Page 14 - NAKlap 2019. december VII. évf. 12 és 2020. január VIII. évf. 13
P. 14
14 NÖVÉNYTERMESZTÉS 2019. december–2020. január | LAP LAP | 2019. december–2020. január NNNNNNNNNNNNNNNNNNN 15
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Minőségbiztosítási kérdések Agrárstartupok megerősödését
a gabona termékláncban I. segíti elő a kamara
nyolc startup jutott be a a nemzeti agrárgazdasági
A 2019-es év meg- nemzeti agrárgazdasági Kama- Kamara és a design Terminal
ra (naK) és a design Terminal
együttműködésének előzmé-
mutatta, a gabona által életre hívott naK Techlab nye a nagy sikerű, 2019. márci-
usi innovációs ötletverseny, a
inkubációs program azon fázi-
és azon belül a búza sába, ahol már workshopokon, júliusi befektetői találkozó,
minősége akkor vég- konzultációkon, ágazati és kül- valamint az októberi rapid
tanácsadás, a ,,speedmento-
sős mentorok bevonásával
leges, amikor raktár- segítik a résztvevők fejlődését ring” esemény.
az agráriumban robbanássze-
ba került, megfelelő- és a nagyvállalatokkal közös rű változások várhatók a digitá-
munkát.
en felkészült munka- felfedezze, megismerje és lis technológiák és az új, innova-
a fő cél, hogy az agrárszektor
tív megoldások terjedése miatt,
társak megmintáz- alkalmazni kezdje azokat az amelyet jól példáznak a prog-
zák és a mintákat innovatív megoldásokat, ame- ramba bekerült startupok meg- 374051
oldásai is, amelyek nagymérték-
lyek alapjaiban és hosszú távon
laboratóriumban képesek megújítani a hazai ben hozzájárulhatnak az agár-
megvizsgálják. mezőgazdaság és élelmiszer- gazdaság hatékonyságához –
mutatott rá Győrffy balázs, a
ipar működését, valamint átfor-
málni az ágazattal kapcsolatos naK elnöke.
a jelenlegi gyakorlatban a minő- előítéleteket. naK
ségbiztosítási kérdéseket elsősor-
ban a fogyasztói termékeknél
hangsúlyozzák, de nem szabad
elfeledkezni arról, hogy a fogyasztó
egyben termelő is lehet és ettől
kezdve felelőssége önmagával Termeljen tiszta
szemben áll fenn. a minőségvizsgá-
lati fázisok elváltak egymástól és egy 12–16 hónapig tartó folyamat az okozta, hogy volt egy május a következő évek kiemelten fontos hasznot napelem
ennek rendszerét célszerű újra végén miért nem kíváncsi a termelő közepétől június közepéig tartó idő- szempontja, hogyan lehet növelni az
egyeztetni, hogy egy konzekvens az eredményre. a terület megvá- szak, amikor a csapadék úgy érke- árbevételt, a jövedelmet, és talán
és átlátható rend alakuljon ki. lasztása is éveken átnyúló döntés, zett meg, hogy szinte elmosta a ezen a ponton is lehet valamennyit rendszereinkkel
a terméklánc közepéről nézve fontos a termelési cél meghatáro- védekezés lehetőségét. találni. malmos szempontból nézve
szembesültünk azzal, hogy gyakran zása is, ezek befolyásolják a fajta- a változó genetikai háttérrel ren- többet ér az „önmagában jól őrölhe-
nem tudja a szállító partner, milyen választást. ez az első kritikus pont, delkező tételek miatt nehéz kialakí- tő” búza, mint az, amit többletráfor-
minőségű áruja van. Kéri, hogy a az elmúlt években kialakult fajta- tani egységes minőséget. a gyors- dítással lehet csak őrölhetővé tenni.
vevő nézze meg az árut, végeztesse dömping eltérítette a termelőket és vizsgálatok csak iránytűként szol- a beltartalmi értékek vizsgálata ezért
el a neki tetsző vizsgálatokat és azok a mennyiség számít. célszerű lenne, gálnak, mutatva egy felhasználási is lenne érdeke minden szereplőnek a
alapján foglaljon állást, kell-e a ter- hogy a magyar malmi és sütőipari irány lehetőségét. 2019-ben is láncban, a megbízható eredmények
mék neki vagy sem. ez a korábbi fel- igényeket kielégítő fajták mellett megfigyelhető volt, hogy az azonos be-, illetve megmutatása első lépés-
vásárlási rendszerekben működött, legyenek bőtermő fajták és ne azok fehérjetartalmú búzatételek sikér- ként a gazdát illeti meg.
annak költségét viselte a közös költ- helyett. az első minőségbiztosítási tartalma eltért, akár 2–5 %pontos 2019 egy tényezőre hívta fel a
ségvetés – legyen az akár termelői, feladat a fajta okszerű megválasz- különbséget is mutatva. a geneti- figyelmet, tavasszal a minőségbiz-
akár feldolgozói vagy állami. tása. az érzékeny fajták elronthat- kai háttér különbözősége miatt for- tosítási lánc újabb szakaszai kerül-
a feldolgozónál már nem lehet ják az egész év eredményét. Idén a dulhat az elő, hogy az azonos fehér- nek majd előtérbe – a tápanyag-
elkerülni az ellenőrzést, mert bár- fuzariumfertőzés sok, egyébként jó jetartalmú búzák sütőipari felhasz- utánpótlás, a növények védelmének Vegye kézbe energiaköltségeit
még ma! Bízza ránk napelemes
milyen feldolgozásra kerül a ter- értékekkel rendelkező tételt tett nálhatósága eltérő, és egy magas dokumentálása nemcsak a végter- rendszere megvalósítását és válassza
mény, szigorú követelményeknek élelmiszeripari célú felhasználásra fehérjetartalmú búzatétel mégsem méket előállítók felelőssége, hanem az E.ON Solart teljes körű ügyintézéssel,
kell megfelelni. ezt tudják biztosíta- alkalmatlanná és ezzel igen jelentős felel meg a malomnak. a keverhe- a gazdáé is, az új generáció azt kér- a tervezéstől az engedélyeztetésen át
ni a feldolgozó üzemek saját labora- kárt okozott a termelőknek. tőség lehetősége sem áll fenn min- dezi: honnan jött a búza a kenyérhez. a kivitelezésig.
tóriumai, azonban még mindig csak nem mindegy tehát, hogy a beta- denkinél, ahhoz, hogy egy-egy tétel ez sem megy egyedül, a lánc
mintából dolgoznak, a teljes meny- karításkori vizsgálatok csak a homogenizálható legyen, nagyobb lényege, hogy együtt érhetünk el E.ON által telepített
nyiség majd csak később kerül fehérje/sikér/nedvesség értékekre mennyiségeket kell biztosítani. ez is eredményeket, főként ha van a napelemrendszer Pécsen. eon.hu/solar
átvételre. szólnak-e vagy már lehet úgymond többletköltséggel jár, ami végső résztvevők között bizalom.
a legnagyobb feladat a termelőé kockázatelemzést végezni koráb- soron a termelői árbevételt ront- bIdló Gábor/naK malom- 374269
és ezért sem érthető sokszor, hogy ban is. a 2019-es év problémáját is hatja. ÉS SüTőIParI aloSZTály