Page 19 - NAKlap 2019. október VII. évf. 10
P. 19
18 2019. október | NAKlap NAKlap | 2019. október 19
Klímaváltozáshoz igazodó támogatásokra van szükség Három a magyar igazság
Szeptemberben két alkalommal is üléseztek
a V4 országok agrárkamarái. 2019. szeptem- – a változás nyolc lépcsőfoka
ber 10–11-én Žatecben, Csehországban a 73.
ülésükön megvitatták az agrár-élelmiszeripa- (Harmadik rész)
ri piac jelenlegi helyzetét. Megállapították,
hogy az éghajlatváltozás és természeti koc- Cikkünk a Cseber Nonprofit Kft. kam- az előző lapszámokban bemutat- reink és a tulajdonosaink bevonását kat. az apró, pozitív visszajelzések
kázatok által leginkább érintett gazdálkodók pánya keretében az előző lapszám- tuk az első négy (2–2) lépcsőfok a „Három a magyar igazság” kampá- és az apró sikerek megjelenése azt
számára megfelelő támogatási rendszereket, ban elindított írás folytatása. lényeges elemeit, most további két nyunkba. minél nagyobb számban jelzi számunkra, hogy jó úton
kockázatkezelési eszközöket és biztosítási lépcsőfok ismertetésével folytatjuk nyerjük el partnereink támogatását haladunk. a mi esetünkben példá-
támogatási rendszereket kell létrehozni. az elmélet mind a nyolc lépcsőfo- a közös gondolkodást. – annál szélesebb körben tudjuk ter- ul a Nak együttműködés aláírása
ka univerzális, így aki valamiféle tar- jeszteni üzeneteinket és annál és jelölésünk egy szakmai külön-
az agrárkamarák képviselői felhív- a közös agrárpolitika 2020 utáni tós változást szeretne elérni (az üzle- Az alkalmazottak nagyobb esélyünk van a célkitűzé- díjra egy-egy ilyen mérföldkövet
ták az európai bizottságot, hogy reformja kapcsán egyetértettek ti és magánéletben egyaránt), segít- felhatalmazása sünk elérésére. az átfogó cselekvés jelentett. Fontosnak tarjuk, hogy
különítsen el forrást vakcinakutatás- abban, hogy a következő többéves találkoztak kamaráink Prágában, dasági régióként kezelik, ahhoz, séget meríthet ezen tanulmányból. leginkább akkor valósul meg, ha a ezeket a sikereinket a partnereink
ra és -fejlesztésre, hogy csökkentse a pénzügyi keretnek nem csak a kör- ahol egy szakmai workshop keretén hogy ezen érdekérvényesítő terüle- szeretnénk megosztani önökkel, az átfogó partnerek már önállóan is kezdemé- is megismerjék és velünk együtt
sertéspestis terjedését és előfordulá- nyezetvédelem és az éghajlat szem- belül egyeztettek a közös nemzetkö- ten eredményes viszontválaszokat hogyan segít bennünket ez az elmé- cselekvésre (5.) nyeznek saját támogató akciókat. ünnepeljék a közösen elért ered-
sát; valamint kérik hogy hagyjon pontjából kell ambiciózusnak lennie, zi megjelenés és agrárkamaráink tudjunk adni, elengedhetetlen a let a végső célunk elérésében, a ményeket. a sikerélmény további
jóvá pénzügyi eszközöket és alapo- hanem fenn kell tartania legalább a kohéziójának továbbfejlesztési lehe- szervezett, közös fellépés. ennek műanyagok anyagában való hasz- ezt a szakaszt úgy is szokták nevez- Eredmények cselekvésre sarkallja a résztvevő-
kat a sertéspestis gazdálkodóknak mezőgazdaságra szánt jelenlegi tőségéről. az elmúlt időszak a V4 érdekében koncepciót dolgoztunk nosításában. ni, hogy a „partnerek széles körű elérése rövid ket. az akár évek óta tartó változá-
