Page 7 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 7
Bor- és pezsgőgyártó technikus 5 0721 05 01
szakma azonosító
5
Magyar Képesítési Az élelmiszeripari ágazat ötéves képzése, amely érett- • Borokat minősít érzékszervi (borkóstoló)
Keretrendszer ségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzé- és laboratóriumi vizsgálatokkal.
szerinti szintje sével zárul. • A szükséges dokumentációt elkészíti, vezeti.
• A borturizmus aktív résztvevője.
Téged vár a bor- és pezsgőgyártó technikus szakma, ha:
• érdekel a borkészítés; Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
• kíváncsi vagy mi a különbség a pezsgő, habzóbor • Szőlőtermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági
és a gyöngyöző bor között; üzemekben.
• szívesen dolgozol másokkal, irányításukat is vállalod; • Borászatokban.
• szeretnél minőségi alapanyagból minőségi élelmi • Borászati eszközöket forgalmazó cégnél.
szert előállítani. • Vállalkozásoknál (akár sajátban is).
Mivel foglalkozik a bor- és pezsgőgyártó technikus? Azok számára ajánljuk, akik minőségi borokat sze
• Szőlőtelepítést, szőlőművelést végez és irányít. retnének előállítani, akik a hírneves magyar borokat
• A szőlő betakarítást tervezi és irányítja. korszerű technológiával kívánják előállítani, akik
• A must kezelését, javítását, tartósítását végzi. szeretnék ugyanazt a minőségű bort előállítani
• Fehér, rozé, siller és vörösbort készít. évente más minőségű alapanyagból.
• A bort szakszerűen tárolja.
• Borkülönlegességet készít különféle eljárással.
• Pezsgőt és egyéb szénsavas borokat készít.
6 7