Page 4 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 4
TARTALOM
1. Bor- és pezsgőgyártó technikus (szakma) .................7 9. Húsipari technikus (szakma) ...............................................39
Élelmiszeripar ágazat 2. Édességkészítő (szakma) ............................................................9 10. Kistermelői élelmiszer-előállító (szakma) ...............41
2.1 Csokoládétermék gyártó (részszakma) .......................11
11. Pék (szakma) ....................................................................................... 43
.
2.2 Keksz- és ostyagyártó (részszakma) ............................. 13 11.1 Sütőipari és gyorspékségi munkás (részszakma) 45
3. Élelmiszer-ellenőrzési technikus (szakma) ............15 12. Pék-cukrász (szakma) ..................................................................47
Az ágazathoz tartozik számos élelmiszeripari és az Az ágazati alapoktatást követően szakképző iskolá 4. Élelmiszeripari gépésztechnikus (szakma) ............17 12.1 Süteménykészítő (részszakma) ..........................................49
élelmiszerek előállítását biztosító élelmiszeripari ban a 9. évfolyam, technikumban a 10. évfolyam vé 5. Élelmiszeripari gépkezelő (szakma) ............................19 13. Sütő- és cukrászipari technikus (szakma) ..............51
gépész szakma. gén – lehetőség nyílik különböző szakmák választásá 5.1 Élelmiszeripari csomagológép kezelő (részszakma) .21 14. Szőlész-borász (szakma).......................................................... 53
A mai világ megköveteli az egészséges, biztonságos ra. Tanulj ezen az ágazaton, ha kíváncsi vagy hogyan 6. Erjedés- és üdítőital-ipari technikus (szakma) .........23 14.1 Pincemunkás (részszakma).....................................................55
élelmiszerek előállítását. Folyamatosan fejlődnek készül a sajt, a konzerv, a bor, a sör, a kedvenc sza 7. Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő (szakma) 25 14.2 Szőlőfeldolgozó (részszakma) ..............................................57
a technológiák, valamint korszerűsödnek az alkal lámid, mitől lesz a káposztából savanyú káposzta… 7.1 Sörgyártó (részszakma) ..............................................................27 15. Tartósítóipari technikus (szakma) .................................59
mazott gépek, berendezések. Az ágazatnak jól kép Megismerheted a titokzatos mikroorganizmusok 7.2 Üdítőital-ipari termékkészítő (részszakma) ..........29 16. Tartósítóiparitermék-készítő (szakma) ......................61
zett szakemberekre van szüksége. láthatatlan tevékenységeit! 8. Hentes és húskészítmény-készítő (szakma) .........31 16.1 Konzervgyártó (részszakma) ................................................. 63
A közös ágazati alapoktatás folyamán a tanulók Kisüzemi, nagyüzemi élelmiszergyártás mellett kö 8.1 Csontozó munkás (részszakma) ........................................ 33 17. Tejipari technikus (szakma) ...................................................65
azokat az ismereteket sajátítják el, amelyek vala zel kerülhetsz a kézműves élelmiszerek előállításá 8.2 Húskészítmény gyártó (részszakma) .............................35 18. Tejtermékkészítő (szakma) .....................................................67
mennyi, az ágazathoz tartozó szakmánál azonosak hoz is. 8.3 Vágóhídi munkás (részszakma) ..........................................37 18.1 Tejipari munkás (részszakma) .............................................69
és szükségesek.
4 4 5 5