Page 49 - A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA TEVÉKENYSÉGE 2020 ELSŐ FÉLÉVÉBEN
P. 49

Éves szinten, becslések alapján, mintegy 5000 tonna műtrágyás
                  és 1000 tonna vetőmagos zsák, a zöldség-gyümölcs ágazatban

                  a különböző típusú műanyagokból pedig évente 8-9 ezer tonna

                  hulladék keletkezik. Az eljárás kialakításával biztosítjuk tagjaink
                  számára a környezetvédelmi szempontból meghatározó fontos-

                  ságú hulladékok szakszerű kezelési gyakorlatát.




            Szerződésminta a saját termesztésű zöldség-

            és gyümölcstermények adásvételére



            A rendelkezésre álló jogszabályok alapján kidolgoztunk egy szerződésmintát, mely széles körben,
            kimondottan a saját termesztésű, meghatározott zöldség-és gyümölcs terményének adásvételére
            alkalmazható. A szerződésmintával szeretnénk elősegíteni a termelői biztonságot, hozzájárulva
            a hosszú távú, kiszámítható értékesítés megteremtéséhez, ezzel támogatva a termelőket és
            a feldolgozókat egyaránt.





                  A szerződésminta jó példája lehet a tisztességtelen kereskedelmi

                  gyakorlatok elleni hatékony fellépésnek és kedvezőbb pozícióba

                  helyezheti a gazdálkodókat az adásvételi ügyletekben.





            NAK Piactér


            A koronavírus okozta veszélyhelyzet egyes élelmiszeripari szakágazatokban gazdálkodási mérettől
            függetlenül piacvesztést eredményezett, kiemelten az exportpiacokra és a HORECA szektor irá-
            nyába értékesítő vállalkozásoknál, de a fogyasztók élelmiszer-felhalmozási időszakában - amely
            a kereslet szerkezetében okozott eltolódást - szinte minden szakágazatot érintően tapasztalható volt.
            A járvány okozta értékesítési nehézségek idején a NAK nem maradt tétlen, több vonalon is próbálta
            segíteni a termelőket, élelmiszer-előállítókat. A termékek piacra jutásának elősegítése érdekében
            a Kamara létrehozta online piacterét, amelynek előállítói oldalára a kamarai tagok rögzíthetik fel-
            dolgozatlan és feldolgozott élelmiszer-termékeiket, illetve a kereskedői oldalán keresztül az élel-
            miszer kis- és nagykereskedelmet, valamint tovább-feldolgozást végző vállalkozások kereshetnek
            piacuk jellegének és méretének megfelelő élelmiszereket a náluk jelentkező kereslet kiszolgálása
            érdekében. Az április 20-i indulás óta az online térben 1200 termék, 186 termelő/előállító, valamint
            62 élelmiszer kereskedelmet folytató vállalkozás van jelen. A már működő Piactér lehetővé teszi az
            élelmiszertermelők/előállítók, illetve a kereskedők/felvásárlók közötti közvetlen kapcsolatfelvételt.





                                                                                                            51
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54