Page 62 - A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA TEVÉKENYSÉGE 2020 ELSŐ FÉLÉVÉBEN
P. 62
Kiadványok
A NAK számos témában jelentet meg kiadványokat nyomtatott és online formában is annak érde-
kében, hogy a tagjait minél szélesebb körben tudja tájékoztatni az aktualitásokról. Ezek közül
a legfontosabbakat az alábbiakban gyűjtöttük össze.
Élelmiszeripari kézikönyv kiadványsorozat három kötete jelent meg 2020 első félévében
az alábbi témákban:
• Laktózmentes élelmiszerek (2801 letöltés): A diétára szoruló fogyasztók igényeinek magas
szintű kielégítése céljából kiadványunk részletesen körbejárja a piaci trendeket, a szabályozási
környezetet és a célzott fejlesztési lehetőségeket.
• Érzékszervi vizsgálatok (658 letöltés): A harmonikus íz kialakítása és fenntartása kiemelten
fontos egy élelmiszer fogyasztói elfogadásában, így kiadványunk részletesen bemutatja az
érzékszervi vizsgálatok elméleti alapját, valamint kiemelt figyelmet szentel annak gyakorlati
megvalósíthatóságára.
• A takarítás kritériumai (2837 letöltés): A koronavírus-járvány idején gyakorlatias segítséget
jelentett az üzemmel rendelkező vállalkozásoknak a higiéniai feltételek biztosításához.
Ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve hasznos ötleteket és tanácsokat ad
a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához. Kiadványunk komplexen foglalkozik
a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig.
A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anya-
gokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát.
Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről,
az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.
A sorozat célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint
a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása – hiteles információátadással. Az aktuális
témákat tárgyaló kiadványsorozat megjelentetésével tagjaink minél hatékonyabb működéséhez,
versenyképességük erősítéséhez, piaci jelenlétük fokozásához, valamint a hatósági követelmé-
nyeknek való megfeleléshez kívánunk hozzájárulni.
A Földügyi szabályok változása (3561 letöltés) című kiadvány a részarány-tulajdon megszünte-
tésével, valamint a földforgalmi törvény 2020. július 1-jével hatályba lépett főbb rendelkezéseivel
kapcsolatosan ismerteti az olvasót.
Mechanikailag szeparált hústermékekhez készített útmutató: A 2019. év elején életbe lépett
élelmiszerkönyvi változás következtében baromfitermékek előállításával foglalkozó tagok
számára nehezen teljesíthető paraméterek kerültek meghatározásra. A tagság érdekeit szem
előtt tartva a társszervezetekkel közösen egy olyan szakmai anyag elkészítése mellett döntöt-
tünk, amelyben az Élelmiszerkönyvben meghatározott kalcium-határértékeket és azok betartá-
sának lehetőségeit vizsgáljuk. Az év első felében elkészült tanulmány alapján a döntéshozókkal
egyeztetéseket tervezünk az ipari szereplők számára is kedvező szabályozási módosításokról.
64