Page 19 - NAKlap 2019. október VII. évf. 10
P. 19

18   2019. október | NAKlap  NAKlap | 2019. október                                                                       19



 Klímaváltozáshoz igazodó támogatásokra van szükség  Három a magyar igazság

 Szeptemberben két alkalommal is üléseztek
 a V4 országok agrárkamarái. 2019. szeptem-  – a változás nyolc lépcsőfoka
 ber 10–11-én Žatecben, Csehországban a 73.
 ülésükön megvitatták az agrár-élelmiszeripa-  (Harmadik rész)
 ri piac jelenlegi helyzetét. Megállapították,
 hogy az éghajlatváltozás és természeti koc-  Cikkünk a Cseber Nonprofit Kft. kam-  az előző lapszámokban bemutat-  reink és a tulajdonosaink bevonását   kat. az apró, pozitív visszajelzések
 kázatok által leginkább érintett gazdálkodók   pánya keretében az előző lapszám-  tuk az első négy (2–2) lépcsőfok   a „Három a magyar igazság” kampá-  és az apró sikerek megjelenése azt
 számára megfelelő támogatási rendszereket,   ban elindított írás folytatása.  lényeges elemeit, most további két   nyunkba. minél nagyobb számban   jelzi számunkra, hogy jó úton
 kockázatkezelési eszközöket és biztosítási   lépcsőfok ismertetésével folytatjuk   nyerjük el partnereink támogatását   haladunk. a mi esetünkben példá-
 támogatási rendszereket kell létrehozni.  az elmélet mind a nyolc lépcsőfo-  a közös gondolkodást.   – annál szélesebb körben tudjuk ter-  ul a Nak együttműködés aláírása
          ka univerzális, így aki valamiféle tar-                      jeszteni üzeneteinket és annál   és jelölésünk egy szakmai külön-
 az agrárkamarák képviselői felhív-  a közös agrárpolitika 2020 utáni   tós változást szeretne elérni (az üzle-  Az alkalmazottak   nagyobb esélyünk van a célkitűzé-  díjra egy-egy ilyen mérföldkövet
 ták az európai bizottságot, hogy   reformja kapcsán egyetértettek   ti és magánéletben egyaránt), segít-  felhatalmazása   sünk elérésére. az átfogó cselekvés   jelentett. Fontosnak tarjuk, hogy
 különítsen el forrást vakcinakutatás-  abban, hogy a következő többéves   találkoztak kamaráink Prágában,   dasági régióként kezelik, ahhoz,   séget meríthet ezen tanulmányból.   leginkább akkor valósul meg, ha a   ezeket a sikereinket a partnereink
 ra és -fejlesztésre, hogy csökkentse a   pénzügyi keretnek nem csak a kör-  ahol egy szakmai workshop keretén   hogy ezen érdekérvényesítő terüle-  szeretnénk megosztani önökkel,   az átfogó   partnerek már önállóan is kezdemé-  is megismerjék és velünk együtt
 sertéspestis terjedését és előfordulá-  nyezetvédelem és az éghajlat szem-  belül egyeztettek a közös nemzetkö-  ten eredményes viszontválaszokat   hogyan segít bennünket ez az elmé-  cselekvésre (5.)  nyeznek saját támogató akciókat.     ünnepeljék a közösen elért ered-
 sát; valamint kérik hogy hagyjon   pontjából kell ambiciózusnak lennie,   zi megjelenés és agrárkamaráink   tudjunk adni, elengedhetetlen a   let a végső célunk elérésében, a   ményeket. a sikerélmény további
 jóvá pénzügyi eszközöket és alapo-  hanem fenn kell tartania legalább a   kohéziójának továbbfejlesztési lehe-  szervezett, közös fellépés. ennek   műanyagok anyagában való hasz-  ezt a szakaszt úgy is szokták nevez-  Eredmények   cselekvésre sarkallja a résztvevő-
 kat a sertéspestis gazdálkodóknak   mezőgazdaságra szánt jelenlegi   tőségéről. az elmúlt időszak a V4   érdekében koncepciót dolgoztunk   nosításában.  ni, hogy a „partnerek széles körű   elérése rövid   ket. az akár évek óta tartó változá-
