai piacon
lőit és egyéb innovatív vállalkozá- a fesztivál alatt több innovatív nagyobb figyelmet fordít majd. ció: www.aislisbon2017.com. gosnál jóval kevesebb szőlőt takaríthattak be a gazdálkodók. három módon lehet szőlőt érté-
sokat. vállalkozást, illetve projektet is a már korábban tett intézkedé- n RESzKETő TíMEA kesíteni. a feldolgozók előre meg-