okozott kárainak kompenzálására, keretet is. a gazdálkodók készek töb- agrárkamaráinak fórumain, rendez- ki a regionális együttműködés kiter- bevonása” a változás folyamatába. si folyamat során a résztvevők
ahogy a tagállamok a betegség fel- bet tenni a környezetért, de nem vényein keresztül megalapozta azt a jesztésére. a közös szakmai fórum A változás nyolc lépcsőfoka rövi- Nem feltétlenül szükséges, hogy távon (6.) elfáradnak és gyakran van szüksé-
számolására fordított költségeinek engedhetik meg maguknak, hogy szervezeti egyezményes keretet, során az elkészült intézkedési terv den a következő: nekünk magunknak legyenek saját a nagy változásokhoz idő kell, oly- gük a motiváció frissítésére. ezek a
kompenzálására is. több terhet vállaljanak kevesebb amely lehetővé teszi a hivatalos kap- megvitatása zajlott és véglegesítésre 1. egészséges veszélyérzet felkeltése „alkalmazottaink”, felkérhetjük part- kor igen sok idő. Ugyanakkor az „gyors győzelmek” szükségesek
támogatás mellett. csolattartáson keresztül a V4 orszá- került egy megállapodástervezet, 2. az irányító csapat létrehozása nereinket is a folyamatunk támogatá- emberek többsége biztató jeleket ahhoz, hogy megkapjuk a szüksé-
a Visegrádi alap támogatásával gok agrárkamaráinak közös fellépé- amelynek aláírására a társkamarák- 3. a jövőkép és a stratégia kialakítása sára. Nagyarányú belső átalakulás rit- vár, amelyek meggyőzik őket, hogy ges lendítő erőt a kihívásokkal teli
megvalósuló a „V4 országok agrárka- sét nemzetközi szinten. kal való egyetértés alapján a követ- 4. a változás jövőképének kommu- kán következik be sokak közreműkö- erőfeszítésük nem volt hiábavaló, következő (hetedik) szakasz telje-
maráinak regionális és globális integ- a nagy globális partnerek főleg a kező V4-es ülés keretén belül kerül nikálása dése nélkül. az ötödik szakasz felada- egyszer majd kifizetődik. a kétkedők sítéséhez.
rációjának fejlesztése” projekt kere- kis kelet-közép-európai országokat sor lengyelországban. 5. az alkalmazottak felhatalmazása ta, hogy felhatalmazza az emberek is bizonyítékot akarnak. a rövid távú Várjuk azon személyek jelentkezé-
tében 2019. szeptember 23-án ismét nem külön-külön, hanem egy gaz- n NAK az átfogó cselekvésre sokaságát arra, hogy tegyenek meg eredmények mérföldköveket jelen- sét, akik felelősséget éreznek a kör-
6. eredmények elérése rövid távon mindent a jövőkép megvalósítását tenek, amelyek jelölik a győzelem- nyezetünk iránt és szívesen részt
Kamaratagok ismerhetik meg a gasztronómia szereplőit 7. az elért eredmények megszilárdí- akadályozó korlátok eltávolítására. hez vezető utat és amelyekre joggal vennének csapatunk munkájában.
tása és további változások kezde- ez a szakasz a mi esetünkben lehetünk büszkék. Jelentkezésüket a zoldklub.nak@
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amik a vidéki hagyományos sának ösztönzése. előadásában ményezése jelenleg is folyamatban van. az idei a folyamat hatodik lépcsőfoká- cseber.hu e-mail címre várjuk.
valamint a Közétkeztetők és gasztronómia megújításában ját- kitért arra, hogy a köztestületnek 8. az új megoldások meggyökerez- évben kezdtük el széles körben a nak elérésekor már szinte a cél- (Folytatása következik.)
