Page 8 - NAKlap 2019. március VII. évf. 3
P. 8

8                                                                                         2019. március | NAKlap


          Új szakképesítési rendelet






          Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez
          szükséges szakképesítésekről szóló,
          tavaly elfogadott agrárminiszteri rendelet
          2019. június 1-jén lép hatályba. Ennek
          következtében hatályát veszti az élelmi-
          szer-vállalkozás működéséhez szükséges
          szakképesítés meghatározásáról szóló
          2011-es rendelet.


           az intézkedés értelmében az   ben az élelmiszer-előállítás szak-
          élelmiszer-vállalkozás működésé-  mai irányítója is. Továbbá a rende-
          hez az élelmiszerláncról és ható-  let meghatározza, hogy az élelmi-
          sági felügyeletéről szóló 2008. évi   szer-vállalkozónak ki kell jelölnie
          XlVi. törvény (Éltv.) alapján szük-  egy azonnali intézkedésre feljo-
          séges élelmiszeripari szakképesí-  gosított felelős személyt is, hiszen
          téssel a szakmai felelős személy-  – az Éltv. követelményeinek való   felelős személy számára szüksé-  a rendelet szerint az adott szak-
          nek kell rendelkeznie. a megfo-  megfelelés érdekében – az élelmi-  ges élelmiszeripari szakképesítést   iránynak megfelelő szakmai
          galmazottak szerint szakmai fele-  szer-vállalkozás működése során   vagy rész-szakképesítést, vala-  tapasztalatot igazolni szükséges,
          lősnek minősül az élelmiszer-vál-  az üzemelés teljes időtartama   mint meghatározták az adott   amit a szakmai felelős személy és
          lalkozás szakmai tevékenységéért   alatt jelen kell lennie egy azonnali   szakirányban megszerzett szak-  az intézkedésre feljogosított fele-
          egy személyben felelős, élelmi-  intézkedésre feljogosított sze-  mai tapasztalat elvárt mértékét. a   lős személy a munkaszerződés-
          szer-biztonsági szaktudással is   mélynek.                   szakmai felelős személy és az   ben meghatározott munkakörrel
          rendelkező természetes személy,   a rendeletben az élelmiszer-vál-  intézkedésre feljogosított felelős   és a munkakörbe tartozó felada-
          aki vagy maga a vállalkozás tulaj-  lalkozás mérete alapján rendsze-  személy lehet azonos, ha mindkét   tok leírásával vagy más hitelt
          donosa, vagy a vállalkozás alkal-  rezték a szakmai felelős személy   felelősségi kör előírt feltételeinek   érdemlő módon, okirattal tud alá-
          mazásában álló személy, aki egy-  és az intézkedésre feljogosított   megfelel.             támasztani.

          Érdemes példát venni az osztrák AMA védjegyről



           Hiteles forrásból ismerhették   miszeripari vállalatok szakembe-  – az előállítástól a bolti értékesí-  giai szövetségek és partnerségek
          meg a szakmai érdeklődők a    rei közül.                     tésen át a fogyasztóig terjedő füg-  létrehozását, figyelembe véve az
          kamara budapesti központjában,   az osztrákokról köztudott, hogy   getlen ellenőrzés.      állatjóléti és környezetvédelmi
          miként sikerült 25 év következetes   lokálpatrióták, és a hazai árut   Ez így együtt jelenti a teljes   elvárásokat, a piaci trendeket és a
          munkájával elérni azt, hogy az   részesítik előnyben. mindezek   értékláncot és a teljes körű minő-  változó fogyasztói igényeket is.
          osztrák fogyasztók többsége   ellenére ausztria joggal tartott   ségbiztosítást a termőföldtől az   De hová is jutott ausztria az ama
          ama védjeggyel ellátott terméke-  attól, hogy uniós csatlakozása   asztalig.               minőségrendszernek köszönhe-
          ket választ vásárlásai során. a   után a tágra nyíló határok miatt   az ama-marketing finanszíro-  tően?
          Nemzeti agrárgazdasági Kamara   ez a helyzet gyökeresen megvál-  zásában a termékpálya minden   Termékfajtáktól függően ugyan
          élelmiszeripari igazgatóságának   tozhat. Ezért is alkották meg még   szereplője részt vesz. a költségve-  eltérő mértékben – a tej és a tojás
          kezdeményezésére ugyanis Buda-  a belépés előtt a kereteket bizto-  tés legfontosabb összetevői az   tekintetében ez 95% –, de az ama
          pestre látogatott és tartott elő-  sító jogszabályi hátteret, és hoz-  ama szövetségi törvény szerint   védjegyes termékek piaci részese-
          adást nagy érdeklődés mellett   ták létre az ama minőségrend-  szabályozott, ágazatonként eltérő   dése bőven meghaladja az 50%-
          christian Jochum, az osztrák   szert. Hogy helyesen gondolkod-  mértékű járulékokból befolyó adó   ot az osztrák kiskereskedelmi for-
          agrárkamara marketingigazgatója   tak, azt bizonyítja, hogy a hazai   jellegű díjak, az Eu-társfinanszíro-  galomban. az ama-védjegy
          és martin Greßl, az osztrák   termékek iránti kereslet nemhogy   zás és értékesítés, ezek összege   ismertsége 95 százalékos, az oszt-
          ama-marketing minőségirányítási   csökkent volna, még növekedett   együtt körülbelül 20 millió eurót   rák mezőgazdasági termékek
          vezetője az agrár-élelmiszeripari   is azóta.                tesz ki évente.               exportja pedig több mint hatszo-
          ágazat egészére kiterjedő osztrák   az ama védjegy 3 pillére:   az ama értékrendjében fontos   rosára nőtt ausztria 1995-ös euró-
          ama minőségrendszerről. a ren-  – a követelményeknek megfele-  szerepet tölt be a regionalitás, a   pai uniós csatlakozása óta.
          dezvényre sokan voltak kíváncsi-  lő, tanúsított kiváló minőség,   differenciálás, ezért támogatja a    n VADász sáNDOr
          ak az élelmiszerszakma és az élel-  – a nyomon követhető eredet, és   hozzáadottérték-teremtő straté-  ÉLELMIszErIPArI IGAzGATósáG
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13