Page 22 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 22
Erjedés- és üdítőital-ipari technikus 5 0721 05 06
szakma azonosító
5
Magyar Képesítési Az élelmiszeripari ágazat ötéves képzése, amely • Meghatározza az ízhibák okát.
Keretrendszer érettségivel és technikus szintű szakképzettség meg- • A technológiai folyamatokhoz kapcsolódó
szerinti szintje szerzésével zárul. minőségbiztosítási rendszert működteti.
• Vállalkozást működtet, termékeket értékesít.
Téged vár az erjedés- és üdítőital-ipari technikus szakma, • Törvényi előírásokat ismeri és alkalmazza.
ha: • Informatikai eszközöket használ.
ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
• érdekel, hogy miért más a dzsúsz és a szőlőlé,
vagy milyen folyamatok zajlanak a sör vagy Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
a biológiai ecet gyártása során; • Üdítőitalgyártó üzemnél.
• szívesen végzel laboratóriumi munkát; • Ecetgyártó üzemnél.
• alkalmasnak érzed magad a rád bízott csapat • Sörgyártó üzemnél.
irányítására. • Szeszesital gyártó üzemnél.
• Ásványvízgyártónál.
Mivel foglalkozik az erjedés- és üdítőital-ipari technikus? • Saját vállalkozásban.
• A szakterülethez tartozó technológiai folyama
tokat irányítja. Azok számára ajánljuk, akik szívesen dolgoznának
• Üdítőitalt, élesztőt, malátát, keményítőt, sört, erjedésipari üzemekben, és új termékekkel – új
gyümölcspálinkát, ecetet gyárt. üdítőitallal, vagy saját ízvilágú sörrel – szeretnének
• Alapanyag, gyártásközi és késztermék ellenőr megjelenni a piacon. Vállalkozóként pl. szikvíz vagy
zést végez. üdítőitalgyártó üzemet szeretnének vezetni.
22 23