Élelmezésvezetők Országos Szövetsége szanak fontos szerepet, mint pél- kiemelt feladata a naprakész infor- tetése a vállalati kultúrában gyűjtőhelyeink, a kibocsátó partne- egyenesben érezhetjük magun- n FENyVESI rITA/CSEBEr
(KÖZSZÖV) együttműködésével a Magyar dául az élménycentrikusság, a mációszolgáltatás, aminek egyik
Nemzeti Gasztronómiai szövetség (MNGSZ) szakértelem, a minőségi helyi csatornája az ilyen és ehhez hason- Újabb, aktuális trendhez igazodó témakörrel bővül
ló szakmai rendezvények.
alapanyagok, az új technológiák
országos, szakmai továbbképző road- felhasználása – ezekre az mNGsz a szakmai találkozó konklúziója
show-t szervezett a gasztronómia szerep- alelnökei, barabás zoltán, Haj- volt, hogy a kereslet-kínálat oldal- a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat
lőinek és az iránta érdeklődőknek. csunk tibor és mayer Gyula hívták nak, valamint a jogalkotói oldal-
fel az érdeklődők figyelmét. nak több és hatékonyabb kommu- a Nemzeti agrárgazdasági kamara (Nak) Élelmiszeripari Igazgató- szóló program, amely során a résztvevők részletes tájékoztatást kap-
a programsorozat 5. alkalom- színvonalas szakmai előadásokon Varga Imre István, a Nak Fejér nikációs platformokra lenne szük- sága meghirdeti az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül hatnak a legújabb gyártási, illetve termékfejlesztési trendekről. a
mal 2019. szeptember 17-én, szé- keresztül tisztázásra kerültek azok megyei szervezetének elnöke sége „a termőföldtől egészen az a „taNUlJUNk eGyÜtt!” – zöldség-gyümölcs feldolgozás rendez- folyamatos bővítésnek köszönhetően azon tagjainknak is tudunk
kesfehérváron a Diófa étterem- a tényezők és összefüggések, elmondta, hogy az alapanyag-elő- asztalig” lefedve minden szerep- vénysorozatát. újdonsággal szolgálni, akik már részt vettek korábbi programjainkon.
ben került megrendezésre. állításban nagy potenciállal bír az lőt, hogy a gasztronómiai láncolat az előző félévben kialakított rendszert tartva, a különböző szintű az őszi félévre tervezett események időpontja:
a szakmai konferencia azon a országunk, ezt a kamara 400 ezres nehézségei, mint a szakképzés, tudással rendelkező tagjaink számára külön kezdő (2 modulra bontva) 2019. november 8. – Csökkentett cukortartalmú lekvárok
gondolatmeneten és szemlélet- További várható taglétszáma is bizonyítja, amelyből alapanyag-szükséglet, jogszabályi és haladó csoportban hirdetjük meg a programot. ennek megfelelő- 2019. november 22–23. – kezdő csoport I. modul és
formáláson alapult, hogy a 21. helyszínek: Fejér megyében 12 ezren tevé- ismeretszerzés a lehető legcélra- en a megfelelő részletességgel és alapossággal tudjuk átadni a részt- 2019. december 5–6. – kezdő csoport II. modul
század elvárásainak megfelelve, eger – október 9. kenykednek a mezőgazdaságban vezetőbben oldódjanak meg. vevők számára releváns és szükséges információkat. a programokon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett
hagyományokat őrző, modern szeged és az élelmiszeriparban. kiemelte, több információért látogasson el 2019. őszi félévében is meghirdetésre kerül három alkalom, egy 2 ingyenes, de regisztrációhoz kötött! a megrendezésre kerülő esemé-
gasztronómiát hogyan lehet keszthely hogy a kamara fő célkitűzéseinek a gasztronómiai szövetség hon- modulos kezdő program, valamint a témakörök bővítése érdekében nyekről a részletes tájékoztatást és a regisztrációs felületet a portálun-
megalkotni – foglalta össze kri- budapest egyike a hazai alapanyagok hazai lapjára (www.mngsz.hu). egy csökkentett cukortartalmú gyümölcs- és zöldségkészítményekről kon keresztül érheti el.
vács andrás, az mNGsz elnöke. a gasztronómiában való felhasználá- n NAK/DOMáN TAMARA