Page 31 - NAKlap 2021. december IX. évf. 12
P. 31
30 HALÁSZAT 2021. DECEMBER | LAP LAP | 2021. DECEMBER 31
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Mi kerül a karácsonyi halászlébe?
Tápláló és egészséges a magyar hal
Lassan, de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban hideg, csapadékszegény tavasz,
megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egész- majd a nyári aszály miatt egyre
nehezebb a termelés. A csapadék-
séges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő szegény idő és a működési költségek
étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asz- gyors növekedése az intenzív hal-
termelő üzemeket és a halfeldolgo-
tal elengedhetetlen kelléke is. zókat is nagyon megviseli, hiszen ezt
a növekményt a fogyasztói árakban
egyre nehezebb érvényesíteni. A
A magyar haltermelés környezet- forrása az omega-3 zsírsavaknak, adhatja. A halfogyasztás az elmúlt kedvezőtlen körülmények ellenére
barát módon, alacsony energiafel- amelyek csökkentik a szívroham években lassan, de folyamatosan szerencsére a hozam nem csökkent
használással, magas színvonalon kockázatát. A halak húsa laza szer- növekszik. Az Agrárminisztérium, a jelentősen, így lesz elég hazai hal
állít elő kiváló minőségű, egészséges kezetű, könnyen emészthető. A hal- Nemzeti Agrárgazdasági Kamara karácsonyra.
halhúst. A rendszeres halfogyasz- olaj gátolja a vérrögképződést, mér- (NAK), valamint a Magyar Akvakul- Hazánkban a legnagyobb mennyi-
tást nem véletlenül ajánlják a diete- sékli a vérzsírszintet, szabályozza a túra és Halászati Szakmaközi Szer- ségben termelt halfaj a ponty, amely-
tikusok, hiszen a halhús kevés vérnyomást. vezet (MA-HAL) is mindent megtesz, ből tavaly közel 12 000 tonna piaci
koleszterint tartalmaz, és nagy Az évenkénti kb. 6,5 kg/fő hazai hogy tovább növekedjen és minél méretű korosztályt halásztak le a
mennyiségben található benne halfogyasztás mintegy 35–40 szá- nagyobb arányban kerüljenek az tógazdasági haltermelők. A második
foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium zaléka a karácsonyi ünnepkörre esik, asztalra magyar halak. legnépszerűbb halfajunk az afrikai
és kalcium, továbbá gazdag A-, D-, ez egyes nagy haltermelők éves for- A tógazdasági haltermelésnek harcsa, ebből közel 4000 tonnát ter-
B2-, B6- és B12-vitaminokban. A hal galmának 60–70 százalékát is nehéz éve volt, az enyhe telet követő meltek a precíziós zárt rendszerekben.
Elmondható, hogy egyre több hal kerül
feldolgozott, konyhakész formában a
Vidékfejlesztési fogyasztók asztalára, ebben a kate-
góriában kiemelt az afrikai harcsa, a
Támogatások szálkamentes húsú hal jelentős része
így kerül eladásra. A hazai élelmi szer-
ellátáson kívül a halágazat komoly
szerepet vállal a horgászati célú ter-
mészetes vizek telepítésében is,
ahová évente 4–5 ezer tonna hal kerül
Kövesse videósorozatunkat! kihelyezésre, így elmondható, hogy a
horgászszervezetek a legnagyobb
Tudjon meg többet aVidékfejlesztési vevők közé tartoznak. A halak ára a
tavalyihoz képest – a takarmányárak
Program pályázatairól! növekedését követve – várhatóan
kismértékben növekedni fog idén
karácsonyra.
www.nak.hu/tamogatasok A MA-HAL kiemelt céljai között
szerepel a hazai haltermelés és
értékesítés felerősítése, ennek
érdekében a szervezet elindította a
Pályázzon sikeresen! rendszeres, legalább heti egy alka-
lommal történő halfogyasztásra
ösztönző „HalPéntek” kampányát. A 861713
karácsonyi halvásárlást segítve a
MA-HAL létrehozott egy interaktív
térképet a www.halpentek.hu web-
NEMZETI oldalon, ahol a fogyasztók könnyen
AGRÁRGAZDASÁGI AVIDÉKI TÉRSÉGEKBE BERUHÁZÓEURÓPA megtalálhatják a legközelebbi ter-
KAMARA
Európai Mezőgazdasági melői halárusító pontokat, illetve
VidékfejlesztésiAlap
halboltokat. A honlapon receptek,
AVIDÉKI TÉRSÉGEKBE BERUHÁZÓEURÓPA
sőt a halakkal kapcsolatos érdekes-
Az EMVA támogatások végrehajtására kijelölt hatóság
az AgrárminisztériumVidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. ségek is találhatóak.