Page 6 - NAKlap_2018_12
P. 6
6 2018. december | NAKlap NAKlap | 2018. december 7
A falugazdászok felkeresik a gazdálkodókat Kiemelt témákról tanácskoztak A probléma-
felvetések
Nagyobb sebességre kapcsol a Nemzeti az élelmiszeripar szereplői segíthetik
Agrárgazdasági Kamara. Falugazdá szain- a döntéshozókat
kon keresztül mostantól aktívan keressük
azokat a gazdálkodókat, akiknek szüksé- Összetett kihívások elé néz a
gük lehet segítségre. jövőben a hazai ellátórendszer,
amely leginkább a hagyomá-
nyokra és tradíciókra épül, és
Falugazdászaink komoly segít- ismeretekre. mindenkit szeret- nagy hiányossága az együttmű-
séget nyújtanak azoknak, akik nénk támogatni azokon a terüle- ködés mellőzése, ami számos
megkeresnek minket: az admi- teken, amelyeken a legnagyobb negatív hatást eredményez – leg-
nisztrációs terhek enyhítése és a igényük van rá. alábbis ez derült ki a Fit-
szakmai tájékoztatások mellett Van, akinek információra van 4Food 2030 projekt keretében a
jelentős, közel 1000 milliárd forint szüksége, van, akinek támogatás- kamara által megszervezett, a
az az összeg, amihez az elmúlt ra, forrásra, van, akit bátorítani jövő kihívásaihoz alkalmazkodó
években a gazdálkodók a falugaz- kell, van, akit képezni. Van, akinek hazai élelmiszer-ellátó rendszer –
dász-hálózaton keresztül hozzáju- szolgáltatásokat tudunk javasolni, szemléletváltásnak az első lépcső- velük a legújabb ismereteket, vízió és megoldások című első
tottak. amivel megtakaríthat, fejleszthet. je egy 2018 novemberétől 2019 technológiákat, módszereket. Kül- szakmai workshopon. a szakmai
a gazdálkodók támogatása, Vannak, akiknek a problémáját februárjáig tartó széles körű és detésnyilatkozatunk is arra köte- vita során kiderült, hogy mind-
egyúttal a küldetésünk teljesítése akár a jogalkotásig is el tudjuk proaktív tájékoztató kamarai kam- lez minket, hogy támogassuk tag- emellett az egész rendszerre jel-
érdekében új útra lépünk: mi is vinni. Van, akit kapcsolatokkal pány, amit majd számos hasonló jaink sikeres gazdálkodását, bizto- a fogyasztói igények bővülése kenységhez kapcsolódó területre tingtrendeket. a rendezvényeken lemző az információ és az ismeret
kezdeményezni fogunk! a falu- tudunk segíteni: összekötjük más, követ. sítsuk nekik a naprakész informá- és az egyre jobban kiéleződő kiterjedően tudjunk jól hasznosít- keresztül átadott szakmai ismere- korlátozott áramlása és a kuta-
gazdászok révén megkeressük hasonlóan érdeklődő gazdálko- Felismertük és szükségszerű ciókat, képviseljük az érdekeiket piaci verseny rákényszeríti az élel- ható információkat nyújtani tagja- teket és innovatív megoldásokat tás−fejlesztés−innovációban
azokat a gazdálkodókat is, akik dóval vagy éppen egy olyan cég- küldetésünknek, felelősségünk- és ösztönözzük az együttműkö- miszeripari vállalkozásokat arra, inknak. ennek megfelelően a olyan összeállításban osztjuk meg rejlő lehetőségek visszafogott
nem jönnek be hozzánk, de lehet, gel, aki vásárlója vagy beszállítója nek tekintjük, hogy segítsük a dést az agráriumban. hogy a piaci szerepük megtartása Nemzeti agrárgazdasági Kamara tagjainkkal, hogy azt minél töb- kiaknázása. mint ismert, hazánk
hogy szükségük van új szakmai lehet. ennek a szükségszerű gazdálkodókat, megismertessük n NAK és jobb pozicionálása érdekében (NaK) élelmiszeripari igazgatósá- ben és hatékonyabban tudják sikeresen pályázott az európai
változtassanak az eddigi megszo- ga 2018. utolsó negyedévében saját területükön hasznosítani. a Unió Horizon2020 keretében elin-
Sertéságazati monitoring bizottság alakult a kamarában kott termelési folyamataikon és elindította az „együtt az élelmi- 2019. január 15-én sorra kerülő dult Fit4Food2030 projekt kerete-
konferenciánkon is törekszünk
in belül létrehozható nemzeti
szeriparért” elnevezésű konferen-
vezetési szemléletükön. Kulcsfon-
tosságú a folyamatos fejlődés, ciasorozatát. a rendezvény célja a arra, hogy az élelmiszer-higiénia „Food Policy lab” működtetésé-
Az állattartó ágazatok szempontjából a munkacsoport tagjai a szak- nerségben tiszta játékszabályokat mivel a hazai ipar csak úgy tud hazai élelmiszer-előállítói kör tájé- és élelmiszer-biztonság témakör- re. a „Policy lab”-ot az agrármi-
kiemelkedő helyen szerepel a kiszámítha- mai szervezetek képviselőivel alakítottak ki, a vágóhidak ellátása lépést tartani a külföldi élelmi- koztatása, ismereteinek bővítése, höz kapcsolódó információkat nisztérium által jelölt koordináto-
tóság, az ágazati szereplők biztonsága és közösen szeptember végén közös folyamatosan és zavartalanul biz- szeripari feldolgozó és előállító valamint a hatékonyságuk növelé- olyan formában adjuk át a vállal- rok működtetik, a Nemzeti agrár-
a szereplők tevékenységéhez mérten ará- tanulmányúton vettek részt az tosított, az ármozgások pedig vállalkozásokkal, ha aktívabb se, ezáltal versenyképességük kozások számára, ami értelmez- gazdasági Kamara Élelmiszeripari
nyosított jövedelem- és kockázatmegosz- ausztriai linzben, amelynek célja kiegyenlítettek. Jelenleg több innovációs tevékenységet folytat erősítése. az idén megrendezett hető és minél több releváns infor- Igazgatóságának és az agrárgaz-
az volt, hogy megismerjék az oszt-
a jövőben.
