Page 14 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 14
Élelmiszer-ellenőrzési technikus 5 0721 05 03
szakma azonosító
5
Magyar Képesítési Az élelmiszeripari ágazat ötéves képzése, amely • Kimutatja az élelmiszerekben a környezetből be
Keretrendszer érettségivel és technikus szintű szakképzettség meg- kerülő káros anyagokat, az eredményeket számító
szerinti szintje szerzésével zárul. gépen rögzíti és értékeli.
• Biztosítja a biztonságos élelmiszerek előállítását.
Téged vár az élelmiszer-ellenőrzési technikus
szakma, ha: Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
• érdekelnek az élelmiszerek összetevői; • A Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatalnál.
• szeretnél megbizonyosodni az adalékanyag • Élelmiszeripari üzemeknél és laboratóriumoknál
mentességről; (pl. ásványvíz, üdítőitalgyártóknál, tej, tartósító
• szeretnéd megismerni a modern műszerekkel üzemeknél, valamint hűtőháznál, sörgyárnál stb.)
végzett laboratóriumi méréseket; • Önálló vállalkozóként minőségbiztosítási feladatok
• szívesen dolgozol csapatban. ellátása élelmiszeripari cégeknél.
Mivel foglalkozik az élelmiszer-ellenőrzési technikus? Azok számára ajánljuk, akiket érdekel az élelmi
• Meghatározza az élelmiszerek összetételét. szeripar, szeretnének korszerű, laboratóriumi
• Vizsgálja az élelmiszerek megjelenését, ízét, állagát. műszerekkel dolgozni, egészséges, vegyszer és
• Ellenőrzi a gépek, berendezések higiéniáját, növényvédőszer mentes élelmiszerek előállításá
tisztaságát. ban részt venni. Azoknak, akik elhivatottak a bizton
ságos élelmiszerelőállításban.
14 15