Page 15 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 15

Élelmiszer-ellenőrzési technikus                                 5 0721 05 03
                                                                         szakma azonosító
 5

 Magyar Képesítési   Az élelmiszeripari ágazat ötéves képzése, amely  •  Kimutatja az élelmiszerekben a környezetből be­
 Keretrendszer   érettségivel és technikus szintű szakképzettség meg-  kerülő káros anyagokat, az eredményeket számító­
 szerinti szintje  szerzésével zárul.            gépen rögzíti és értékeli.
                                               •  Biztosítja a biztonságos élelmiszerek előállítását.
       Téged vár az élelmiszer-ellenőrzési technikus
       szakma, ha:                              Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
 ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
       •  érdekelnek az élelmiszerek összetevői;  •  A Nemzeti Élelmiszerlánc­biztonsági Hivatalnál.
       •  szeretnél megbizonyosodni az adalékanyag    •  Élelmiszeripari  üzemeknél  és  laboratóriumoknál
         mentességről;                           (pl. ásványvíz­, üdítőital­gyártóknál, tej­, tartósító
       •  szeretnéd megismerni a modern műszerekkel   üzemeknél, valamint hűtőháznál, sörgyárnál stb.)
         végzett laboratóriumi méréseket;      •  Önálló vállalkozóként minőségbiztosítási feladatok
       •  szívesen dolgozol csapatban.           ellátása élelmiszeripari cégeknél.

       Mivel foglalkozik az élelmiszer-ellenőrzési technikus?  Azok számára ajánljuk, akiket érdekel az élelmi­
       •  Meghatározza az élelmiszerek összetételét.   szeripar,  szeretnének  korszerű,  laboratóriumi
       •  Vizsgálja az élelmiszerek megjelenését, ízét, állagát. műszerekkel dolgozni, egészséges, vegyszer­ és
       •  Ellenőrzi a gépek, berendezések higiéniáját,   növényvédőszer ­mentes élelmiszerek előállításá­
         tisztaságát.                           ban részt venni. Azoknak, akik elhivatottak a bizton­
                                                ságos élelmiszer­előállításban.


 14                                                                                  15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20