mint 2,5 millió sertés a börzén
mációt közöl. a konferenciasoro-
dasági Kutatóintézet kollégái sze-
konferenciák során a tagok meg-
tás. Különösen igaz ez a lazán szabályo- rák vágósertés-felvásárlási és keresztül kerül a vágóhidakra, és a fent megfogalmazottak szel- ismerhették a csomagolás szere- zatról részletesebben a portálun- mélyében.
zott ágazatokra, így a sertéságazatra. -árkialakítási rendszert. az osztrák az így kialakított ár a börzén kívüli lemében fontosnak tartjuk, hogy pét, a vállalatirányítási rendszerek kon tájékozódhat. n SZűcS VIKTórIA (NAK) -
börze működésének fő eredmé- kereskedés tekintetében is etalon. minél több élelmiszeripari tevé- előnyeit és a legfrissebb marke- n NAK DuDáS GyuLA (AKI)
Több ország példája mutatja, nemzetközileg is versenyképes nye, hogy az „előnytelen” struktú- Teszik mindezt úgy, hogy az élőál-
hogy az ágazatokon belüli jöve- ágazati működést hozhassunk ra ellenére is magasabb árakat lat-termelési önköltségük minimá-
delemviszonyok konfliktusmentes létre. mindezek megteremtésé- tudnak a termelők és a feldolgo- lisan a német önköltség alatt, illet- Élelmiszeripari kézikönyv 2. Élelmiszeripari kézikönyvek
szabályozása és a minden szeg- nek szükségessége és az afrikai zók számára is elérni a piac átlát- ve a dán önköltség felett alakul.
mensben jövedelmező termék- sertéspestis vadállományban tör- hatósága által, valamint azzal, az osztrák példa az integráltság GLUTÉNMENTES - mindent a gluténmentes élelmiszerekről
előállítás csak magasan szervezett ténő hazai megjelenése is indo- hogy a kereskedelmi átadási ár szemszögéből is követendő. Példá- 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. ÉLELMISZEREK
Telefon: +36 80 900 365
ugyfelszolgalat@nak.hu
www.nak.hu
termékpálya esetén valósítható kolta, hogy a NaK még több követi az alapanyag árváltozásait. san működik a vágósertések vágás a Nemzeti agrárgazdasági zat első része az élelmiszeripari jelölésére vonatkozó szabályokról
meg. magyarországon sok teen- figyelmet szenteljen az idei évtől a termelők a feldolgozókkal part- utáni minősítése és a termékpálya Kamara szeptemberben indította alapfogalmakat mutatja be ágazati és a fejlesztési lehetőségekről egy-
dőnk van nemcsak fejlesztési, de az ágazatnak. a NaK sertéságazati információs rendszere. a tapasztal- útjára Élelmiszeripari kézikönyv bontásban. a munka folytatása- aránt tájékoztatást ad. a hitelesség
főleg szervezési oldalról annak alosztálya májusi ülésén döntött tak alapul szolgálhatnak a hazai című sorozatát. a kiadványokkal a képpen decemberben megjelent a érdekében a fejezetek megírásá-
érdekében, hogy hosszú távon is úgy, hogy az ágazat meghatározó rendszer elengedhetetlen új ala- ÉLELMISZERIPARI KÉZIKÖNYV 2. – GLUTÉNMENTES ÉLELMISZEREK cél a hazai élelmiszer-előállítói kör Gluténmentes élelmiszerek című ban a téma neves szakemberei vet-
kiszámítható sertéságazati viszo- termelői és feldolgozói köreit kép- pokra helyezése során is. Tény: a tájékoztatása, ismeretének bővíté- rész, amely a diéta és a táplálkozás- tek részt. az Élelmiszeri kéziköny-
nyokat tudjunk megteremteni viselő 5–5 taggal létrehoznak a közös munka elindult, a jövő évtől se, valamint a minőségi élelmisze- élettani vonatkozások bemutatása vek a NaK portálon a kiadványok
vagy akár támogatások nélkül, piaci folyamatokkal és az ágazat pedig azt reméljük, hogy az oszt- A VIDÉKI TÉRSÉGEKBE BERUHÁZÓ EURÓPAA VIDÉKI TÉRSÉGEKBE BERUHÁZÓ EURÓPA rek előállításának támogatása – mellett a piaci trendekről, a glutén- között elektronikus formában is
Európai MezőgazdaságiEurópai Mezőgazdasági
Vidékfejlesztési AlapVidékfejlesztési Alap
A VIDÉKI TÉRSÉGEKBE BERUHÁZÓ EURÓPAA VIDÉKI TÉRSÉGEKBE BERUHÁZÓ EURÓPA
vagy átmenetileg a jelenlegi leglényegesebb problémáival rák példa „ragadós” lesz! az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága.az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. 2018 hiteles információátadással. a soro- mentes élelmiszerek előállítására, elérhetők. n NAK
Az EMVA támogatások végrehajtására kijelölt hatóságAz EMVA támogatások végrehajtására kijelölt hatóság
támogatási szint megtartásával foglalkozó munkacsoportot. n NAK