 okozott kárainak kompenzálására,   keretet is. a gazdálkodók készek töb-  agrárkamaráinak fórumain, rendez-  ki a regionális együttműködés kiter-  bevonása” a változás folyamatába.   si folyamat során a résztvevők
 ahogy a tagállamok a betegség fel-  bet tenni a környezetért, de nem   vényein keresztül megalapozta azt a   jesztésére. a közös szakmai fórum   A változás nyolc lépcsőfoka rövi-  Nem feltétlenül szükséges, hogy   távon (6.)  elfáradnak és gyakran van szüksé-
 számolására fordított költségeinek   engedhetik meg maguknak, hogy   szervezeti egyezményes keretet,   során az elkészült intézkedési terv   den a következő:  nekünk magunknak legyenek saját   a nagy változásokhoz idő kell, oly-  gük a motiváció frissítésére. ezek a
 kompenzálására is.  több terhet vállaljanak kevesebb   amely lehetővé teszi a hivatalos kap-  megvitatása zajlott és véglegesítésre   1.  egészséges veszélyérzet felkeltése  „alkalmazottaink”, felkérhetjük part-  kor igen sok idő. Ugyanakkor az   „gyors győzelmek” szükségesek
 támogatás mellett.   csolattartáson keresztül a V4 orszá-  került egy megállapodástervezet,   2.  az irányító csapat létrehozása  nereinket is a folyamatunk támogatá-  emberek többsége biztató jeleket   ahhoz, hogy megkapjuk a szüksé-
 a Visegrádi alap támogatásával   gok agrárkamaráinak közös fellépé-  amelynek aláírására a társkamarák-  3.  a jövőkép és a stratégia kialakítása  sára. Nagyarányú belső átalakulás rit-  vár, amelyek meggyőzik őket, hogy   ges lendítő erőt a kihívásokkal teli
 megvalósuló a „V4 országok agrárka-  sét nemzetközi szinten.   kal való egyetértés alapján a követ-  4.  a változás jövőképének kommu-  kán következik be sokak közreműkö-  erőfeszítésük nem volt hiábavaló,   következő (hetedik) szakasz telje-
 maráinak regionális és globális integ-  a nagy globális partnerek főleg a   kező V4-es ülés keretén belül kerül   nikálása  dése nélkül. az ötödik szakasz felada-  egyszer majd kifizetődik. a kétkedők   sítéséhez.
 rációjának fejlesztése” projekt kere-  kis kelet-közép-európai országokat   sor lengyelországban.   5.  az alkalmazottak felhatalmazása   ta, hogy felhatalmazza az emberek   is bizonyítékot akarnak. a rövid távú   Várjuk azon személyek jelentkezé-
 tében 2019. szeptember 23-án ismét   nem külön-külön, hanem egy gaz-     n NAK  az átfogó cselekvésre  sokaságát arra, hogy tegyenek meg   eredmények mérföldköveket jelen-  sét, akik felelősséget éreznek a kör-
          6.  eredmények elérése rövid távon  mindent a jövőkép megvalósítását   tenek, amelyek jelölik a győzelem-  nyezetünk iránt és szívesen részt
 Kamaratagok ismerhetik meg a gasztronómia szereplőit  7.  az elért eredmények megszilárdí-  akadályozó korlátok eltávolítására.   hez vezető utat és amelyekre joggal   vennének csapatunk munkájában.
           tása és további változások kezde-  ez a szakasz a mi esetünkben   lehetünk büszkék.       Jelentkezésüket a zoldklub.nak@
 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK),   amik a vidéki hagyományos   sának ösztönzése.  előadásában   ményezése  jelenleg is folyamatban van. az idei   a folyamat hatodik lépcsőfoká-  cseber.hu e-mail címre várjuk.
 valamint a Közétkeztetők és   gasztronómia megújításában ját-  kitért arra, hogy a köztestületnek   8.  az új megoldások meggyökerez-  évben kezdtük el széles körben a   nak elérésekor már szinte a cél-  (Folytatása következik.)
