Page 62 - A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA TEVÉKENYSÉGE 2020 ELSŐ FÉLÉVÉBEN
P. 62

Kiadványok



            A NAK számos témában jelentet meg kiadványokat nyomtatott és online formában is annak érde-
            kében, hogy a tagjait minél szélesebb körben tudja tájékoztatni az aktualitásokról. Ezek közül
            a legfontosabbakat az alábbiakban gyűjtöttük össze.


            Élelmiszeripari kézikönyv kiadványsorozat három kötete jelent meg 2020 első félévében
             az alábbi témákban:
            •  Laktózmentes élelmiszerek (2801 letöltés): A diétára szoruló fogyasztók igényeinek magas
                szintű kielégítése céljából kiadványunk részletesen körbejárja a piaci trendeket, a szabályozási
                környezetet és a célzott fejlesztési lehetőségeket.
            •  Érzékszervi vizsgálatok (658 letöltés): A harmonikus íz kialakítása és fenntartása kiemelten
                fontos egy élelmiszer fogyasztói elfogadásában, így kiadványunk részletesen bemutatja az
                érzékszervi vizsgálatok elméleti alapját, valamint kiemelt figyelmet szentel annak gyakorlati
                megvalósíthatóságára.
            •  A takarítás kritériumai (2837 letöltés): A koronavírus-járvány idején gyakorlatias segítséget
                jelentett az üzemmel rendelkező vállalkozásoknak a higiéniai feltételek biztosításához.
                Ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve hasznos ötleteket és tanácsokat ad
                a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához. Kiadványunk komplexen foglalkozik
                a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig.
                A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anya-
                gokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát.
                Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről,
                az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.


            A sorozat célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint
            a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása – hiteles információátadással. Az aktuális
            témákat tárgyaló kiadványsorozat megjelentetésével tagjaink minél hatékonyabb működéséhez,
            versenyképességük erősítéséhez, piaci jelenlétük fokozásához, valamint a hatósági követelmé-
            nyeknek való megfeleléshez kívánunk hozzájárulni.


            A Földügyi szabályok változása (3561 letöltés) című kiadvány a részarány-tulajdon megszünte-
            tésével, valamint a földforgalmi törvény 2020. július 1-jével hatályba lépett főbb rendelkezéseivel
            kapcsolatosan ismerteti az olvasót.


            Mechanikailag szeparált hústermékekhez készített útmutató: A 2019. év elején életbe lépett
            élelmiszerkönyvi változás következtében baromfitermékek előállításával foglalkozó tagok
            számára nehezen teljesíthető paraméterek kerültek meghatározásra. A tagság érdekeit szem
            előtt tartva a társszervezetekkel közösen egy olyan szakmai anyag elkészítése mellett döntöt-
            tünk, amelyben az Élelmiszerkönyvben meghatározott kalcium-határértékeket és azok betartá-
            sának lehetőségeit vizsgáljuk. Az év első felében elkészült tanulmány alapján a döntéshozókkal
            egyeztetéseket tervezünk az ipari szereplők számára is kedvező szabályozási módosításokról.







              64
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67