Page 21 - A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA TEVÉKENYSÉGE 2020 ELSŐ FÉLÉVÉBEN
P. 21

35. Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.-n keresztül
                   a védőeszköz-beszerzés biztosítása.
            Az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. a veszélyhelyzet idején biztosította a szük-
            séges védőfelszerelést az ágazat szereplői számára.


            36. A NAK felkészítése a megváltozott körülményekre
            A személyes beadást igénylő egységes kérelmekre tekintettel kevesebb, mint három hét alatt
            biztonságossá tettük a falugazdász irodákat, valamint mind a tagjainkat, mind a kollégáinkat
            elláttuk a szükséges védőeszközökkel, és belső folyamatainkat, munkaszervezésünket is úgy
            alakítottuk át, hogy az a tagjaink számára ne okozzon fennakadást.


            37. Kiadvány készült „A takarítás kritériumai” címmel
            A járványhelyzetben különösen fontos a higiénia, a munkavállalók közötti fertőzés kockázatá-
            nak minimalizálása érdekében is, így a NAK „A takarítás kritériumai” címmel soron kívül készített
            kézikönyvet élelmiszeripari vállalkozások számára.


            38. Online számla adatszolgáltatáshoz kapcsolódó szankciómentes
                  időszak bevezetésének kezdeményezése.
            A tájékoztató rendezvényeink kényszerű elhalasztása és a koronavírus miatti rendkívüli helyzet
            következtében a tagjaink felkészülése csúszásba került a július 1-től alkalmazandó szabályokhoz.
            A NAK jelzését kedvezően fogadta a Pénzügyminisztérium, így döntése értelmében a NAV 2020.
            július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosított az online szám-
            laadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra.


            39. Vám és áfamentes védőeszköz-beszerzési lehetőség az élelmiszeriparban
            A koronavírus-helyzetben kiváltképp fontossá vált a folyamatos és biztonságos élelmiszer-elő-
            állítás biztosítása, amelynek elengedhetetlen része a munkaerő egészségének védelme.
            A védőeszközök a kezdeti időszakban hiánycikknek számítottak, beszerzésük nehézkes és költ-
            séges volt. Éppen ezért a Kamara kereste a módját, hogy miként nyílna meg az élelmiszeripari
            feldolgozók számára is a szükséges védőeszközök vám- és áfamentes beszerzésének a lehe-
            tősége. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Pénzügyminisztériumot, ahol részletes tájékozta-
            tást kaptunk az input áfalevonási lehetőségről, melyet továbbítottunk tagjaink felé, akik ezzel
            közel hasonló kedvezményt tudnak elérni, mint azok a társadalmi szervezetek, akikre alapvetően
            vonatkozott az intézkedés.























                                                                                                            23
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26