 Élelmezésvezetők Országos Szövetsége   szanak fontos szerepet, mint pél-  kiemelt feladata a naprakész infor-  tetése a vállalati kultúrában  gyűjtőhelyeink, a kibocsátó partne-  egyenesben érezhetjük magun-  n FENyVESI rITA/CSEBEr
 (KÖZSZÖV) együttműködésével a Magyar   dául az élménycentrikusság, a   mációszolgáltatás, aminek egyik
 Nemzeti Gasztronómiai szövetség (MNGSZ)   szakértelem, a minőségi helyi   csatornája az ilyen és ehhez hason-  Újabb, aktuális trendhez igazodó témakörrel bővül
 ló szakmai rendezvények.
 alapanyagok, az új technológiák
 országos, szakmai továbbképző road-  felhasználása  – ezekre az mNGsz   a szakmai találkozó konklúziója
 show-t szervezett a gasztronómia szerep-  alelnökei, barabás zoltán, Haj-  volt, hogy a kereslet-kínálat oldal-  a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat
 lőinek és az iránta érdeklődőknek.   csunk tibor és mayer Gyula hívták   nak, valamint a jogalkotói oldal-
 fel az érdeklődők figyelmét.    nak több és hatékonyabb kommu-  a Nemzeti agrárgazdasági kamara (Nak) Élelmiszeripari Igazgató-  szóló program, amely során a résztvevők részletes tájékoztatást kap-
 a programsorozat 5. alkalom-  színvonalas szakmai előadásokon   Varga Imre István, a Nak Fejér   nikációs platformokra lenne szük-  sága meghirdeti az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül   hatnak a legújabb gyártási, illetve termékfejlesztési trendekről. a
 mal 2019. szeptember 17-én, szé-  keresztül tisztázásra kerültek azok   megyei szervezetének elnöke   sége „a termőföldtől egészen az   a „taNUlJUNk eGyÜtt!” – zöldség-gyümölcs feldolgozás rendez-  folyamatos bővítésnek köszönhetően azon tagjainknak is tudunk
 kesfehérváron a Diófa étterem-  a tényezők és összefüggések,   elmondta, hogy az alapanyag-elő-  asztalig” lefedve minden szerep-  vénysorozatát.  újdonsággal szolgálni, akik már részt vettek korábbi programjainkon.
 ben került megrendezésre.  állításban nagy potenciállal bír az   lőt, hogy a gasztronómiai láncolat   az előző félévben kialakított rendszert tartva, a különböző szintű   az őszi félévre tervezett események időpontja:
 a szakmai konferencia azon a   országunk, ezt a kamara 400 ezres   nehézségei, mint a szakképzés,   tudással rendelkező tagjaink számára külön kezdő (2 modulra bontva)   2019. november 8. – Csökkentett cukortartalmú lekvárok
 gondolatmeneten és szemlélet-  További várható  taglétszáma is bizonyítja, amelyből   alapanyag-szükséglet, jogszabályi   és haladó csoportban hirdetjük meg a programot. ennek megfelelő-  2019. november 22–23. – kezdő csoport I. modul és
 formáláson alapult, hogy a 21.   helyszínek:  Fejér megyében 12 ezren tevé-  ismeretszerzés a lehető legcélra-  en a megfelelő részletességgel és alapossággal tudjuk átadni a részt-  2019. december 5–6. – kezdő csoport II. modul
 század elvárásainak megfelelve,   eger – október 9.  kenykednek a mezőgazdaságban   vezetőbben oldódjanak meg.   vevők számára releváns és szükséges információkat.  a programokon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett
 hagyományokat őrző, modern   szeged  és az élelmiszeriparban. kiemelte,   több információért látogasson el   2019. őszi félévében is meghirdetésre kerül három alkalom, egy 2   ingyenes, de regisztrációhoz kötött! a megrendezésre kerülő esemé-
 gasztronómiát hogyan lehet   keszthely  hogy a kamara fő célkitűzéseinek   a gasztronómiai szövetség hon-  modulos kezdő program, valamint a témakörök bővítése érdekében   nyekről a részletes tájékoztatást és a regisztrációs felületet a portálun-
 megalkotni – foglalta össze kri-  budapest  egyike a hazai alapanyagok hazai   lapjára (www.mngsz.hu).  egy csökkentett cukortartalmú gyümölcs- és zöldségkészítményekről   kon keresztül érheti el.
 vács andrás, az mNGsz elnöke. a   gasztronómiában való felhasználá-  n NAK/DOMáN TAMARA
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24